Изложба "Един миг мечтан цели пет столетия" - Търговище, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
25
Изложба "Един миг мечтан цели пет столетия"
ДАТА: Oт 25 Януари 2018 до 31 Март 2018 ЧАС: 17:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба "Един миг мечтан цели пет столетия"

На 29 януари 2018 година се отбелязват 140 години от Освобождението на град Търговище. По този повод Регионален исторически музей - Търговище, съвместно с Художествена галерия ,,Никола Маринов” – Търговище, представят изложбата „…ЕДИН МИГ МЕЧТАН ЦЕЛИ ПЕТ СТОЛЕТИЯ”. Тя ще бъде открита на 25 януари /четвъртък/ от 17:00 часа в Славейковото училище.


В експозицията са изложени експонати от фонда на Регионален исторически музей – Търговище, свързани с Руско – турската Освободителна война 1877 – 1878 г. и Освобождението на гр. Търговище.


На първо място това е руското и турско огнестрелно и хладно въоръжение по време на Руско –турската война: пушки от системите „Крнка”, „Шаспо”, „Уинчестър” и „Снайдер”, револвери „Смит&Уесън”, казашка шашка, саби „Златоуст”, ятагани и пистолети - кремъклии.


Специален акцент са участниците в Българското опълчение, свързани с Търговище и Търговищкия край. Опълченците Иван Цачев, Велико Филипов, Иван Пенчев Дойчев и Стати Томов са представени чрез фотографии, лични вещи, медали и отличия. Снимки и документи, разказват за щабс капитан Иван Николаевич Шостак (1850 – 1918 г.), руският офицер, ротен командир в шеста опълченска дружина, свързан трайно след Освобождението с Търговище.


Свидетелства пряко свързани с освобождението на гр. Търговище са фотографии с образите на Досю Тодоров Бялкалпаков и Геню Димитров, участници в една от групите смели джумалии отишли през януари 1878 г в гр. Омуртаг, за да викат руските войски за спасението на гр. Търговище от пълно унищожение. Семейна фотография на търговеца х. Ангел х. Друмев с неговия зет Димитър х. Марков ни връща към онези страшни моменти, когато стават едни от организаторите на отбраната на българите в махала ,,Варош” на града и загиват, защитавайки около 300 души в дома на търговеца. Семейна фотографии ни представят Иван Радев Сапунджиев (Сапунджи Иван), взел участие в защитата на българското население в махалата ,,Варош”, както и х. Еню х. Друмев, пръв възвестил за идването на руските войски в града.


Три стари книги от 19-и в., са запечатали писмени свидетелства, свързани с освобождението на с. Вардун и гр. Търговище.


Специално място в музейния разказ имат откритите през 1972 г. реликви от старото руско военно гробище в гр. Търговище.


В изложбата има своето неотменно и задължително място знамето на първата българска войскова част в гр. Търговище след Освобождението - Българската земска войска.


Художествени щрихи и един по-съвременен отглас от събитията е представеният  цикъл от графики на роденият в гр. Търговище – художник Симеон Халачев (1919 – 1983 г.). 9 от тях са свързани с темата за Освобождението на гр. Търговище. Графиките са притежание на Художествена галерия „Никола Маринов”.


Изложбата ще бъде експонирана до края на м. март т.г.


Във връзка с честванията на 140-годишнината от Освобождението на гр.Търговище, изложбата ще бъде отворена за посещение със свободен вход:
На 28 януари /неделя/, от 11.00 до 13.00 ч.
На 29 януари /понеделник/, от 9.30 до 17.00 ч.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин