Представяне на „Щрих и Стих — поезия в анимация” - Стара Загора, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
29
Представяне на „Щрих и Стих — поезия в анимация”
ДАТА: 29 Октомври 2021 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Представяне на „Щрих и Стих — поезия в анимация”

Представяне на „Щрих и Стих — поезия в анимация”


Есенни литературни дни 2021, Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” и Библиотека Родина Ви канят на представяне на 12 късометражни филми по съвременни български стихове „Щрих и Стих — поезия в анимация”.


На 29 октомври в Културен център „Стара Загора” Компот Колектив ще даде среща на живо на поезията и анимацията с представянето на 12 анимационни филма от колекцията „Щрих и Стих — поезия в анимация”. Сред избраните поети, чиито стихове са отправна точка за режисьорите в колекцията са — Георги Господинов, Марин Бодаков, Мария Донева, Петър Чухов, Димитър Воев, Анамария Коева, Калоян Праматаров, Дилян Еленков, Стефан Иванов, Стефан Икога.


След две успешни издания „Щрих и Стих” достига своя край и завършената колекция ще бъде показана за пръв път пред широка аудитория съпътствана от представянето на книга-албум за проекта. „Щрих и Стих” е дългосрочен проект на колектива, в който всеки художник аниматор се спира на едно стихотворение по негов избор. Филмите от колекцията, с обща продължителност от 60 минути са:


„Естествен роман в 8 глави” с реж. Милен Витанов по стих на Георги Господинов;


„Малко сутрешно престъпление”, с реж. Аспарух Петров по стих на Георги Господинов;


„Одеонъ” с реж. Борис Десподов, по стих на Георги Господинов;


„Задачи за деня” с реж. Петя Златева, по стих на Стефан Иванов;


„Над нещата” с пеж. Ина Николова, по стих на Стефан Икога;


„Последният ден” с реж. Далибор Райнингер, по стих на Мария Донева;


„100% настроение” с реж. Дмитрий Ягодин, по стих на Дилян Еленков;


„Постиндъстриал” с реж. Борис Праматаров, по стих на Калоян Праматаров;


„Млекарката” с реж. Иван Богданов, по стих на Димитър Воев;


„Любов по време на туризъм” с реж. Весела Данчева по стих на Петър Чухов;


„Екзистенциално” с реж. Наталия Атанасова, по стих на Анамария Коева;


„Плитка вена” с реж. Йоана Александрова, по стих на Марин Бодаков;


„Аниматорите от „Щрих и Стих” освободиха нашите стихотворения. И ни показаха, че текстовете съдържат светове, че могат, че можем. И е много хубаво. Защото уталожва усещането за обществен разпад с усещането за творческа близост, между поети и режисьори,” споделя Марин Бодаков, един от поетите, чиито стихове оживяват в анимирани форми. Всеки филм е създаден от различен творчески тандем от поет и художник-режисьор. Колекцията обединява поезия и анимация в едно, като създава нова екранна форма — анимирана поезия.


„Щрих и Стих” е проект реализиран по идея на Весела Данчева, като продукция на Компот Колектив. „Желанието ми да реализираме серия от кратки поетични филми се роди още със създаването на артистичната платформа Компот Колектив. От личен опит, с режисирането на филма „Анна Блуме”, знам колко предизвикателна и същевременно вдъхновяваща е връзката на поезията с анимацията. Исках да споделя тази опитност с колегите от колектива и да ги провокирам да открият стих, който да претворят в авторски анимационен филм. Така се роди идеята за „Щрих и Стих” преди 8 години.” Филмите, произведени между 2015 г. и 2020 г. с подкрепата на ИА Национален филмов център, се радват на национален и международен успех по филмови фестивали и кино форуми и са отличени с множество награди.


Компот Колектив вярват, че в анимацията няма стилистични или жанрови ограничения. Тя носи силата на визуалните символи и метафори по подобен начин, по който поезията вплита символите и метафорите на езика. Водещо в проекта „Щрих и Стих” е създаването на диалог между кино и поезия. Подходът на всеки режисьор е уникален и силно свързан с избора на художествения текст. Едни се спират на наративно решение, други надграждат текста със собствено преживяване, докато трети търсят съвсем абстрактно внушение. Изобразителните техниките на изпълнение на филмите са изключително разнообразни - от рисувана анимация, ротоскопиране, рисунка с туш до изрезка под камера и пластилинова анимация.


12-те анимационни филми базирани на съвременни български стихове ще бъдат представени заедно с книга-албум и анимирани книжки (flip book) за всеки един от филмите.


Повече информация можете да намерите тук

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин