8 ястия от гръцката кухня, които трябва да опиташ - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 ястия от гръцката кухня, които трябва да опиташ
Автор: Вероника Иванова
8 ястия от гръцката кухня, които трябва да опиташ

Гръцката кухня принадлежи към семейството на средиземноморските кухни, но от друга страна е повлияна и от балканската, за която е характерно използването на повече местни продукти.  

Изключително разнообразна и популярна, тя задължително трябва да бъде опитана. Ето и 8 от най-известните ѝ ястия, които не са за пропускане:

1. Гръцка салата

Това е едно много популярно ястие, наподобяваща нашата шопска салата. Състои се от нарязани на едро домати, краставици, лук, парчета фета и маслини. Всичко това се залива обилно със зехтин и се поръсва с риган.

8 ястия от гръцката кухня, които трябва да опиташ

2. Пастицио

Произлиза от италианското ястие pasticcio, което представлява солен пай,съдържащ месо, риба или паста. Гръцкият му вариант се приготвя от т. нар. букатини, които приличат на спагети, но са по-дебели и имат малка дупчица по средата.

3. Сувлаки

Представлява шишче, което се приготвя от късчета пилешко или свинско месо, които се редуват със зеленчуци (тиквички, лук или гъби). Обикновено се сервира със сос от мента, цедено мляко с краставички или гарнитура, състояща се от питка, нарязани на едро домати, краставици и лук. Това ястие е традиционно мезе за узото в много части на Гърция.

8 ястия от гръцката кухня, които трябва да опиташ

4. Гръцка мусака

Състои се от три отделни слоя, които се приготвят по отделно, като накрая се изпичат заедно. Най-долният слой съдържа патладжан със зехтин, средният включва смляно агнешко месо с парченца домати, лук, чесън, подправени с бахар, канела и черен пипер. Най-горният слой представлява сос “бешамел” или пикантен яйчен крем. Гръцката мусака има различни разновидности – възможно е да включва зеленчуци като тиквички, гъби или картофи. Вегетарианската ѝ версия пък се състои само от  зеленчуци, доматен сос и хлебни трохи.

5. Риба и морски дарове

Едно вкусно ястие, което можете да си поръчате по гръцкото крайбрежие е лавракът. Той е предварително маринован в лимоновозехтинов дресинг, като се пълни с чесън и билки, след което се пече на скара. Сред останалите традиционни морски ястия са: супа от миди (приготвя се с доматен сос и фета сирене); скариди с пикантен доматен сос, зехтин, билки и фета сирене; паста с омари, овкусена с чесън, лук, домати и вино; пържени калмари с лимонов сок; сепия със спанак, копър, зехтин, домат и лимонов сок; паста с октопод и доматен сос; салата от раци с майонеза,лимонов сок, лук, домат, билки и бяло вино.

8 ястия от гръцката кухня, които трябва да опиташ

6. Баница със спанак

Приготвя се със спанак, фета сирене, лук, яйца и подправки, и има уникален аромат. Известна е с наименованията: спаначник; спаначена пита; спаначена баница и др. Освен със спанак, в някои краища на гърция се приготвя и с праз. Баницата със спанак има и вариант, при който не се използват млечни продукти и яйца.

8 ястия от гръцката кухня, които трябва да опиташ

7. Панирано гръцко сирене

Има много видове гръцки сирена, които са подходящи за паниране – “Гравиера”, “Кефалогравиера”, “Касери”, “Кефалотири”, “Халуми” (което произхожда от Кипър и се прави от козе или овче мляко). Приготвянето на това ястие е бързо и лесно – сиренето се разтопява в тиган, докато се появят балончета, след което се сервира с лимонов сок и питка хляб.

8. Гръцки понички

Те са изключително вкусни – златисти и хрупкави отвън и меки и въздушни отвътре. Сервират се със заливка от меден сироп, поръсени с канела, настъргани орехи, сусам, пудра захар или шоколадов сос. Смята се, че са били разпространени още по времето на Византийската империя, като подобни десерти има ѝ в арабския свят, Италия и на Балканите. Според известна легенда, именно тези понички са били поднасяни на победителите в олимпийските игри.

Което и от тези ястия да решите да опитате, със сигурност няма да съжалявате. Добър апетит!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин