Водопадите на Игуасу – любопитни факти - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Водопадите на Игуасу – любопитни факти
Автор: Елена Исаева

Водопадите Игуасу, разположени на границата между Бразилия и Аржентина, са едно от най-спиращите дъха природни чудеса в света. Ето 30 интересни факта за водопадите Игуасу:

Водопадите Игуасу се състоят от 275 отделни водопада, разпръснати на ширина от 2,7 километра (1,7 мили). Името "Игуасу" означава "голяма вода" на местния език гуарани.

 

Водопадите на Игуасу – любопитни факти
Снимка: pixabay.com

Водопадите са разположени в два национални парка: Национален парк Игуасу в Аржентина и Национален парк Игуасу в Бразилия.

Водопадът Игуасу е по-висок от Ниагарския водопад и по-широк от водопада Виктория, което го прави един от най-големите водопади в света.

Най-известният и впечатляващ участък от водопада се нарича "Дяволското гърло" (Garganta del Diablo/Garganta do Diabo), където водата се спуска над пропаст в тясна пропаст.

ЮНЕСКО определи водопадите Игуасу като обект на световното наследство през 1984 г., признавайки изключителната им природна красота и биоразнообразие.

Водопадите са заобиколени от буйни субтропични гори, дом на разнообразни растителни и животински видове.

Регионът около водопадите Игуасу е известен с високите си нива на биоразнообразие, с над 2000 вида растения и близо 400 вида птици.

Един от най-емблематичните обитатели на района е коати, бозайник, подобен на миеща мечка, често виждан да броди близо до водопада.

Посетителите могат да изследват водопада както от бразилската, така и от аржентинската страна, всяка от които предлага уникални гледни точки и преживявания.

Аржентинската страна на водопада Игуасу разполага с мрежа от пътеки и пътеки, които позволяват на посетителите да се доближат до водопада и да усетят пръските на водата.

Бразилската страна предлага панорамна гледка към водопада от другата страна на дефилето, предоставяйки зашеметяващи възможности за снимки.

Околните национални паркове предлагат редица дейности, включително обиколки с лодка, наблюдение на птици и каране с цип.

Водопадите са най-впечатляващи през дъждовния сезон (октомври до март), когато нивото на водата е най-високо.

Въпреки това, посещението през сухия сезон (от април до септември) предлага по-ясни гледки и по-нисък брой посетители.

Водопадът Игуасу служи като място за заснемане на няколко филма, включително "Мисията" (1986) с участието на Робърт де Ниро и Джереми Айрънс.

Елинор Рузвелт прочутото възкликна "Горката Ниагара!" когато видя водопадите Игуасу за първи път.

Първият европеец, открил водопада, е испанският изследовател Алвар Нунес Кабеса де Вака през 1541 г.

Водопадите играят важна роля в митологията и културата на местното население гуарани, които вярват, че водопадите са създадени от божество.

През 2011 г. водопадите Игуасу бяха обявени за едно от новите 7 чудеса на природата в глобално проучване.

Водопадът привлича над 1,5 милиона посетители годишно, което го прави една от най-популярните туристически дестинации в Южна Америка.

Посетителите могат да направят обиколка с хеликоптер над водопада, за да видят това природно чудо от птичи поглед.

Река Игуасу, която захранва водопада, извира в планините Сера до Мар в Бразилия.

Средният дебит на водата над водопадите Игуасу е около 1756 кубически метра в секунда (61 950 кубически фута в секунда).

Водопадите са осветени през нощта, създавайки магически спектакъл от светлина и вода.

Околните тропически гори са дом на застрашени видове като ягуар, гигантски мравояд и оцелот.

Водопадите са важен източник на водноелектрическа енергия както за Бразилия, така и за Аржентина, с няколко язовира, построени нагоре по течението.

Посетителите могат да разгледат екологичния резерват на остров Сан Мартин, разположен в сърцето на водопада, чрез кратко пътуване с лодка.

Секцията на водопада Дяволското гърло е толкова мощна, че шумът на водата се чува от няколко километра.

Водопадът Игуасу е задължителна дестинация за любителите на природата, търсачите на приключения и всеки, който иска да изпита вдъхновяващата красота на естествения свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин