1058 души съвсем сериозно искат да живеят на Марс - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
1058 души съвсем сериозно искат да живеят на Марс
1058 души съвсем сериозно искат да живеят на Марс
Снимка: Thinkstock/Guliver

1058 души са били избрани сред 202 хиляди кандидати за първият еднопосочен полет към Марс. Мисията „Марс Уан“ е обявила за своя цел да създаде колония на Червената планета, като първият полет ще бъде през 2023 г. След внимателна селекция от 1058-те финалисти ще бъдат избрани 24-ма, които ще се отправят на пътешествие в открития космос с неизвестен край. Сред първоначалните кандидати имаше и десетима българи.

Първите марсиански колонизатори би трябвало да кацната на Марс през 2025 г., като след това на всеки няколко години ще бъдат изпращани нови заселници. Заселниците ще имат подходящи за живеене жилища, парници и всичко нужно за живот без кислород.

Идеята за мисията „Марс Уан“ е на холандския бизнесмен Бас Лансдорп. Според неговите изчисления цената на първия полет ще е около 6 билиона долара. Но Бас има идея как да осигури финансирането - „Марс Уан“ ще бъде превърнато в най-мащабното риалити шоу в света. Всеки миг от подготовката, пътуването и установяването ще бъдат записани. Това според холандеца ще накара рекламодателите да бръкнат дълбоко в джобовете си и да станат част от историята.

Какви хора искат да живеят на Марс?

Сред 1058-те финалисти има 586 жени и 472 мъже.

Най-много са американците – 297, следвани от канадците – 75, индийците – 62, и руснаците – 52.

Повечето са образовани – 347 от финалистите имат бакалавърска степен, 159 са магистри, а 29 са доктори.

813 работят, но 164 са все още ученици.

Какво следва?

Избраните 1058 души ще преминат няколко години тренировки и подготовка за живот в негостоптиемна среда. Ще се учат да оцеляват и да се справят с всякакви космически ситуации. Кой обаче ще се качи на космическия кораб, ще зависи от зрителите. Очаква се в риалити шоу зрителите да определят кои са най-достойните човешки същества, които да създадат първата колония на Марс.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин