Петър Краевски и Марин Бодаков: поетико-сатиричен диалог - Габрово, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
28
Петър Краевски и Марин Бодаков: поетико-сатиричен диалог
ДАТА: 28 Юни 2019 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Петър Краевски и Марин Бодаков: поетико-сатиричен диалог

Петър Краевски и Марин Бодаков: поетико-сатиричен диалог в Дома на хумора и сатирата


Събитието


В петък, 28 юни, от 18:00 ще се срещнем с двама автори, които стоят зад вероятно най-видимия и едновременно с това енигматичен проект от 24. Габровско биенале – графичните черно-бели постери с епиграми на фасадата на Музея на хумора и сатирата. Епиграмите говорят достатъчно сами за себе си, така че те са само повод за срещата с двамата автори, а причината е любопитството ни към техните текстове. В разговор с Марин Бодаков, Петър Краевски ще представи книгите си „Сомнамбул”, „Изгорени писма”, „Операция „Райски газ”, „Чат” и„Хумус”. Двамата са ни обещали не само автографи, но и изненади – диалогът може да се превърне в творчески двубой. Предизвикателството е прието!


За „Епиграми на фасадата”


С убеждението, че ролята на изкуството не е просто да разкрасява, а да осмисля публичната среда и в съзвучие с темата на Биеналето – „Измерения на публичното”, директорката на Музея на хумора и сатирата се обръща към писателя и редактор Марин Бодаков с поканата да представи литературен проект за бързо четене на улицата. Когато говорим за изкуство в градска среда, литературата е един от най-рядко подозираните кандидати. Бодаков приема предизвикателството без колебание, насочва се към епиграмата, която се чете бързо и се мисли дълго и кани писателя-сатирик Петър Краевски да направи подбор. И сега ако се разходите около сградата на Музея на хумора и сатирата, на източната (крайречна) и западната (към улица „Брянска”) фасада ще откриете двадесет графични, черно-бели постера с култови сатирични епиграми. Постерите могат да бъдат видени на фасадата на музея до края на септември.


64392


Темата за публичното се разкрива чрез яркия творчески пулс на Иван Златев, Иван Маринов, Димитър Керелезов, Кръстю Дамянов, Турхан Расиев, Виктор Самуилов, Георги Кушвалиев, Марин Георгиев, Васил Сотиров, Димитър Светлин, Радой Ралин, Валери Петров, Атанас Далчев, Кирил Назъров, Димитър Дублев, Тодор Климентов, Васил Станилов, автори от втората половина на миналия век.


Още преди да заживее на стените на Музея обаче, проектът „Епиграми на фасадата” привлича вниманието на дизайнери и типографи в социалните мрежи благодарение на работата на Кристофър Чолак, който създава свой авторски шрифт специално за проекта. Шрифтът и дизайнът на епиграмите от една страна привличат вниманието, от друга – изискват известно дешифриране. Любопитен факт от гледна точка на работата с кирилица и работата с езика е, че Кристофър Чолак, който живее в Истанбул и е от част от старата българска общност в града, съвсем наскоро започва да учи български.


64394


За авторите (и дизайнера!)


Петър Краевски (1969, Пловдив) е завършил английска гимназия и английска филология и журналистика. Изявява се като лирик, сатирик, радио- и телевизионен водещ, автор на сатирична проза и текстове за българската сатирична и хумористична литература.


Дългогодишен сътрудник на редакция „Хумор, сатира и забава” към БНР, „Златен кос”, в. „Стършел” и др., редактор на сатирични страници в редица печатни медии.


Неговата книга „Ало, как сте?” (2001) официално е обявена за най-продаваната книга за месец октоври 2001 г. в книжарници „Отец Паисий” – Пловдив. Лауреат е на литературни и медийни конкурси (Национална награда „Светлоструй” за стихосбирката „Сомнамбул”за най-добра поетична книга на извънстоличен автор за 2006-2008).


Марин Бодаков (1971, Велико Търново) е редактор литература на в. „Култура” (2000-2018) и неговия наследник в. „К” (2018-). Преподавател в катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване” на СУ „Св. Климент Охридски” (2006-), където преподава публицистика и художествена критика, критика и критически практики и др. Съдружник – заедно със съпругата си Зорница Христова и Валентина Бояджиева - в издателството за детска образователна книжнина „Точица" (2010-).


Автор на 8 стихосбирки („Наивно изкуство” от 2011г. е отличена с Националната литературна награда „Иван Николов” за най-добра поетическа книга на годината; „Битката за теб” от 2016 г. е удостоена с Националната литературна награда „Памет” в годината на Константин Павлов). През 2013 г. издава сборника с интервюта с български литературни преводачи „Преведе от...” Последната му издадена стихосбирка е „Мечка страх”(2018). Определя себе си като „литературен журналист, който вярва, че българската литература се нуждае от критическа авторефлексия. От самоопознаване”. В едно интервю признава: „В някакъв смисъл имам за литературен баща Иван Теофилов и за литературна майка Екатерина Йосифова, имам лирически братя (по-малко) и сестри (повече) на различна възраст, които обичам и като автори, и като хора” (2008).


Кристофър Чолак (1980, Истанбул) е бакалавър по визуална комуникация в департамента за дизайн на университета Билги и магистратър в департамента за графичен дизайн на Института за изящни изкуства на университета Мармара. Работи като арт директор в Ajans Ultra, UltraRPM & Manajans/JWT Istanbul. Има няколко награди от GMK & Crystal Apple Awards. Бил е лектор на Типо Берлин 2011, ATypI в Хонг Конг през 2012 и София Дизайн Уик през 2013. Води лекции и ателиета в различни университи и преподава дизайн в университета Истанбул Ишък. Между 2002 и 2016 пише и е редактор за музика за издания като  İKSV, Timeout İstanbul, Clubintro.com, Basatap & Radikal Hayat. Изявява се като DJ в клубовете Dulcinea, Otto, Balans, Indigo, Salon İKSV под имената Apparat, Phon(o), Martin Eyerer, And Vaz, Brandt Brauer Frick. Между 2005-2016 е водещ на радио програмата 'fractal' по радио dinamo.fm. От 2003 представя радио шоуто 'Login' всяка събота вечер по Ачък радио 94.9FM. В момента е ръководител на творческа група в агенция I Mean It.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин