100 милиона семена от местни растения са пуснати в бразилската Амазонка - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
100 милиона семена от местни растения са пуснати в бразилската Амазонка
Автор: Peika.bg
100 милиона семена от местни растения са пуснати в бразилската Амазонка
Снимка: Instagram/luigicani

Бразилският каскадьор Луиджи Кани е невероятен спортист. Легендата в парашутизма е извършил близо 14 000 скока и е поставил 11 световни рекорда през своята кариера, която е около две десетилетия.

 

Това би било впечатляващо само по себе си, но наследството на Кани само се разраства, тъй като той използва таланта си, за да подобри света. През 2022 г. той изпълни една от най-смислените си каскади досега – скочи с парашут в обезлесена част на Амазонка с кутия, съдържаща 100 милиона семена от 27 местни растения.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Canal OFF (@canaloff)

Целта била Кани да отвори кутията във въздуха, да освободи семената и едновременно с това да засади 100 милиона растения. Изпълнението на тази мисия обаче отнело пет години интензивно планиране. Нищо не било толкова лесно: от получаването на съответните разрешителни от бразилското правителство до изграждането на биоразградима кутия за семена, която да разпределя правилно семената.

Били необходими два месеца, за да се култивират семената от близката дъждовна гора и в навечерието на големия скок нещата изглеждали колебливи. Три тестови кутии се провалили само дни преди скока през януари 2022 г., оставяйки екипа да се бори да намери решение. „Стояхме будни цяла нощ, опитвайки се да намерим начин да спрем теча в кутията“, спомня си Кани.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by LUIGI CANI (@luigicani)

След като кутията била фиксирана, Кани все пак трябвало да се увери, че може да държи дръжката на кутията и да освободи всички семена в правилния момент. Не било никак лесно. „Мъчих се да държа кутията. Почти си счупих китката и пръстите. Успях да се стабилизирам на около 6000 фута и семената бяха пуснати точно там, където искахме да бъдат. Беше пълен екстаз.” Все пак Кани нарича скока „единственият скок в живота ми, при който задържах дъха си през цялото време“.

За щастие, изглежда, че всичките усилия са си заслужавали. Със степен на покълване от 95%, скокът на Кани означава, че огромна част от обезлесената Амазонка вече има шанс да процъфтява. Веднъж захванали се, дърветата могат да достигнат до 50 метра, а екипът на Кани непрекъснато следи ситуацията чрез сателит. До началото на 2024 г. ще е минало достатъчно време, за да могат напълно да оценят успеха на мисията.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by LUIGI CANI (@luigicani)

Междувременно Кани продължава да използва своите умения за по-велики цели. Всъщност на хоризонта се очертава повече екологична работа с бъдещ скок, който се занимава с океанската пластмаса. „Скачам от 25 години и винаги съм надхвърлял границите с рискови скокове“, споделя той. „Сега съм на 51 години и вече нямам стремеж към опасности. Искам да направя нещо, за да помогна. Подобно на семената, този следващ проект ще има истинско значение.“

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин