Сред забележителностите на Мелник: Кордопуловата къща - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сред забележителностите на Мелник: Кордопуловата къща
Автор: Вероника Иванова
Сред забележителностите на Мелник: Кордопуловата къща
Снимка: kordopulova-house.com

В случай че минавате край Мелник, може би ще ви е интересно да посетите Кордопуловата къща. Тя е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, запазена до наши дни.

Построена през 1754 г., тя е била собственост на богатата гръцка фамилия Кордопулос, като първоначално е създадена с цел да служи за производство и съхранение на вино. Последният представител на тази фамилия – Манолис Кордопулос изучава технологията на винарството във Франция и по-късно въвежда механизма у нас.

Къщата е интересна със своите венециански стенописи, стъклописи и дърворезби, както и с огромните бъчви, в които се съхранява мелнишко вино. В избите на къщата могат да се поберат до 300 тона вино, а най-голямата бъчва побира 12.5 тона. Коридорите тук са сравнително тесни и на места ниски, като мястото е снабдено със специални канали и вентилационна система.

Сред забележителностите на Мелник: Кордопуловата къща
Снимка: bg.wikipedia.org

Постройката е 4-етажна, като 2 от етажите са изградени от камък. Вътре има общо 7 стълбища, които свързват различните етажи и мансарди. Помещенията, които включва къщата са гостна, стая за танци, спални, кухня, огнище за кафе на пясък и сауна. Тук могат да бъдат видени шарени черги, носии и керамични съдове. Може би най-интересна е гостната, която разполага с 24 прозореца, разположени в два реда – долният ред е конструиран в духа на възрожденската епоха, докато горният е изпълнен в цветни витражи, смесица между ориенталски и венециански стил. Таванът също не може да бъде подминат  – на него е изобразено слънце с 12 лъча, които символизират месеците в годината.

Сред забележителностите на Мелник: Кордопуловата къща
Снимка: bg.wikipedia.org

Интересен факт е, че именно тук се е укривал Яне Сандански в годините преди Първата световна война (в къщата има тайник, който отвежда към лятната тераса). Това е и причината за смъртта на чорбаджията Манолис Кордопулос, който е обесен от турците. Лятната тераса е интересна не само с това, че оттук е избягал Яне Сандански, но и с това, че самата тя представлява огромен слънчев часовник. От нея може да се видят останките на църквата “Света Варвара”, която е била личен храм на Кордопулос.

Сред забележителностите на Мелник: Кордопуловата къща
Снимка: bg.wikipedia.org

След обесването на Манолис Кордопулос къщата е наследена от жена на име Агнеса. Не е известно точно каква е нейната роля, но се предполага, че е била сестра на Манолис или прислужница. Съпругът и е носел името Георги Цинцара, откъдето и постройката става известна като Цинцаровата къща.

Сред забележителностите на Мелник: Кордопуловата къща
Снимка: bg.wikipedia.org

Къщата е реставрирана в периода 1973-79 година и е превърната в частен музей. Днес всеки посетител тук може да дегустира (и закупи) гъсто мелнишко вино и да усети атмосферата на една отминала епоха. Ще добавим само, че виното, предлагано тук не може да бъде закупено от магазин.

Кордопуловата къща  е разположена в източната част на града, в близост до Пашовата и Болярската къща. За да стигнете до нея ще трябва да се движите по стръмна пътека от която се открива прекрасна гледка към обграждащите града пясъчни образувания – Мелнишките пирамиди.

Кордопуловата къща е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта под №4.

Сред забележителностите на Мелник: Кордопуловата къща
Снимка: bg.wikipedia.org

Мелник, макар и малък град, определено има какво да ни покаже, така че след посещението на Кордопуловата къща, може да посетите и някои от останалите забележителности тук. В града има множество интересни църкви и манастири, които си струва да бъдат видени. Освен това тук се намира Музея на виното, където ще имате възможност да дегустирате някои от най-добрите мелнишки вина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин