128 Филма на IN THE PALACE International Short Film Festival - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
128 Филма на IN THE PALACE International Short Film Festival
ДАТА: ЧАС: МЯСТО:
Добави в календара
128 Филма на IN THE PALACE International Short Film Festival

Режисьори с награди Оскар и БАФТА, както иот фестивалите в Кан и Берлинале участват на фестивала за късометражно кино във Варна


 


Ясна е селекцията за 17-то издание на международния фестивал за късометражно кино - IN THE PALACE International Short Film Festival. Общият брой филми е 128 и копродукции от 38 държави. Сред участниците тази година са режисьорът Kristóf Deák от Унгария, който през 2017-а печели Оскар с късометражния си филм „Sing”. На фестивала той идва с Best Game Ever / Най-яката игра. В рамките на IN THE PALACE ще бъде показан и спечелилият Берлинале късометражен филм Filipiñana / Филипинка на режисьора Rafael Manuel, както и игралният филм Anna / Анна на Dekel Barenson, който беше селектиран в Кан и получи номинация за БАФТА. Също така зрителите ще могат да видят филма The Last Image of Father / Последната снимка на татко на сръбския режисьор Stefan Djordjevic. Филмът спечели наградата за късометражен филм в Локарно.


„Изключително сме доволни от селекцията, въпреки че за поредна година ни беше адски трудно и с всяка следваща става все по-трудно, защото нивото на филмите, се вдига и по заглавията се вижда какви филми искат да са част от фестивала. Тази година заявките бяха над 3000“, споделя повече за селекцията Цанко Василев, директор на фестивала.


71594


За изданието тази година:


ВОскар квалифициращия конкурс (конкурс „Сребърна принцеса“ / Silver Princess Competition) ще се състезават 53 филма, като от тях: 


                31 чуждестранни игрални;


                15 чуждестранни анимации;


                7 български – 4 игрални и 3 анимации.


В конкурса за документално и експриментално кино ще се състезават 16 филма, като от тях:


                11 документални;


                5 експериментални.


В студентския конкурс ще се състезават 28 филма, като от тях:


                18 игрални (2 български);


                10 анимации.


Като паралелни програми фестивалът ще покаже 10-те номинирани и наградени с Оскар късометражни филми за 2020-а година. От тях 5 анимации и 5 игрални. Както и няколко програми Ново късометражно българско кино, където ще бъдат показани 21български филма. 


IN THE PALACE International Short Film Festival ще се проведе от 15 до 22 септември във Фестивален и конгресен център - Варна. С по един лев от всеки продаден билет на фестивала се генерира фонд за финансирането на нови късометражени филми.


Билети тук: https://bit.ly/IN-THE-PALACE-ISFF-17

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин