Йемен в 30 факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Йемен в 30 факта
Автор: Елена Исаева

Йемен, разположен в югозападната част на Арабския полуостров, е страна с богата история, разнообразна култура и зашеметяващи пейзажи. Ето 30 факта за Йемен:

Йемен е втората по големина държава на Арабския полуостров, обхващаща площ от около 527 970 квадратни километра (203 850 квадратни мили).

Йемен в 30 факта
Снимка: pixabay.com

Страната граничи със Саудитска Арабия на север, Оман на изток, Червено море на запад и Арабско море на юг.

Пейзажът на Йемен се характеризира със скалисти планини, пустини и крайбрежни равнини.

Най-високият връх в Йемен е Джабал ан Наби Шуайб, стоящ на 3666 метра (12 028 фута) над морското равнище.

Йемен е известен с уникалната си архитектура, включително исторически сгради от глинени тухли в градове като Сана, Шибам и Забид, които са обекти на световното наследство на ЮНЕСКО.

Архипелагът Сокотра, разположен край бреговете на Йемен, е известен с уникалната си флора и фауна, включително дървото на драконовата кръв и корморана Сокотра.

Йемен има богато културно наследство, датиращо от хиляди години, с влияния от древни цивилизации като сабеите, химирите и аксумите.

Древният град Сана е един от най-старите непрекъснато населени градове в света, с история, датираща от над 2500 години.

Йемен е бил известен в древността като Arabia Felix, което означава „Щастлива Арабия“, поради плодородните си земи и проспериращи търговски пътища.

Йемен е управляван от различни династии, включително химарите, сабеите и зейдитите, преди да стане част от ислямския халифат през 7 век.

Йемен е дом на една от най-старите джамии в света, Голямата джамия в Сана, за която се смята, че е построена през 7 век.

Йеменската кухня е разнообразна и ароматна, като популярни са ястия като манди (подправен ориз с месо), салта (яхния, приготвена с месо и зеленчуци) и фахса (пикантна яхния с месо).

Кат, мек стимулант, извлечен от листата на растението Catha edulis, се дъвче широко в Йемен и играе важна роля в социалните събирания.

Йемен има богата традиция в поезията и музиката, като дъвченето на кат често се придружава от рецитиране на поезия и традиционни песни.

Йемен има население от над 29 милиона души, с разнообразна комбинация от етноси и племена.

Арабският е официалният език на Йемен, а ислямът е преобладаващата религия, като по-голямата част от йеменците са мюсюлмани, предимно сунити, със значително шиитско малцинство.

През последните години Йемен е изправен пред политическа нестабилност и конфликти, водещи до хуманитарни кризи, включително недостиг на храна и разселване.

Йемен има един от най-високите нива на детски бракове в света, като много момичета се омъжват преди 18-годишна възраст.

Степента на грамотност в Йемен е относително ниска, особено сред жените, като достъпът до образование е ограничен в селските райони.

Икономиката на Йемен е силно зависима от износа на петрол и газ, които представляват по-голямата част от държавните приходи.

Селското стопанство също играе важна роля в икономиката на Йемен, като култури като кафе, кат и памук са важни парични култури.

Йемен е една от най-бедните страни в арабския свят, с високи нива на бедност и безработица.

Страната е изправена пред недостиг на вода и е силно зависима от ресурсите на подпочвените води, което води до опасения относно устойчивостта.

Йемен е република с президент като държавен глава и многопартийна система.

Страната е преживяла политическа нестабилност и конфликт, включително продължаващата гражданска война между международно признатото правителство и бунтовниците Хути.

Конфликтът в Йемен доведе до масово разселване, като милиони хора са вътрешно разселени и много други се нуждаят от хуманитарна помощ.

Йемен има стратегическо значение поради местоположението си в близост до главни корабни маршрути, включително протока Баб ел Мандеб, ключов въздушен пункт за морската търговия.

Йемен исторически поддържа тесни връзки със съседните страни на Арабския полуостров, особено със Саудитска Арабия.

Страната също получи подкрепа от международни съюзници, включително Съединените щати и държавите от Персийския залив, особено в контекста на усилията за борба с тероризма.

Йемен е в центъра на международните хуманитарни усилия, като хуманитарните организации предоставят помощ за облекчаване на страданията, причинени от конфликти, разселване и несигурност на храните.

Тези факти дават представа за разнообразната и сложна държава Йемен, подчертавайки нейната история, култура, предизвикателства и принос към региона и света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин