В Исландия има 13 Дядо Коледовци?! - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В Исландия има 13 Дядо Коледовци?!
Автор: Peika.bg
В Исландия има 13 Дядо Коледовци?!
Снимка: pixabay

Коледата в Исландия е тясно преплетена с фолклора и езическите традиции. Това е време, в което обитаващи планините персонажи и чудовища идват в града, а палавите шегаджии оставят подаръци на децата. Това е и едно от най-магическите времена в годината за посещение в страната, когато тъмните часове са осветени от хиляди мигащи приказни светлини, а сградите са покрити с дебел и пухкав бял сняг.

Ако обичате коледните празници, ще искате да научите малко повече за коледните традиции в Исландия. Коледният период продължава невероятните 26 дни всяка година, което го прави един от най-дългите в света.

1. Всичко започна с „Jól“

Преди християнството да дойде в Исландия, хората са празнували зимното слънцестоене, известно като „Jól“. Това отбеляза края на дългите нощи и тъмните, студени и сурови дни само с около четири часа слънчева светлина. Днес целият коледен период се нарича Jól, включващ и новогодишните празненства.

2. Има 13 Дядо Коледовци

Защо ви е един Дядо Коледа, когато можете да имате 13? В Исландия всеки Дядо Коледа или „Jólasveinar“ носи име, което отразява неговите черти. Сред любимите са „Разбивача на врати“, „Грабеца на свещи“, „Надзъртащия през прозорци“ и „Крадеца на наденици“. Както може би сте забелязали, всички те са малко по-палави от традиционния Свети Николай.

Ще трябва да оставите обувките си на перваза на прозореца през нощта, за да сте сигурни, че ще получите добър подарък от всеки от тях. Ако сте палави, ще се окажете със стар картоф в обувката си. Всеки Дядо Коледа идва всеки ден докато стане Бъдни вечер. Първият Дядо Коледа, известен като Yule Lad, пристига 13 дни преди Коледа, на 11 декември.

3. 23 декември също е доста важен

23 декември се нарича Þorláksmessa или Денят на Свети Торлак (St. Thorlakur). Св. Торлак, най-известният и обичан светец в Исландия, е починал на 23 декември. В знак на уважение, повечето хора избягват да ядат нещо твърде вкусно или тежко, придържайки се към ската(skata), ферментирала риба.

По традиция това е времето, когато се издига и коледната елха, като повечето семейства украсяват след леката вечеря. Освен това е голям ден за пазаруване в последния момент и повечето магазини остават отворени до полунощ.

4. Бъдни вечер е за семейството

Бъдни вечер, 24 декември, се нарича Aðfagadagur в Исландия. Най-общо казано, магазините остават отворени до сутринта, след което всеки се прибира при семействата си следобед. Тържествата започват официално в 18:00, традиция, останала от предхристиянството, когато новият ден официално започва в 18:00, а не в полунощ. Вечерята обикновено включва агнешко или птиче, варени и покрити със захар картофи и кисело червено зеле, последвано от десерт с оризов пудинг, поднесен с бита сметана. Главният готвач крие бадем в купата и човекът, който намери бадема, ще получи късмет през цялата година.

Следва вълнуващата част – в Исландия хората отварят подаръците си на Бъдни вечер.

5. Нови дрехи и много книги

В Исландия традицията гласи, че всеки трябва да получи нова дреха и книга за Коледа. Споделянето на книги по Коледа се нарича „Jolabokaflod“ или „Jólabókaflóð“, което се превежда като „Коледен потоп от книги“. Традициите са започнали по време на Втората световна война, когато книгите били едни от малкото артикули, които не били ограничени. На Бъдни вечер е обичайно хората да се сгушат с новата си книга и чаша горещ шоколад.

По традиция и на Коледа трябва да носите новото си коледно облекло, в противен случай рискувате да бъдете изядени от коледната котка. Тази котка е злобна, живееща в планината, която лудува в заснежената провинция през цялата година и идва да пълзи само на Коледа, за да похапе онези, които не успеят да облекат новите си дрехи.

6. Храна, великолепната храна

Коледа или Jóladagur е ден за преяждане със семейството ви. Основното ястие обикновено включва печено агнешко бутче или „Rjúpa“, дивеч. „Laufabrauð“ или хляб с листа, който е специалитет, приготвен от тънки листове тесто, нарязани на деликатни шарки и изпържени. Всяко семейство често има свои собствени модели и шарки за Laufabrauð.

Също така е обичайно за Исландците да посещават гробищата с венец, свещи или светлини. В резултат на това исландските гробища са красиво осветени по време на коледните празници.

7. 6 януари бележи края на всички забавни празници

Þrettándinn, тринадесетият ден от Коледа, отбелязва последния ден от коледните празници. Това се смята за най-магическото време от годината, когато кравите говорят, тюлените се превръщат в хора и елфите се местят.

Исландците обикновено почистват къщата си преди големия ден, свалят коледната елха и празнуват с финален огън.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин