Защо Коледа е на 25-ти декември? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо Коледа е на 25-ти декември?
Автор: Peika.bg
Защо Коледа е на 25-ти декември?
Снимка: Unsplash

Днес празнуваме един от най-светлите християнски празници- Рождество Христово или Коледа. Освен с раждането на Исус Христос днешният ден се свързва със събирането на цялото семейство, получаването на подаръци и други приятни неща. 

Коледа е един от най-любимите празници на малки и големи, но каква е историята на празника и защо Коледа е именно на 25-ти декември?

Защо Коледа е на 25-ти декември?
Снимка: pexels

Истината е, че всъщност никой не знае точно кога е роден Исус. Първите сведения за празнуване на Коледа на 25 декември, са от 336 г., по времето на римския император Константин (той е първият християнски римски император). Но това не е бил официален римски държавен празник по това време.

Въпреки тези сведения, има много различни теории защо Коледа се празнува на 25 декември.

Една от теориите е, че денят, когато на Мария е казано, че ще има много специално бебе, Исус, е бил 25 март (Благовещение). Тогава тя получава благата вест, че ще става майка. Девет месеца след 25 март е 25 декември!

25-ти март също е денят, в който някои ранни християни смятали, че светът е създаден, а също и денят, в който Исус умрял. Те вярвали, че Исус е заченат и е умрял на една и съща дата. 

Исус умира на 14 нисан, според еврейския календар - датата на еврейския празник Пасха. Еврейският календар е лунен (базиран на луната, а не на фиксирани дати) и затова се разминава с датите на григорианския календар. Свети Ефрем Сириец (306 – 373) твърди, че Исус е заченат на 10 нисан! Така 25 март става „фиксирана“ дата от григорианския календар, за да се отбележат тези „подвижни“ дати от еврейския календар.

Ранната Църква е празнувала Коледа на 6 януари, когато е и Богоявление и Кръщението на Исус. Кръщението на Исус първоначално се е смятало за по-важно от раждането му, тъй като това е моментът, в който той започва своето служение.

Кога всъщност е роден Исус?

Защо Коледа е на 25-ти декември?
Снимка: pexels

Има сериозна причина да се вярва, че Исус не е роден през зимата, а по-скоро през пролетта или есента. Малко вероятно е пастирите да са държали овцете навън по хълмовете през зимата, тъй като температурите са много ниски и има много сняг. 

През пролетта е еврейският празник, наречен "Пасха". Този празник е в чест на евреите, избягали от робството в Египет около 1500 години преди раждането на Исус. По време на празника Пасха били необходими много агнета, които да бъдат пожертвани в храма в Йерусалим. Евреи от цялата Римска империя пътували до Йерусалим за празника, така че било и подходящ момент римляните да направят преброяване. Мария и Йосиф отишли във Витлеем за преброяването (Витлеем е на около шест мили от Йерусалим).

През есента пък е еврейският празник Сукот. Това е празникът, който се споменава най-често в Библията! Тогава евреите си спомнят, че са разчитали на Бог за всичко, което са имали, след като са избягали от Египет и са прекарали 40 години в пустинята. Той също така отбелязва края на жътвата. 

Много хора, които са изучавали Библията, смятат, че Сукот е най-вероятният момент за раждането на Исус. 

Годината, в която е роден Исус, също не е известна. Календарната система, която имаме сега, е създадена през 6-ти век от монах на име Дионисий Ексигуус. Той всъщност се опитвал да създаде по-добра система за определяне кога трябва да се празнува Великден въз основа на нов календар, в който раждането на Исус е през година 1. 

Повечето учени сега смятат, че Исус е роден между 2 пр.н.е. и 7 пр.н.е., вероятно през 3 или 4 пр.н.е. 

И така, когато и реално да е роден Исус, 25-ти декември е датата, на която празнуваме неговото рождение и един от най-светлите християнски празник!

Защо Коледа е на 25-ти декември?
Снимка: pexels

Пожелаваме Ви светли празници, прекарани с любимите ви хора! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин