Как да изпратим писмо до Лапландия и още любопитни факти за финландския Дядо Коледа? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да изпратим писмо до Лапландия и още любопитни факти за финландския Дядо Коледа?
Автор: Адриана Петрова
Как да изпратим писмо до Лапландия и още любопитни факти за финландския Дядо Коледа?
Снимка: pixabay

Във Финландия Дядо Коледа е неразделна част от Коледа. Все пак именно там се намира и популярното приказно селце, в което живее добрият, белобрад старец. Селото на Дядо Коледа е туристическа дестинация в Рованиеми, Финландия, която се превърна във важен международен център за туризъм. Всяка година дестинацията привлича все повече посетители, които се потапят в приказния коледен свят.

Местни разказват, че Дядо Коледа посещава семействата на Бъдни вечер и лично им носи всички подаръци. Единствената разлика е, че не минава през комина, а просто почуква на вратата, за да го поканят да влезе.

Така този облечен в червено белобрад старец играе огромна роля в спомените от детството на финландците.

Ето кои са най-интересните факти за Дядо Коледа във Финландия:

Неговата мисия

Неговата цел в живота е да подобри благосъстоянието на децата и да насърчи добротата у порасналите. Той също така разпространява посланието за добра воля и коледен дух по целия свят. Въпреки че празнуваме Коледа по различен начин в различните части на света, Дядо Коледа е този, който ни обединява.

Къде наистина живее Дядо Коледа?

Частният дом на Дядо Коледа се намира в източна Лапландия, в арктическата планина Корватунтури. Легендата казва, че той и неговите елфи могат да чуват добрите и лошите деца оттам през цялата година. Официалният дом на Дядо Коледа е точно на Арктическия кръг, в Рованиеми. Там можете да намерите работния офис на Дядо Коледа, пощата, пекарна и работилници за подаръци. Белобрадият старец живее заедно със съпругата си и елфите.

На колко години е той?

Дядо Коледа е на стотици години. В интервю той откровено признава, че съвсем е загубил бройката.

Мога ли да изпратя писмо до Дядо Коледа?

Да, всеки от нас може! А това е адресът на главната поща на финландския Дядо Коледа:

Joulupukin Pääposti

Tähtikuja 1, 96930 NAPAPIIRI

Знаете ли, че Дядо Коледа получава до 500 000 писма годишно от над 200 страни? Ако посетите селото в Рованиеми, можете да отидете и до официалната пощенска служба на Дядо Коледа и да изпратите коледна картичка до любимите си хора навсякъде по света.

Какво казва Дядо Коледа, когато почука на вратата във Финландия?

Във Финландия Дядо Коледа посещава семействата вечерта на 24 декември. Той чука или звъни на вратата и казва „Hyvää joulua! Onko täällä kilttejä lapsia?“ което се превежда като „Весела Коледа! Има ли добри деца наоколо?“ Дядо Коледа предва и своите поздрави от жена си, както и от елфите. Друга негова реплика е „Terveisiä Korvatunturilta!“ известен още като „Поздрави от планината Корватунтури!“.

Предлага ли се на Дядо Коледа мляко и бисквити във Финландия?

Не, във Финландия не съществува подобен обичай. Обикновено Дядо Коледа не остава дори за кафе, което е традиционният жест на гостоприемство във Финландия. Всички добре знаем, че Дядо Коледа винаги бърза!

Какво точно прави Дядо Коледа, когато носи подаръците?

Той бива поканен да седне до коледната елха и да си почине малко. След това обикновено децата пеят една или две песни на Дядо Коледа. След това децата могат да седнат в скута му и да се снимат.

Кога се отварят коледните подаръци във Финландия?

Обикновено това се случва на Бъдни вечер. Ако Дядо Коледа дойде на гости, първо го изчакват да си тръгне и след това се отварят подаръците. Той е ужасно зает на Бъдни вечер, затова не трябва да го карате да закъснява за следващото семейство.

Как можете да посетите Дядо Коледа във Финландия?

Можете да го посетите всеки ден от годината в Рованиеми, най-големият град във финландска Лапландия. Посещението е напълно безплатно. Дядо Коледа обаче не работи денонощно, така че има определени часове, в които можете да се срещнете с него. Можете също да видите коледните елфи в работилниците, както и г-жа Коледа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин