Защо да посетите Шибеник, а не Дубровник - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо да посетите Шибеник, а не Дубровник
Автор: Peika.bg
Защо да посетите Шибеник, а не Дубровник
Снимка: pexels

През 2022 г. Хърватия, страна с едва четири милиона души, посрещна 18,9 милиона посетители. Така че е редно да се каже, че туризмът в тази европейска страна отново процъфтява.

И има защо. Това е зашеметяваща страна, пълна с природни чудеса и завладяваща история. Това не е скорошна тенденция: хората се насочват към почивка по адриатическото крайбрежие от 1880 г., когато курортите се размножават по спиращите дъха сини води. Все пак истинският прилив на туристи започна след излизането на „Игра на тронове“. Заснет частично в Дубровник, сензацията на HBO предизвика бум в туризма. И все пак в Хърватия има много повече от Дубровник. 

Защо да пропуснете Дубровник?

Защо да посетите Шибеник, а не Дубровник
Снимка: pexels

Дубровник е известен като „Перлата на Адриатика“ с причина. Средновековните стени на стария град могат да се определят като едни от най-великите барокови архитектурни шедьоври в света. Мраморните сгради блестят на слънце. В спокоен ден е тихо и приятно, връщайки посетителите векове назад.

Проблемът е, че спокойните дни са малко.

С многобройни посетители, пристигащи на летището в Дубровник по време на пиковия сезон, и круизни кораби, които понякога пристигат по три на ден, старият град е задръстен. Тълпи от хора се стичат по очарователните стари улици на града. 

Другият проблем на Дубровник са ужасно високите цени за нощувка. Цените за самостоятелна стая започват от 100 евро. Подобно на Венеция, Дубровник е жертва на собствения си успех. Само шепа местни жители вече могат да си позволят да живеят в историческия център и следователно много малко фирми остават отворени през цялата година.

Това означава, че ако искате да се насладите на града, без тълпи от хора и високи цени, трябва да посетите Дубровник през зимата- от края на октомври до началото на май.

И все пак има алтернативи в Хърватия, които са не по-малко впечатляващи... 

Защо да посетите Шибеник?

Защо да посетите Шибеник, а не Дубровник
Снимка: pexels

Великолепният Шибеник има история, която е също толкова богата, колкото тази на Дубровник, със стар град, който безспорно е по-спокоен. Сгушен между Задар и Сплит, малкият град със сигурност има много прилики с Дубровник. И двата града са били морски търговски центрове през Средновековието. И двата са завладени от Венецианската република и следователно съдържат множество великолепна архитектура във венециански стил. И двата, разбира се, са в непосредствена близост до Адриатика. И все пак очарователният Шибеник има население от едва 34 000 местни жители и му липсват големите тълпи туристи. В допълнение към идиличната красота, тук все още има нормалността на ежедневието, с по-лека атмосфера, допълваща морския бриз.

От Рива, крайбрежна алея, стълбите се изкачват до историческата катедрала Сейнт Джеймс, построена от ярко бял камък, добит от съседния остров Брач. Ще видите архитектурни стилове от различни епохи, както с готически, така и с ренесансови елементи, натрупани един върху друг. Центърът е дом на 22 църкви, а църквата и манастирът „Свети Лорънс“ са незабравими. 

Шибеник разполага и със страхотни ресторанти. Очарователният "More" е открояващо се място на Рива. А Pelegrini е удостоен със звезда Мишлен, където главният готвач Рудолф Щефан сервира четиристепенно гурме меню. 

Защо да посетите Шибеник, а не Дубровник
Снимка: Unsplash

Старият град прилича повече на King’s Landing, отколкото Дубровник. Неговите тесни улички се свързват с по-широки, павирани артерии, като всички отиват нагоре към върха на хълма, крепостта Свети Михаил. Разрушавана и възстановявана многократно през вековете, тази цитадела се смята, че има следи, че датира от желязната епоха; записана е за първи път като църква през 1066 г. 

Националният парк Krka е само една от природните забележителности в близост до Шибеник. Ще откриете също естуари, в които да плувате, и страхотни плажове с камъчета, на които да се отпуснете: плажът Rezalište е на 10 минути с кола на изток, а Olive Beach е на 15 минути с кола (или бързо пътуване с лодка от Рива). Можете също да отидете до островите Корнати, красив архипелаг. 

Шибеник е на 50 минути с кола от летище Задар и на 55 минути с кола от летище Сплит. Ако пристигате с влак или автобус, отидете до Загреб и вземете местен автобус. Пътят е около 4 часа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин