Кой не обича аромата на прясно изпечен ябълков пай, който изпълва кухнята с топлина и уют?
За много от нас, вкусът на ябълков пай е свързан с детството и топлите спомени за бабиния дом. Днес ще ви споделим класическата рецепта на баба за ябълков пай – проста, вкусна и изпълнена с любов.
Необходими продукти
За тестото:
-
300 г брашно
-
150 г масло или маргарин
-
1 яйце
-
2–3 с.л. захар
-
Щипка сол
-
2–3 с.л. студена вода
За пълнежа:
-
5–6 средни ябълки (кисели или сладко-кисели)
-
100 г захар (може и кафява за повече аромат)
-
1 ч.л. канела
-
50 г стафиди (по желание)
-
Сок от половин лимон
За намазване:
-
1 яйце (за гланцов ефект)
Начин на приготвяне
-
Подготовка на тестото:
В купа смесете брашното със захарта и солта. Добавете нарязаното на кубчета масло и с пръсти смесете до получаване на трохи. Прибавете яйцето и водата и бързо оформете тесто. Увийте го в прозрачно фолио и оставете в хладилник за около 30 минути. -
Приготвяне на пълнежа:
Обелете и нарежете ябълките на тънки резенчета. Полейте ги с лимонов сок, добавете захарта, канелата и стафидите. Оставете ги за 10–15 минути, за да пуснат сок. -
Формиране на пай:
Разточете тестото и го поставете в тава, предварително намазнена. Изсипете ябълковия пълнеж върху тестото. Можете да оформите отгоре решетка или да покриете с втори пласт тесто. -
Печене:
Намажете тестото с разбито яйце и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40–45 минути, докато пайът стане златист и ароматен. -
Сервиране:
Оставете ябълковия пай леко да изстине. Поднесете го с чаша чай, кафе или топка ванилов сладолед за пълно удоволствие.
Съвети от баба
-
За по-крехко тесто използвайте студено масло и не прекалявайте с месенето.
-
Ако ябълките са много сочни, добавете малко брашно или галета към пълнежа, за да поеме излишната влага.
-
Канелата може да се комбинира с щипка индийско орехче за по-богат вкус.
Ябълковият пай на баба е не просто десерт – той е спомен, уют и топлина в едно. Опитайте тази рецепта и се потопете в сладкия вкус на детството!
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!
