Денят на народните будители в Гоце Делчев - Гоце Делчев, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
01
Денят на народните будители в Гоце Делчев
ДАТА: 01 Ноември 2013 ЧАС: 12:00 МЯСТО:
Добави в календара

Денят на народните будители – 1 ноември, ще бъде отбелязан в Гоце Делчев. Кметът на общината Владимир Москов заедно с неговите заместници, ще участва в поднасянето на цветя пред паметната плоча, намираща се в двора на Второ ОУ «Гоце Делчев» в 12.00 часа.


В същия час – 12.00, ученици от различните учебни заведения в града ще поднесат цветя на следните места: паметника на Гоце Делчев, намиращ се на централния площад; паметника на Пейо Яворов в Градския парк и паметната морена на Пейо Яворов на «Попската градина»; паметника на Васил Левски в двора на Общинския исторически музей; паметната плоча на Иван Кюлев, намираща се на бул. "Гоце Делчев".


В 18.30 часа в Дома на културата ще се проведе празничен концерт и церемония, по време на която ще бъде отдадено заслужено внимание на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци. Събитието се организира с подкрепата на община Гоце Делчев и представители на местния бизнес, под патронажа на народния представител Тодор Радулов.


По повод Деня на народните будители, кметът на общината Владимир Москов направи подарък на основните училища и гимназии, както и на читалище "Просвета" в Гоце Делчев – филмът "Загадката Веда Словена" със сценарист Борис Христов и режисьор Анри Кулев. Филмът е документален разказ за първата българска книга с международно значение, успяла да предизвика интереса на европейския учен свят от 19 век към България и нейното минало. Обявена още след появата й за мистификация, последвалите я анкети и изследвания на десетки просветени умове от миналия век и до днес, не са дали убедителен отговор на въпросите, свързани с нея.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин