Лещен - почивка в планината - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лещен - почивка в планината
Автор: Александра Любова

Лещен е прекрасна дестинация за отдих и почивка в планината. Село Лещен се намира в Западните Родопи, на 8 км от Гърмен и на 15 км от Гоце Делчев.

Първото нещо, което ще забележите, минавайки по малките калдъръмени улички, са накацалите в планината къщички. Със своя автентичен вид те сякаш ни връщат назад във времето и ни дават онова спокойствие и бягство от реалността, от което всеки има нужда от време на време. Със забързаното ежедневие, в което живеем, Лещен е като глътка свеж въздух - тук часовникът спира и ни предразполага за истинска почивка, разходка сред природата или за четене на книга на терасата или двора на някоя от старинните къщи.

Лещен не е като останалите български села, които сега стоят запустели, изоставени, срутени и навяващи тъга по отминалите времена. Тук повечето къщи са реставрирани и всички са запазили своя старинен архитектурен стил. Дървета, храстчета, цветя и билки обгръщат селото от всичките му страни. Лекият ветрец носи свежия аромат на природата и приканва за разходка в нея, където може да си набереш мащерка за следобедния чай.

Къщите са старинни, с големи тераси, от които се откриват прекрасни гледки. Всяка къща има изглед към дървета, горичка, цветя и прекрасната планина. Имат хубави големи дворове, някой с басейн, други с беседки, но всяка те приканва да постоиш сред природата. Селото предлага няколко хотела, къщи за гости и механи. Навсякъде ще ви нагостят така, че ще имате чувството, че сте били на гости при баба на рождения ви ден. Храната е ароматна, вкусна, българска и традиционна за района.

В Лещен се предлагат различни дейности - разходка до близки забележителности, бране на билки и гъби, риболов, разходка в планината. Все повече туристи започват да откриват чара на това място и да го посещават отново и отново.

Заради близостта на селото с южната ни съседка можете да си откраднете и един ден за плаж на Кавала, ако искате да разнообразите своя престой. Пътят до там е около 2 часа.  Село Ковачевица е съвсем наблизо и е отново прекрасно място за разходка. То много наподобява на Лещен по запазения си и старинен вид.

Архитектурните паметници, които се открояват в село Лещен, са църквата "Св. Параскева", която датира от 1836 г. и килийното училище. Стенописите на църквата будят интерес с ярките си цветове и едрия щрих.

В миналото местните са се препитавали с дюлгерство (строителство), ковано желязо и добиване на златоносен пясък. Духът на отминалите времена, ествествената природна красота, съчетана с модерния туристически облик, ще доставят удоволствие на всеки посетител. Калдъръмената улица, по която се носи архаичният дух, е мястото, от което всеки турист може да си купи нещо интересно за спомен.

Заради прегръдката на селото с планината, това го прави перфектното бягство от летните горещини. Красивата панорамна гледка към Пирин планина ще накара всеки да затаи дъх. Старите къщи, запазени от епохата на Възраждането, пресъздават духа и атмосферата на миналото. Гостоприемството на домакините в района няма как да остане незабелязано - веднага ще ви нагостят с вкусни местни ястия от чисто продукти.

Всеки има нужда от почивка тук, кога ще е вашата ?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин