Забележителности в Малайзия: 5 места, които трябва да посетите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Забележителности в Малайзия: 5 места, които трябва да посетите
Автор: Peika.bg
Забележителности в Малайзия: 5 места, които трябва да посетите
Снимка: pixabay

С екзотичните тропически гори, поразителни водопади и високи планини, Малайзия е рай за любителите на природата.

Градовете от друга страна, със зашеметяващата модерна архитектура и оживена атмосфера, могат да удивят всички посетители.

Изкачване на върховете, проучване на пещерите, среща с маймуни и други животни, преходи през джунглата и откриване на градовете, това са само някои от нещата, които можете да направите в тази завладяваща страна.

За да ви вдъхновим, ето списък с 5 топ места за посещение по време на разглеждане на забележителности в Малайзия.

Национален парк Гунунг Мулу

Забележителности в Малайзия: 5 места, които трябва да посетите
Снимка: Paul White

Отличаващ се с най-дългата мрежа от пещери в целия свят, Националният парк Гунунг Мулу е изпълнен със срахотни забележителности на природата и по този начин през 2005 г. е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Паркът е най-известен с необикновени варовикови карстови образувания, като скални върхове, скали, клисури и не на последно място пещерни мрежи. Огромната камера Саравак, най-голямата естествена камера, откривана някога в света, е една от най-значимите пещери. Има обаче още: пещерата Бенарат, системата Clearwater, пещерата на елените и други. Сякаш това не е достатъчно, Националният парк Гунунг Мулу също има стара, буйна тропическа гора със 17 различни растителни зони. В парка могат да се намерят много видове растения, както и животни, включително почти тридесет вида прилепи. Паркът предлага няколко пътеки, така че най-добрият начин да откриете района е преходът. Най-предизвикателната пътека води до връх Мулу, най-високият връх в парка. Можете също да отидете до Pinnacles, да отидете на обиколки на пещери или да забележите прилепите през нощта.

Рехабилитационен център Сепилок

Рехабилитационен център Сепилок е основан през 1964 г. за рехабилитация на орангутани. Освен Сепилок, в света има само три светилища на орангутани, така че обектът е уникален и си струва да се посети по време на разглеждане на забележителности в Малайзия. Животните се докарват в центъра за рехабилитация и по-късно се връщат към живота в гората. Трябва да се спомене, че виждането на орангутани не е гарантирано. Ето защо трябва внимателно да планирате пътуването си. Животните обикновено се появяват по време на хранене (в 10 или 15 часа), за да вземат безплатен банан или захарна тръстика, така че е най-доброто време да посетите центъра. Само не забравяйте, че те са диви животни и идват за храна само ако не са успели сами да организират вечерята. Освен известните орангутани, в центъра можете да видите и странните слънчеви мечки. Центърът за опазване на слънчевите мечки на Борнео се намира до Центъра за рехабилитация на орангутаните. Това е единственото убежище за слънчеви мечки в света, така че не го пропускайте. Паркът е разположен в джунгла и разполага с няколко пешеходни пътеки.

Кулите близнаци Петронас

Забележителности в Малайзия: 5 места, които трябва да посетите
Снимка: pixabay

Забележителност на Куала Лумпур, впечатляващите кули близнаци Петронас достигат до приблизително 450 метра и зрелищно прорязват небето на Малайзия. В продължение на няколко години, започвайки от 1998 г., те бяха най-високите сгради в света, но през 2004 г. бяха изпреварени от Тайпе 101 в Тайван. Те все още са най-високите кули близнаци, включващи 88 етажа, направени предимно от стоманобетон. Фасадата от стомана и стъкло показва влиянието на мюсюлманската религия, тъй като е проектирана да наподобява мотиви, открити в ислямското изкуство. Освен това всяка кула има пет нива, символизиращи петте стълба на исляма. Интериорните дизайнери са вдъхновени от малайзийската култура и са използвали общи елементи, като традиционни тъкани и дърворезби. На 41-ия и 42-ия етаж има мост, свързващ двете кули. За да влезете в сградите, ви трябват билети.

Планината Кинабалу

Забележителности в Малайзия: 5 места, които трябва да посетите
Снимка: pixabay

Заради внушителната си височина (около 4 000 метра), разнообразната фауна и флора и красивите пейзажи, които предлага, планината Кинабалу е истинско чудо на природата. Това е най-високата планина в Борнео и може лесно да се види от много части на малайзийския щат Сабах, включително Кота Кинабалу, столицата на региона. Планината е особено очарователна, когато върхът се вижда, просто е невъзможно да я пропуснете и да минете покрай гледката, без да обърнете внимание.

Планината Кинабалу е фантастично допълнение към пейзажите на Сабах, но също така предлага страхотни гледки към държавата. Макар и толкова високо, Кинабалу е доста достъпен. Не са ви нужни никакви умения за планинско катерене, за да стигнете до върха; сравнително е лесно. Въпреки това трябва да бъдете внимателни, защото по-високите склонове могат да бъдат много хлъзгави, особено когато е мъгливo или дъждовно. Връх Кинабалу, разположен в парка Кинабалу, често се смята за най-добрата атракция на парка. Ако сте в достатъчна форма и обичате планинското катерене, определено трябва да го направите част от обиколката си за разглеждане на забележителности в Малайзия.

Таман Негара

Забележителности в Малайзия: 5 места, които трябва да посетите
Снимка: Rob

Като най-големият национален парк на полуостров Малайзия, Таман Негара приютява зашеметяващо разнообразие от фауна и флора. Площта от 4343 квадратни километра приютява множество видове, включително малайския тигър, макака, азиатския слон, индийския бизон и леопарда. Има и маймуни, гущери, летящи катерици, змии, малки елени и безброй птици. Не всички животни могат да се видят, тъй като някои от тях стоят далеч от пътеките, но колкото повече време прекарвате в парка, толкова по-голям е шансът да срещнете доста от тях. Можете да направите кратко посещение, но ако имате време, помислете за нощувка. Някои от дейностите, които паркът предлага, включват риболов, проучване на пещери, нощни пешеходи, сафарита, наблюдение на птици и риболов. Можете също да отидете до Lata Berkoh & Waterfall Cascades и да се потопите освежаващо в чистата вода.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин