Изложбата „Лео и горските духове“ - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
08
Изложбата „Лео и горските духове“
ДАТА: Oт 08 Ноември 2019 до 23 Ноември 2019 МЯСТО:
Добави в календара
Изложбата „Лео и горските духове“

Българският оператор и фотограф Юлиян Атанасов ще представи първата си самостоятелна изложба „ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ“ в КО-ОП от 8-и до 23-и. Експозицията ще включва 20 фотографии на хора и места от България, Германия, Италия, Хърватия и Иран. Куратор на изложбата е швейцарата Катарина Рипщайн.


Юлиян е оператор и често създава фотографските си произведения в периферията на снимачната площадка, в почивката или в края на деня, но фотографиите му не са част от конкретен кино епизод. Юлиян снима и далеч от филмовата действителност, когато пътува или е със семейството си. Творбите му се открояват от съвременния поток на изображения чрез съзнателно забавен начин на работа. Снимките не са инсценирани, нито откраднати, така че е трудно да ги причислим към обичайните категории репортажна, документална или сценична фотография. Образите, уловени в един колкото спонтанен, толкова и конкретно изчакван момент, разкриват ментални, асоциативни пространства. Провинциални и градски пейзажи служат като метафори за копнеж, меланхолия и фаталност.


67211


Всички произведения в изложбата „ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ“ са постигнати чрез метода на класическата аналогова фотография - заснемане, проявяване и копиране. За Юлиян бавният процес и непредсказуемостта на аналоговата фотография са избор и предизвикателство, но и възможност. Несъвършенството на светлочувствителната емулсия и случайността са неделима част от особената естетиката, присъща само на аналоговата фотография. Серията „ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ“ отбелязва тихото и благородното съществуване на филмовия негатив и също може да се разбира като апел към духовете на изчезващата технология.


67209


Юлиян Атансов живее и работи в Берлин и София. Заснети от него игрални филми са представени на фестивалите в Кан, Токио, Берлин, Локарно, Сънданс. Познат е на широката аудитория като оператор на филмите „Източни пиеси“ и „Островът“, където работи с Камен Калев, „3/4“ с реж. Илиян Метев и „Ялда“ от 2019г. с реж. Масуд Бакши.


За повече информация може да посетите и събитието във Фейсбук тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин