С кръст, огън и слово - изложба по повод Деня на народните будители - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
21
С кръст, огън и слово - изложба по повод Деня на народните будители
ДАТА: Oт 21 Октомври 2013 до 01 Ноември 2013 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
С кръст, огън и слово - изложба по повод Деня на народните будители
Източник: Ерина Кръстева

Музеят за история на София организира изложба по повод Деня на народните будители. Официалното откриване ще се състои на 21 октомври 2013 г. от 18:00 ч. в зала София на Столична библиотека. За същинския празник – 1 ноември, е предвидено честване от 11:00 ч. в Детско-юношеския отдел на библиотеката.


Изложбата е озаглавена "С кръст, огън и слово". Желанието е да се отдаде заслужена почит на всички онези българи, които в различни периоди от съществуването на нашата държава и народност, са работили в посока на просветата и утвърждаването на българщината.


Експозицията е съставена от четири подтеми с включени общо 53 предмета. Сред тях са: икони, портрети, ръкописни и старопечатни книги, дъски за писане и др.


Първата подтема се занимава с образа на будителите. Той е обяснен посредством икони (св. Йоан Рилски, св. св. Кирил и Методи, св. Седмочисленици). Допълва се с портрети на възрожденски дейци (Софроний Врачански, Петър Берон, Захари Стоянов, Петко и Пенчо Славейкови) и видни личности от следосвобожденска България (Пейо Яворов, Иван Вазов, Елин Пелин).


Произведенията на будителите са представени в следващите две подтеми. Включени са ранни оригинални издания на някои от най-запомнящите се разкази, повести, романи в българската литература. Същевременно, се излагат и учебници и учебни помагала от XIX в. Те са от колекцията "Старопечатни книги" на Музея за история на София.
Изложбата завършва с ретроспекция на възпоменателни и юбилейни вестници, където са публикувани материали, посветени на будителите.


Патрони на събитието са доц. Александър Омарчевски и д-р Константин Стоянов. Те са наследници съответно на Стоян Омарчевски, по чието предложение през 1922 г. започва да се чества Денят на народните будители и Петър Константинов, който през 1992 г. възстановява празника.


Партньори на Музея за история на София в изложбата са: Столична библиотека, Национален литературен музей, Национален църковен историко-археологически музей на Българската патриаршия, храм "Св. Седмочисленици".

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин