Орел на Дунава - фестивал на античното наследство 2016 - Свищов, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
10
Орел на Дунава - фестивал на античното наследство
ДАТА: Oт 10 Юни 2016 до 12 Юни 2016 ЧАС: 10:00 МЯСТО:
Добави в календара
Орел на Дунава - фестивал на античното наследство
Източник: Мария Ангелова

Ежегодно през месец юни в град Свищов се провежда фестивал на античното наследство "Орел на Дунава". Събитието е с участие на групи от Италия, Румъния, Полша и България. Това е най-големият фестивал в България за пресъздаване на събития от славното минало на нашите земи.


През 2016 г. фестивалът Орел на Дунава ще се проведе от 10 до 12 юни.


Стотици реенактори и тонове оръжия ще се срещнат край Дунав. Римската крепост Нове (сега по-известна като Свищов) ще стане арена на маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания и куп изненади, които ще ви пренесат във времената на древните ни предци.


За поредна година Свищов ще се превърне в арена на гладиаторски битки. По това време ще се проведе най-старият в България реенактмънт фестивал „Орел на Дунава". Фестивалът пресъздава античната история – бита, културата и военните сблъсъци между имперски Рим и племената и народите от познатия свят (траки, даки, готи). В това издание Фестивалът се завръща на автеничното си място - древният римски град Нове, частично възстановен и ефектно експониран в резултат на изпълнението на няколко последователни проекта в последното десетилетие.


Програма Орел на Дунава 2016 - предварителна, възможни са промени


Петък, 10 юни


Място: Арената на античен римски град „Нове“




  • 10:00 ч. до 14:00 ч.: Спартакиада „Антични бързи, смели, сръчни“, с участието на отбори ученици от училищата в Свищов, Белене, Ценово, Павликени и Полски Тръмбеш




Място: Исторически музей




  • 16:00 ч. до 18:00 ч.: Научна конференция с участници водещи национални и международни експерти, професори и научни работници в сферата на археологията, историята и туризма.




Място: Амфитеатър на крепостта Калето




  • 20:00 ч. до 21:30 ч.: Откриване на Дванадесетия фестивал на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВА“. Запалване огъня на Фестивала. Представяне и демонстрации на групите – участници. Връчване на наградата за опазване на културно-историческото наследство „Орел на Дунава“ на подходящ лауреат. Концерт на вокална група. Огнено шоу.




Място: Амфитеатър на крепостта Калето




  • 21:45 ч.: Антично тога парти с DJ, танци и забавления под светлините на факлите.




 


Събота, 11 юни


Място: Арената на античен римски град „Нове“




  • 10:00 ч. до 14:00 ч.: Сутрешно шоу в сърцето на Легиона: Демонстрации на групите участници. Гладиаторски боеве. Антични танци. Езда, стрелба с лък. Римска кухня с дегустация и награди. Римско вино – обичай по приготвянето, дегустации. Доброволци се надпреварват в атрактивни силови дисциплини – надпревара на сцената на Нове в състезание по дърпане на двуколка натоварена с 200 л. вино, хвърляне на гигантски камък, състезание на 200 м. бягане натоварени с пълно бойно снаряжение. Награди от спонсорите на фестивала.




Място: Античен римски град „Нове“




  • 14:00 ч. до 18:00 ч.: Бит, обичаи на древните: римско селище, тракийки лагер, варварски шатри, древни занаяти и обичаи. Възможност за публиката да разгледа лагера и античния град, да стреля с лък, да хвърля копие, да се облече в антични одежди, да язди кон, да завърти грънчарско колело, напълно да се потопи в античното ежедневие на древните обитатели на земите ни. 
    *Времеви интервал, подходящ за туристически обиколки на обектите, както и за винен тур за официални гости.




Място: Арената на античен римски град „Нове“




  • 19:00 ч. до 22:00 ч.: Вечерно шоу в сърцето на Легиона: Връчване на наградата за популяризиране на културно-историческото наследство на подходящ дипломат. Връчване на наградата на „Винпром Свищов“.


    Демонстрации на групите участници. Езда, стрелба с лък, огнено шоу. Голямата битка на реенакторите – римляни срещу варвари. Тонове оръжие и над 120 участника се изправят едни срещу други в атрактивна битка - зрелище за туристите, което остава дълъг спомен за преживяното.




 


Неделя, 12 юни


Място: По главните улици на град Свищов




  • 11:00 ч. до 14:00 ч.: Големият парад на участниците. Всички групи, в бойно снаряжение преминават в тържествен парад по главната улица на града, и се строяват на централният площад пред Община Свищов. Там се провежда церемония по връчване на отличия на представители на всяка група, и церемонията по закриването на Дванадесетия фестивал „Орел на Дунава“, и церемонията по загасянето на огъня на фестивала.




Разгледайте фотогалерия от Орел на Дунава


Прочетете интервю с римски легионер


Следете актуална информация тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин