Виртуална обиколка на глобалното хранилище за семена „Денят на Страшния съд“ на норвежки остров - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Виртуална обиколка на глобалното хранилище за семена „Денят на Страшния съд“ на норвежки остров
Автор: Peika.bg
Виртуална обиколка на глобалното хранилище за семена „Денят на Страшния съд“ на норвежки остров
Снимка: Instagram/visitsvalbard

Искате ли обиколка на едно от най-ексклузивните места в света?

 

Може да не е най-популярният клуб в Манхатън или най-елегантният фон за снимки в Instagram в Париж, но само няколко избрани души могат да видят вътрешността на Svalbard Global Seed Vault на норвежкия остров Шпицберген. Вратите се отварят само няколко пъти в годината за избрани хора, но сега виртуална обиколка позволява на всеки да надникне в тази колекция от семена от цял свят, наречена „Денят на Страшния съд“. Започнете от входа и проправете пътя си през покритата със сняг вътрешност на планината, за да научите повече за 1,2 милиона семена, депозирани вътре.

Открито през 2008 г., Глобалното хранилище за семена на Шпицберген е световният резерв от семена от обикновени и редки растения. Мястото е избрано поради относителната си изолация от затоплящия се климат и отдалечеността му.

Сградата, която прилича на бетонна „скала“, е издълбана в склона на планината Плато. Стои сама срещу студения пейзаж. Част от трезора се намира под 120-метрова скала, а пет метални врати отделят семената вътре от външния свят. Вътре кули от рафтове съдържат хиляди кутии със семена в алуминиеви пликове. Ниската температура от -18 градуса запазва този ценен материал.

Алуминиевите пликове съдържат над 1,2 милиона проби семена от растения от цял свят. Всеки плик може да побере 500 семена, а целият трезор има „капацитет да съхранява 4,5 милиона сорта култури“, според Crop Trust. И така, защо събираме тези култури? Много страни всъщност имат свои собствени генни банки по света. Глобалното хранилище за семена на Свалбард е резервното копие на тези местни резерви, в случай че по някаква причина те са недостъпни или изчерпани. Например трезорът предостави проби през 2015 г. за Международния център за селскостопански изследвания в сухите райони, след като банка за семена в Алепо стана неизползваема по време на сирийската гражданска война. След 15 години мисия, колекцията на трезора продължава да расте.

„От тук, в Свалбард, светът изглежда различен. Този трезор със семена представлява надежда, единство и сигурност“, казва Стефан Шмиц, изпълнителен директор на Crop Trust и съуправител на трезора. „В свят, в който климатичната криза, загубата на биоразнообразие, природните катастрофи и конфликтите все повече дестабилизират нашите хранителни системи, никога не е било по-важно да дадем приоритет на опазването на тези малки семена, които притежават толкова голям потенциал да адаптират нашата бъдеща храна към подобни глобални заплахи.”, добавя той.

Виртуалната обиколка се предлага от Virtual Tour Company.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин