Сладко-солената баница – пътешествие на вкус, което започва у дома - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сладко-солената баница – пътешествие на вкус, което започва у дома
Автор: Peika.bg
Сладко-солената баница – пътешествие на вкус, което започва у дома

Баницата е повече от ястие – тя е разказ, който се предава през поколенията, събира семейството около масата и пази жив спомен за българската кухня, където и да се намираме по света. Но освен добре познатите класики като сиренето и спанака, има още един вариант, който заслужава своята собствена легенда – сладко-солената баница.

Тя изглежда като домашно чудо, съчетаващо най-доброто от два свята: нежната соленост на сиренето и рикотата, топлината на маслото и фината сладост на мед или кафява захар. Получава се вкус, който трудно може да се опише – малко като Родопска приказка, малко като ориенталска феерия, малко като модерна хапка, която би стояла достойно и в ресторант от висок клас.

И най-хубавото? Тази баница е лесна, ароматна, впечатляваща и идеална за закуска, брънч или уютно зимно следобедно кафе. А за пътешествениците – вкус, който напомня, че истинските преживявания често започват от кухнята.

Сладко-солена баница с мед, сирене и масло

Нежна отвътре, хрупкава отвън, ароматна и запомняща се.

Необходими продукти (за 1 тава ∅ 28–30 см):

  • 1 пакет кори за баница (400 г)

  • 300 г натрошено сирене

  • 150 г рикота или извара (по желание – за по-нежен пълнеж)

  • 4 яйца

  • 150 мл прясно мляко

  • 100 г разтопено масло

  • 2–3 с.л. мед или 3 с.л. кафява захар

  • щипка сол

  • ванилия (1 пакетче) – по желание

  • кора от ½ лимон – за аромат

За заливката (по желание, но препоръчително):

  • 150 мл газирана вода (за пухкава баница)

  • 1 с.л. масло, разтопено

Приготвяне:

1. Подготовка на плънката

В голяма купа смесете:

  • натрошеното сирене

  • рикотата или изварата

  • яйцата

  • млякото

  • 2 с.л. мед (или кафява захар)

  • ванилия и лимонова кора

Разбъркайте добре. Трябва да е леко сладка, но да се усеща и солеността на сиренето – това е чарът на рецептата.

2. Подреждане на корите

Намажете тавата с малко масло.
Полагайте по две кори, поръсвайте с разтопено масло и отгоре разпределяйте по 2–3 лъжици от плънката.
Повтаряйте, докато продуктите свършат.

Запазете 2 кори за финална „капачка“.

3. Финален щрих

Завършете с последните кори и ги намажете обилно с масло.
Нарежете баницата на квадрати преди печене.

Залейте я с газирана вода + 1 с.л. разтопено масло, за да стане пухкава.

4. Печене

Печете на 180°C в предварително загрята фурна за 35–40 минути, докато стане златиста и апетитно хрупкава.

5. Последна магия

Докато е още топла, намажете внимателно повърхността ѝ с тънък слой мед, само колкото да ѝ придаде блясък и фин аромат.

Как да я поднесем?

  • С кисело мляко – контрастът е великолепен.

  • С чаша кафе или черен чай – идеално за уютен зимен следобед.

  • С пресни плодове – крушите и ябълките се съчетават прекрасно.

  • Или най-чисто: топла, ароматна, директно от тавата.

Сладко-солената баница като пътуване

Храната често е най-достъпният начин да пътуваме – с вкусове, аромати, традиции. Тази баница носи българската домашност, но също така и духа на Средиземноморието (благодарение на рикотата), отеква в ориенталските десерти (медът и лимоновата кора) и остава нещо напълно свое.

 

Тя е смело съчетание от вкусове – точно както всяко истинско пътешествие е смес от познато и непознато.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин