На разходка из Витоша - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На разходка из Витоша
Автор: Вероника Иванова
На разходка из Витоша
Снимка: bg.wikipedia.org

Витоша е мястото, където софиянци се отправят през уикенда, за да се отърсят от шума на големия град, като именно тук има доста интересни обекти, които си струва да бъдат посетени.

Някои от тези обекти са широко известни, а други не особено популярни, но всички те са очарователни по свой начин. Ето и кои са местата, които да посетите, в случай че сте решили да се разходите из Витоша:

1. Връх Камен дел

Пътеката до този връх започва вдясно от хижа Алеко, като е приятно да се върви по нея, тъй като не е стръмна. Височината на Камен дел е 1860 м., а скалистата му структура налага в края на изкачването да се мине през каменист терен. От върха се открива възможно най-добрата панорамна гледка към София.

На разходка из Витоша
Снимка: bg.wikipedia.org

2. Черни връх

Това е най-високият връх във Витоша – 2290 м. и вторият най-ветровит връх в България след връх Мургаш. Има няколко варианта за изкачването му – от квартал Симеоново или село Железница, а също така и от Златните мостове – през хижа Кумата или хижа Еделвайс – изкачване при Конярника – Черни връх.

От върха се открива чудесна панорамна гледка към Рила и Стара планина.

3. Златните мостове

Разположена на надморска височина от 1300 до 1500 м., това е местност, която представлява най-голямата каменна река в района (намира се по поречието на  Владайска река). Тук са се образували морени, повечето от които са покрити с жълтеникави лишеи. Огрени от слънцето, те придобиват златист цвят – оттук идва и името на тази природна забележителност. За да стигнете до Златните мостове ще трябва да вървите по пешеходна пътека, тръгвайки от квартал Княжево, или от квартал Владая по долината на Владайска река. Има и вариант да се придвижите от квартал Бояна по автомобилен път.

На разходка из Витоша
Снимка: bg.wikipedia.org

4. Боянският водопад

Боянският водопад е най-високият водопад на територията на Витоша – височината му е около 20 метра. Има три пътеки, по които може да се стигне до него, като най-бърз и лесен е достъпът откъм Копитото (отнема около  час). Останалите две пътеки започват от местността над Боянската църква. Първата е доста стръмна и се движи срещу течението на Боянска река (пътеката е с бяло-зелена маркировка). Втората пък набира височина по-бавно, но също е много интересна, тъй като минава край красивото Боянско езеро.

5. Копитото

Местността Копитото се намира на 1350 м. надморска височина, а до нея се стига за около 1:30-2:00 часа ходене пеш, като изходни пунктове са кварталите “Овча купел” или “Княжево”. Най-добрата панорамна гледка към София се открива от мястото, където са останките от кабинковия Княжевски лифт.

На разходка из Витоша
Снимка: bg.wikipedia.org

6. Пещера Духлата

Духлата се намира в югозападната част на Витоша и е най-дългата пещера на територията на България – 17 600 м. и дълбочина 53 м. Възникнала в резултат от подземните течения на река Струма, тя е една от най-сложните пещерни системи в страната – представлява лабиринт от тунели, галерии, подземни езера и водопади. Мястото е дом на много видове животни, сред които  са и прилепите. Пещерата е затворена за свободни посещения, поради опасностите, които крие. Ако все пак решите да влезете, трябва да сте екипирани подходящо и да имате обучен водач на разположение.

На разходка из Витоша

7. Крепостта Кръсто

Представлява тракийска крепост, датирана отпреди 2 500 години, когато районът е бил ценен заради наличието на желязо и злато. Разположена е на десния бряг на река Струма – северозападно от село Боснек. Най-прекият път до крепостта (и най-стръмният) е право нагоре по склона на вековен дъб, при входната табела за село Боснек.

8. Водопад Зверчето

Този не особено известен водопад се намира по пътя от квартал Бояна към Боянския водопад, като е разположен в най-стръмната част на пътеката. Височината му е 15 метра.

На разходка из Витоша
Снимка: YouTube

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин