Изложба на италианския художник Фабио Калветти в галерия „Сезони“ - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
16
Изложба на италианския художник Фабио Калветти в галерия „Сезони“
ДАТА: Oт 16 Май 2017 до 29 Май 2017 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба на италианския художник Фабио Калветти в галерия „Сезони“

ИЗЛОЖБА НА ФАБИО КАЛВЕТТИ
Несъвършенството на времето


В рамките на традиционната програма на галерия „Сезони“ за обмен на чуждестранни автори, през месец май ще ни гостува италианския художник Фабио Калветти със самостоятелна изложба „Несъвършенството на времето“.


Пътешествие чрез изкуството и пътешествие на изкуството: две намерения, два стремежа, две мечти, дали импулс на най-малко пет века история на изкуството и движили безспир европейските народи.


Вълнуващо е да наблюдаваш художника Фабио Калвети, докато работи. Тосканец по рождение и по сърце, завършил Академията за изящни изкуства във Флоренция, той е също и голям пътешественик, чиято кариера започва в Съединените щати и черпи вдъхновение от най-големите западни и азиатски метрополиси. Градът е централна тема в неговата работа: малко са творците, успели да предадат по-добре съкровените емоции на градските хора в миналото и днес. В творчеството му се разпознава визия за приемственост на човешкото присъствие в сърцето на града, където средновековните италиански кули се примесват с небостъргачите на Новия свят.


Той е и художник с дълбок усет за предизвикателствата в своята професия, като се започне от взискателността, наложена от специфичната продукция, адаптирана към особеностите на изложбените пространства: Фабио Калвети никога не създава две идентични серии. Той непрестанно премисля и рекомпозира своя свят, като същевременно остава верен на своя стил и на любимите си изразни средства. Резултатът е творчество с непоклатима последователност, което винаги успява да избяга от сянката на повторението, дори то да се продава лесно. Едно от силните му качества е умелото съчетаване на традиционни художествени техники и смесени елементи, което му позволява да организира с погледа на филмов режисьор диалога между чистото повествование (диегеза) и това, което е извън него, давайки живот на творбата в действителността и интегрирайки действителността във фикцията.


Водена от тези принципи, последната серия от творби на Фабио Калвети, създадена във връзка с изложбата му в България, поразява с пронизващото я чувство за отсъствие, както течението кара празна стая да потръпва. Отпътуването, отдалечаването, раздялата са невидимите структуриращи елементи на тези нови творби с непосредствено, но благородно сдържано въздействие.


Верен на своята концепция за живописта като изкуство на мига-вселена, където всеки образ е едновременно уловена мимолетност и цялост, Фабио Калвети усърдно разгръща една непозната история, която отнася зрителя до сърцето на идеалното и непреходното в пътешествието. Позоваване на отсъствието, което да излъже самото отсъствие: този толкова човешки парадокс на уседналия и ненаситен пътешественик!


В това грижливо режисирано от художника пътуване на ума идва сякаш очевидното прозрение, че празнината, оставена от едни, носи пълнота на други и че движението на душите никога не е толкова живо, както когато се сблъсква с неизразимата инерция на спомена.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин