Водолази направиха невероятно откритие близо до Титаник - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Водолази направиха невероятно откритие близо до Титаник
Автор: Peika.bg
Водолази направиха невероятно откритие близо до Титаник
Снимка: Unsplash

Изминаха 111 години от потъването на Титаник. Въпреки това най-известното корабокрушение в света е обвито в мистерия. Толкова много, че продължава да очарова водолази, учени и фенове на Титаник по целия свят. 

Откакто Титаник е потънал, експедиции претърсват дълбоките води на Северния Атлантически океан, за да намерят останките. Останките бяха открити съвсем наскоро - само преди 38 години. Но оттогава няколко експедиции продължават да слизат там, за да изследват и оценяват останките.

През 1998 г. водолаз, известен като Пол Хенри Нарджолет, открива странен пробив близо до корабокрушението на Титаник. Използвайки сонар, той получава ясни сигнали, че нещо масивно се намира на дъното на Атлантическия океан, близо до мястото, където се намират останките. В продължение на 26 години никой не можеше да идентифицира произхода на сигнала.

Сонарните изображения показаха, че това е нещо със значителни размери и учените смятат, че може дори да е поредното корабокрушение. Мистериозният проблясък остана неидентифициран доскоро, когато екип от водолази успя да локализира района, откъдето произхожда проблясъкът. За тяхна изненада това не е поредният потънал кораб, а по-скоро огромен коралов риф, гъмжащ от живот.

Мистерията беше разгадана от екскурзия, водена от OceanGate Expeditions, компания, специализирана в дълбоководно гмуркане. Те били изненадани от възможността за развитие на живот над 2 800 метра под повърхността. Рифът е гъст и оживен. Може да бъде открито огромно разнообразие от гъби, бамбукови корали, други студеноводни корали, омари и дори риби. Кораловият риф временно се нарича Nargeolet-Fanning Ridge, в чест на екипа от водолази, които го открили.

Ако си мислите, че всичко това изглежда нормално, помислете отново. Мястото, където се намира корабокрушението на Титаник, е тъмно, там почти не достига слънчева светлина. Основният източник на светлина са биолуминесцентните риби, например. Според екипа на водолазите на OceanGate Expeditions, това откритие близо до останките на Титаник ще доведе до дълбока промяна в изследванията на дълбоководния морски живот. И този анализ няма да спре до тук.

OceanGate Expeditions продължава проучванията си с отломките на Титаник през 2023 г. Те набират водолази, които се интересуват да се запишат в тяхната програма и да участват в тези вълнуващи открития. 

Останките от Титаник са обект на много скорошни изследвания. Всички тези години на събиране на данни довели до някои доста интересни проекти. За първи път еволюцията на останките на Титаник може да се види в 3D анимация. Симулациите показват какъв е бил Титаник, когато за първи път е потънал в Атлантическия океан през 1912 г., до състоянието на руините на кораба днес.

Със сигурност сте чували за онази трагична нощ на 14 април. Когато RMS Titanic, най-големият океански кораб в света, известен също като непотопяемия кораб, започва първото си пътуване от Европа до Северна Америка. Както се казва в историята, корабът се удря в айсберг и потъва само за няколко часа, отнасяйки със себе си повече от 1500 души, които били на борда на кораба. 

В крайна сметка възможно ли е един непотопяем кораб да потъне толкова лесно? Може би това е една от причините тази трагедия да пленява хората толкова години наред. Едва през 1985 г. местоположението на Титаник е открито за първи път. Корабът е намерен от екипа на океанографа Робърт Балард и откритието му напълно разтърсва света. Учените и хората по целия свят били очаровани да видят в какво се е превърнал най-известния кораб в света.

За съжаление, поради технологични ограничения, експедицията на Балард била изключително ограничена. Не можели да видят целия кораб, а само тялото и палубата на Титаник. Но успели да определят един особено важен факт. Каквато и да е била причината за разбиването, корабът наистина е бил разкъсан наполовина, преди да потъне. Балард наистина искал да разбере как да предпази руините на кораба от разваляне и да възстанови огромния брой лични вещи, разпръснати по морското дъно.

Представете си, че сте един от първите хора, видели Титаник, години след като е изчезнал на дъното на океана. Балард казва, че е било толкова шокиращо, колкото и емоционално. В полето от отломки около останките океанографът открил множество малки предмети и лични вещи. Това може да са били първите експедиции до Титаник, но със сигурност не са последните.

Джеймс Камерън е друг любител на историята за Титаник. Мнозина може би не знаят, но това е същият Джеймс Камерън, който режисира филма Титаник. До днес той се е гмуркал над 33 пъти, за да посети руините на кораба. Камерън се включва в екипа от експерти и учени, които анализират и оценяват руините на кораба.

Режисьорът казва, че е приел да режисира филма „Титаник“ само за да може да посещава останките толкова пъти, колкото пожелае. Може да се е гмуркал там долу повече от всеки друг, но Камерън е ключов играч в еволюцията на проучванията и запазването на останките на кораба.

Всъщност създателите на филма направили революция в дълбоководното заснемане. Мястото, където се намира останката, е тъмно и видимостта под водата е различна от тази на повърхността. Експедициите се нуждаели от огромни количества светлина, за да виждат само на няколко метра пред себе си. Представете си, че се опитвате да заснемете в детайли цяла развалина!

В своите изследвания на руините на кораба Камерън пилотира иновативно превозно средство робот, оборудвано с камери с висока разделителна способност, и разкрива пространства в Титаник, които никой не е виждал преди. О, и за да бъде документирането на Титаник още по-трудно, когато останките на кораба били преоткрити от учени, те вече били покрити с червена ръжда, което правело още по-трудно заснемането на добри изображения на кораба. Червеният цвят не се отразява добре под водата.

Отдалеч всичко изглеждало като червеникаво-кафяв восък, капещ върху руините на кораба. Но далеч от восъка, тези структури с форма на висулка бяха идентифицирани като големи колонии от микроорганизми. За съжаление на останките, тези колонии бяха идентифицирани като бактерии, които се хранят с желязо. Както се оказва, Титаник е дом на голямо биоразнообразие сега. Кой би си помислил, че когато един кораб потъва, той носи със себе си огромен брой бактерии?

Ако се замислим, има логика. Повърхността на планетата има различен вид биоразнообразие от дъното на океана. Известно е, че купища кораби транспортират различни видове морски обитатели от едната страна на земното кълбо до другата. Това, което може би не подозирахме, е, че това може да се случи и във вертикална гледна точка. Когато един кораб потъва, той взема със себе си много повече от собствената си конструкция.

Типът бактерии, които Титаник занася на дъното на океана, не е съществувал преди там. Червените ръждясали микроорганизми, които превземат Титаник, застрашават сериозно състоянието на останките. Тези червени колонии могат да изядат до 200 - 400 кг желязо на ден.

Откакто учените направиха това откритие, имаше много спекулации относно очакваната продължителност на живота на останките на кораба. Някои смятат, че останките ще оцелеят само още 50 години поради скоростта на растеж на тези бактерии.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин