Урбино – музей на ранния ренесанс и роден дом на Рафаело - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Урбино – музей на ранния ренесанс и роден дом на Рафаело
Автор: Елена Исаева
Урбино – музей на ранния ренесанс и роден дом на Рафаело
Снимка: pixabay.com

Урбино е още едно прекрасно градче в Италия, което задължително трябва да посетите. Просто тази приказна страна е пълна с толкова много красота, че човек се чуди от къде да започне, но каквото и място да изберете за отправна точка в Италия, няма да съжалявате. Всеки град или село тук имат своя чар, красота и романтичен дух, който е типичен за цяла Италия.

Урбино е един наистина красив, приятен и много спокоен град, който е и важен за Италия заради ранния ренесаанс, който може да срещнете навсякъде в града. Сградите са красиви, улиците тесн, гледките панорамни, а атмосферата – просто вълшебна.

Урбино – музей на ранния ренесанс и роден дом на Рафаело
Снимка: pixabay.com

Урбино е един наистина много интересен град, разположен на висок хълм между долините на две реки – Фоля и Метауро. Точно поради факта, че градът е построен на хълм, улиците са стръмни, много романтични и едно истинско предизвикателство за всеки, който реши да се разходи из тях. Но не взимайте всичко наведнъж, почивайте си по – често и по този начин хем няма лесно да се изморите, хем ще се насладите максимално на град Урбино.

Едно от най – интересните места за посещение в Урбино определено е Националната галерия на Марке, която е приютила зад своите стени истински шедьоври на изкуството от Ботичели до Браманте, творби на родения в града Рафаело Санти и много други майстори.

Самият град представлява един музей на открито, в който може да се насладите на красива архитектура, типичен италиански дух и много малки кафенета, в които да си отдъхнете от стръмните улици, да пиете едно италианско кафе и да хапнете типичен сладолед – джелато.

Урбино – музей на ранния ренесанс и роден дом на Рафаело
Снимка: pixabay.com

Друго място, което трябва да посетите в Урбино е Палацо Дукале. Това е един наистина огромен фамилен дом на Монтефелтро, който е строен през средата на 15 век. Сградата е много красива и се смята за един от най-изящните паметници на италианската архитектура я цяла Италия.

В Урбино се ражда един от най – великите художници за всички времена – Рафаело Санти. Той е роден на 28 март 1483 г. в семейството на художника Джовани Санто. Неговата къща се намира на номер 56 на улица, която днес носи неговото име.

Рафаело е един абсолютен генний в изобразителното изкуство, като след себе си оставя множество шедьоври. Най – големите му такива се намират във Ватикана в Апостолическия дворец, разпределени в четири зали, които днес се наричат стаите на Рафаело.

В града има още няколко много красиви стари църкви, които са датирани от 13 – 14 век. За любителите на растителния свят, а и не само за тях, ботаническата градина на град Урбино е едно прекрасно място за разходка.

Урбино – музей на ранния ренесанс и роден дом на Рафаело
Снимка: pixabay.com

Ако искате да видите незабравими и спиращи дъха гледки към самия град, то тогава непременно се разходете по панорамната улица Страда Панорамика.

За любителите на нови усещания и странни вкусове, Урбино предлага и едно много интересно сирене. Специалитетъ се нарича „пекорино ди фоса“ и има доста странен цвят и мирис. Той се прави от овче сирене, което зрее бавно, заровено в ями в пещерите край града. Вкусът му е доста странен, но пък е нещо различно и определено е голямо предизвикателство за небцето.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин