Велико Търново
Какво трябва да видите и направите в Велико Търново

На крепостта Царевец осезаемо ще почувствате историята. Разположена е на едноименния хълм. Ще видите реконструирания царски дворец, Балдуиновата кула, в която е бил заточен плененият от цар Калоян латински император Балдуин Фландърски, и разположената на върха патриаршия, върху чиито стени отвътре е изобразена българската средновековна история. Хълмът се преобразява по време на светлинното шоу "Звук и светлина", когато цялата крепост се осветява в различни цветове и в синхрон с музика по уникален начин се пресъздава историята на България.

Тук се провежда и уникалният летен фестивал "Сцена на вековете" - единственият, който се реализира на историческо място. Всяка година в продължение на няколко вечери на открито на крепостта Царевец се представят известни български и световни оперни и балетни произведения. А в устроения средновековен лагер през деня можете да наблюдавате демонстрации на старобългарски бойни изкуства, занаяти, детски панаирни игри, стрелба с лък и средновековна музика.

Допълнителна информация ще намерите тук.

Самоводската чаршия е улица в старата част на Велико Търново, известна със занаятчийските си работилници, в които се продават ръчно изработени изделия. Високите каменни дувари, старинните къщи и малките дюкянчета оформят автентична атмосфера. Ароматът на топъл симид ще ви преследва из цялата улица, шарените захарни петлета също ще ви изкушават, така че насладете им се! В началото на чаршията е паметникът "Велчова завера", построен на мястото, където е била къщата на Велчо Атанасов, а в края й - този на Стефан Стамболов. Самоводската чаршия излиза на главната улица в съвременния град.

Прочетете още Самоводската чаршия в неделя сутрин.

Построен е средата на XIX век от Кольо Фичето за известния търновски търговец на кожи – хаджи Николи. Новопостроеният хан се превръща в най-внушителната за времето си търновска сграда. Използван е като склад за стоката на търговеца. През 2006 г. американецът Едмънд Бек купува сградата от настоящите й собственици и осъществява желанието на гражданите да я превърне в културен център. Днес тук се помещават комплекс от изложбени зали и галерия, лятна градина, луксозен ресторант, кафене и вино бар. Намира се в началото на Самоводската чаршия.

Допълнителна информация ще откриете тук.

Къщата-музей на Емилиян Станев се състои от две срещуположни сгради. Едната е самата къща-музей, построена на мястото на родната къща на писателя, чийто автентичен вид не е съхранен, а в другата сграда се пази целият личен архив на твореца. В къщата ще видите негови лични вещи, копие от родословното му дърво и пишещата машина, на която е написал всички свои произведения. Пред къщата е издигнат паметник на Емилиян Станев. Разположена е в пресечна на Самоводската чаршия уличка. Още за музея тук.

Цялата улица Гурко е в стар възрожденски стил и е една от най-старите в града. По нея ще видите много реставрирани къщички, разположени близо една до друга с малки пътеки помежду им. От улицата се открива красива гледка към паметника на Асеневци и цялата Света гора. Намира се почти до самия бряг на река Янтра в близост до центъра на града.

Сарафкината къща е построена през 1861 г. за богатия търновски търговец Димо Сарафина. Днес тя е музей на градския бит. В подредените й стаи ще видите кухненска и трапезна керамика, сребърни кандила и домашни иконостаси, резбовани ракли, облекла и накити. Къщата е на пет етажа от страната на река Янтра и на два от страната на калдъръмената уличка. Това е така, защото е разположена на стръмно място. На петия етаж е представена историята на фотографията във Велико Търново. Намира се на улица „Гурко”.

Къщата с маймунката е един от символите на града. Построена е от Кольо Фичето през 1849 г. за богатия търговец Никола Коюв. Над главния й вход има малка скулптура на седяща маймунка. Украсата на къщата отвън е рядко срещана – тухлени облицовки с изпъкнали фигури. Днес къщата е музей. Тук за кратко е живял Стоянчо Ахтар, притежател на първата частна сбирка в България от ценни средновековни ръкописи и монети. Намира се в началото на Самоводската чаршия.

Оттук навсякъде около вас ще се разкрие невероятна панорама: градът с къщите, паметникът на Асеневци, хълмът Света гора, художествената галерия. Мостът е строен в началото на XX век, когато е бил единственият по рода си в България и на Балканския полуостров. Наречен е на един от инициаторите за построяването му – Стефан Стамболов. Някога по моста са се движили коли, но днес той е изцяло пешеходен. На него се организират бънджи скокове над река Янтра. Бихте ли скочили сред тази величествена красота? 

Владишкият мост е разположен в Асеновата махала. Изграден е изцяло от дърво и свързва бреговете на река Янтра, разделяща двете части на квартала.От него се разкрива красива гледка към сгушените къщи. Построен е през 1850 г. и е наречен така поради разположението си срещу старата митрополия. От 1981 г. досега по моста не са извършвани ремонтни дейности. Издига се високо над речните води и преминаването по него е истинско екстремно преживяване. Очаква се скорошното му възстановяване.

Храмът Св. Никола е най-големият търновски храм. Построен е през 1836 г. от Кольо Фичето. Целите стени на църквата са изрисувани с красиви стенописи. В двора на храма е Неделното училище от 1895 г. и старата камбанария, построена през 1872 г. Намира се близо до центъра на града.

Манастирът „Св. Преображение Господне” или Преображенски манастир е един от най-големите в България. Основан е през XIII – XIV век на около 400-500 м от сегашното си местоположение. Неколкократно е опожаряван и разрушаван по време на османската власт. В изграждането на сегашното му място  през 1825 г. са участвали едни от най-известните български възрожденски майстори – Захари Зограф и Кольо Фичето. Иконостасът е дело на майстори резбари от тревненската резбарска школа. Разположен е на 7 км от Велико Търново.

Средновековният храм „Свети апостоли Петър и Павел” е изграден през XIII век по заръка на съпругата на цар Иван Асен II – царица Ана, която наредила тук да бъдат пренесени мощите на светеца Йоан Поливотски. Тук Калоян е бил провъзгласен за крал. След падането на Търновград под османско владичество, в тази църква се помещава Българската патриаршия. Оцелелите до днес стенописи в кръстокуполната църква са от три различни периода – XIII, XV и XVI век. Намира се в Асеновата махала. 

Регионалният исторически музей на Велико Търново е най-старият исторически музей (1871) и е един от най-големите в България. Част от експозициите му е сградата на Учредителното събрание, която се намира на площад Съединение. В изложбените зали ще видите предмети и документи, представящи историята на града от Възраждането и непосредствено след Освобождението. Още за музея ще научите тук.

 

В археологическия музей ще видите съкровищата на града от неолита до късното средновековие. Най-голямата в България колекция от глинени предмети от римската епоха, както и керамични съдове, оръдия на труда, оръжия, предмети, описващи занаятите и развитието на града. В музея има и експонати със световно значение. Ще видите златни и сребърни монети, намерени в надгробни могили, златни пръстени печати и саркофагът на цар Иван Асен ІІ. Намира в старата част на града, близо до центъра. Още за музея тук.

Музеят-затвор е единственият по рода си в България. Затворът е изграден през 1872 г. от Колю Фичето изцяло от камък, като стените са с дебелина от 70 см до метър. През 1960 г. затворът е превърнат в музей. На приземния етаж е представена възстановка на обикновена килия и килия за мъчения с уреди за мъчения, на първия етаж са разположени още три килии, а в коридора ще видите табло с имената на около 400 затворници, лежали тук. Още за музея тук.

Художествената галерия във Велико Търново е една от най-старите в България. Открита е през 1934 г. В нея се съхранява една от най-богатите колекции от картини. Ще видите голяма част от творбите на Владимир Димитров-Майстора, Борис Денев и много други художници. Периодично тук се излагат и творби на гостуващи автори. Разполага се на голяма площ в сърцето на хълма Света гора, откъдето се разкрива панорамна гледка към целият град.

В миналото хълмът Света гора е бил културният и духовен център не само на старата столица, но и на целия европейски югоизток. Не случайно името му е същото като на известния полуостров в Гърция. Днес на хълма е разположен Великотърновският университет. Сред богатата растителност има алеи, пейки, детски кът. Провеждат се рокерски събори и концерти. От върха на хълма пред очите ви ще се разкрие красива гледка към града. 

Болярски сарми - вместо с кайма, те се приготвят със ситно нарязано пилешко месо и пилешки дробчета, а понякога се смесват пилешко и свинско месо. Велико Търново е мястото, където да ги опитате и да си оближете пръстите. Пълен напред към някой ресторант или механа.

Хълмът Трапезица е другият укрепен хълм на Велико Търново. За произхода на името му има две версии – от думата трапеза, или от трапец – формата, която укреплението има. На този хълм зад дебели крепостни стени са се намирали главните църковни сгради на старата столица, както и резиденцията на патриарха. В една от църквите за кратко са се съхранявали мощите на св. Иван Рилски. Крепостта била свързана с тази на хълма Царевец чрез мост, до който се стигало по изсечен в скалите път. 

Водопадът Кая Бунар (или Хотнишки водопад) се намира на 15 км от Велико Търново. Той дава началото на Хотнишката екопътека, която е на границата между Дунавската равнина и Предбалкана. След като минете по малко дървено мостче, ще попаднете на обширна поляна, която ще ви открие прекрасната гледка към водопада. Височината му е около 30 м. Полянката край него е перфектното място за пикник, спорт или почивка сред природата.

Качете се на велосипеда си и полетете из красивите места в близост до града: Еменската екопътека, която е изпъстрена с водопади, пещера, каньон и мостчета високо над река Негованка, Хотнишкия водопад, село Леденик, Къпиновския водопад, водопад Елена и безбройните горски пътечки, които ще изникнат пред вас. Оставете се в прегръдката на природата и почувствайте свободата. 

Къпиновският водопад е малък, 6-7-метров водопад на територията на село Къпиново. Вирът под водопада е дълбок около 10 м и широк 20 м. Това го прави идеално място за слънчеви бани и скокове във вода. До него се стига като се следват пътищата за селата Къпиново и Велчево.

Арбанаси е архитектурно-музеен резерват. Тук ще видите запазени къщи от XVI—XVIII век с богата вътрешна декоративна украса, резба и стенна живопис. Калдъръмените улици, църквите и къщите създават една вълшебна атмосфера. Арбанаси е само на 4 км североизточно от Велико Търново.

Много магазини за дрехи, обувки, аксесоари, бижута, парфюмерия има по главната улица на новия град. На нея ще излезете от Самоводската чаршия, по която ще намерите магазинчета за сувенири, изделия от дърво и кожа, чиста розова вода и козметични продукти с нея. Всичко необходимо ще намерите в Сентрал Мол. 

Главната улица на новия град гъмжи от пицарии, механи, барове и ресторанти с традиционна българска и европейска кухня. В новия град ще намерите няколко дискотеки с разнообразна музика, като преди това можете да започнете вечерта с традиционна българска вечеря в някой ресторант в стария град. Отскоро Велико Търново си има и фонтани с музика и цветни светлини, които си заслужава да видите.