Значението на книжките от ранна детска възраст - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Значението на книжките от ранна детска възраст
Автор: Елена Исаева

Книгата е извор на знание. Тя е верен приятел, мъдър учител и чудесен начин за развиване на мозъка и въображението. Защо обаче да четете на своето бебе, което е едва на 2 месеца? Веднага ще ви кажем. Важно е да се знае, че въпреки, че малките деца не възприемат какво точно им четете от дадена детска книжка, те чуват гласа ви, усещат промяната в тона и мозъкът им се стимулира несависимо от това, че все още не разбират за какво се разказва в дадена приказка.

Книжките с картинки са изключително полезни за всяко бебче. Разлиствайки книжката и срещайки различни рисунки или снимки на приказни герои, вашето дете тренира своята фотографска памет.

Значението на книжките от ранна детска възраст
Снимка: pixabay.com

Важно е да знаете, че по този начин вие ще сформирате един несъзнателен навик у вашето дете да е заобиколено от книжки и това може и да прерасне в истинска любов към печатните съкровища, които разказват безброй интересни приключения.

За най-малките, разбира се, подходящи са текстилните или гумени книжки, които да не могат да скъсат. С напредване на възрастта може постепенно да ги заменяте. Приказките, които препоръчваме да им четете са на издателства ПАН и ФЮТ. ФЮТ имат страхотни енциклопедии с приказки в 3 тома. Те имат твърди корици и много красиви илюстрации, на които ваше дете много ще се зарадва. Поредицата се казва „Моята първа енциклопедия с приказки“. Доста деца проявяват интерес и към книжките с истории на костенурката Франклин. Те също са доста забавни и образователни.

Друг тип книжки, които ще са ви полезни са такива, в които главните герои се учат на нещо. Например да си мият зъбите и лицето, учат се да ходят на гърне и други подобни. Така мъничетата имат стимул бързо да се научат на тези неща, понеже ги има в любимата им книжка.

Освен всички изброени предимства, четейки на вашето дете вие ще направите вашата връзка още по здрава и специална. Самите вие ще изпитате удоволствие от това да прочетете любимата ви приказка от детството на вашия малчуган.

Четенето наистина е сред най-полезните неща, на които може да научите вашето дете, а какво по-добро от личния пример? Не бива да пренебрегвате фактът, че малките деца реагират положително на книгите още от съвсем малки, дори под 2 години. По този начин детето ще научи нови думи, ще слуша различни истории всеки ден и най-важното – напълно е възможно един ден то само да се влюби в книгите и в четенето.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин