11 неща, които ще се случат с нашата планета, ако тропическата гора в Амазонка изгори - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 неща, които ще се случат с нашата планета, ако тропическата гора в Амазонка изгори
Автор: Peika.bg
11 неща, които ще се случат с нашата планета, ако тропическата гора в Амазонка изгори

Тропическата гора в Амазонка започва да изчезва изключително бързо.

В момента губим по едно "футболно игрище" от гората всяка минута. Бушуващите пожари, обезлесяването и глобалното затопляне унищожават мощната тропическа гора. Само тази година в Бразилия имаше рекордните 74 000 пожара. "Белите дробове на Земята" са застрашени от изчезване... Ето какво ще се случи с планетата, ако тропическата гора в Амазонка изчезне напълно.

1. Почти половината от видовете растения, животни и микроорганизми в света ще бъдат унищожени

Амазонските тропически гори са дом на 10% от видовете в света, включително 40 000 растителни вида, 3000 вида сладководни риби, над 370 вида влечуги и 2,5 милиона вида насекоми. Според много експерти в момента губим 137 вида животни, растения и насекоми всеки ден. Това прави около 50 000 вида за една година, което е катастрофа за биологичното разнообразие в света. Ако тази тенденция се запази със сегашната скорост, ще загубим почти половината от видовете в света, включително 118 застрашени вида.

2. Ще има огромна загуба на медицински възможности, тъй като 90% от човешките заболявания се лекуват с лекарства, извлечени от природата на Амазонка

Съвременният медицински свят буквално зависи от богатствата на тропическите гори на Амазонка. Ако тропическите гори изчезнат, ще изчезнат и много потенциални лекарства. Понастоящем 121 лекарства, отпускани по лекарско предписание, включително лекарства, които лекуват глаукома, левкемия, сърдечни заболявания и малария, са получени от растения, открити в тропическите гори на Амазонка. И като се има предвид, че тропическите гори на Амазонка са дом на 80 000 растителни вида, от които само 1% са били тествани за техния лекарствен потенциал, бихме загубили всички природни източници, които биха могли да бъдат лечението на много смъртоносни заболявания.

3. Ще има по-дълги периоди на суша и огромни наводнения

Ако тропическите гори на Амазонка бъдат унищожени, валежите ще намалят. Това ще доведе до допълнително изменение на климатичните промени, което би довело до повече периоди на суша и огромни опасни наводнения. В крайна сметка последствията ще се усетят във всяко кътче на нашата планета, тъй като силните суши и екстремните наводнения ще доведат до масово унищожаване на животинския свят, увеличена ерозия и разпространение на инфекциозни заболявания. За съжаление в тропическите гори на Амазонка вече се наблюдава намаляване на валежите с 25% в някои региони.

4. Ще се отделят 5 до 6 пъти повече парникови газове, което би ускорило процеса на глобално затопляне

Дърветата и растенията абсорбират въглероден диоксид и ако загинат растенията в тропическите гори на Амазонка, те ще отделят милиарди тонове въглерод, които съхраняват от години. Потенциалното унищожаване би отделило 5 до 6 пъти повече парникови газове от нормалното, което би повлияло на качеството на въздуха и температурите и евентуално би ускорило процеса на глобално затопляне.

5. По-малкото валежи и увеличената суша биха застрашили земеделието, водата и производството на храна

По-високите температури, продължителните сухи периоди и честите наводнения също ще имат своето влияние върху селското стопанство, водата и храната. Намаляването на валежите би довело до увеличаване на разпространяването на вредители и болести, а по-малкото вода означава по-малко ресурси за сеитба и поддържане на културите. Това би ограничило храната.

Продължението на статията вижте тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин