10 безплатни неща за правене в Прага (част 1) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 безплатни неща за правене в Прага (част 1)
Автор: Peika.bg
10 безплатни неща за правене в Прага (част 1)
Снимка: pixabay

Прага е едно от местата, които впечатляват, завладяват и ще искате някои ден отново да се върнете тук. Има толкова много неща, които да видите, толкова изкуство, история и забележителности.

Но нека разгледаме 10 безплатни неща за правене в Прага, на които можете да се насладите при следващото си пътуване:

1. Направете безплатна обиколка

10 безплатни неща за правене в Прага (част 1)
Снимка: pixabay

New Prague Tours предлагат безплатни пешеходни турове на „Град на хилядите шпиони“ ежедневно; независимо дали вали дъжд или е слънчево. Експертните водачи съживяват легендите на града и ви превеждат по стъпките на Кафка, Добрият цар Вацлав и Голем. Безплатните обиколки обхващат основните забележителности на града, с местен поглед върху криволичещите калдъръмени улици и знания, които никоя книга не може да ви даде. 

2. Направете поход

10 безплатни неща за правене в Прага (част 1)
Снимка: wikimedia

30-минутно пътуване на зелената линия на метрото и ще се озовете сред водопади, реки и малки каньони в природния парк на Дивока Сарка. Паркът е пълен с романтични пешеходни пътеки от заобикалящи ги потоци и назъбени скални форми. За по-големите приключенци, спускането и катеренето са възможна опция, както и туризъм до върха на хълмовете за ефектна гледка към долината.

През лятото се отправете тук в средата на седмицата, за да избегнете тълпите млади двойки и семейства, които се наслаждават на страхотното място на открито. Ако обаче сте в Прага през зимата и търсите истинска усамотеност, Дивока Сарка е идеалното място за разходка в зимна страна на чудесата.

3. Скитайте по пазарите

10 безплатни неща за правене в Прага (част 1)
Снимка: wikimedia

Havelske Trziste, пазар на открито на площад Mĕsto, е чудесна смесица от страхотни гледки и миризми. Местни, свежи, домашно приготвени, шарени цветя и обичайната тълпа от туристи, е обхванала улиците. За да получите най-автентичното усещане от натоварения пазар, отидете там през делничен ден, когато сезонните храни (а не играчки, марионетки и сувенири) ще ви изкушат със сигурност.

Друг пражки пазар се провежда на брега на реката всяка събота от април до лятото. Обикновено пазарът привлича само местните жители, но става за добра разходка, изпълнена с разглеждане на различни предмети покрай реката, когато времето е хубаво. Не очаквайте да вземете добри сделки, докато разглеждате пазара, тъй като е добре известно, че цените са нелепо завишени.

4. Старо еврейско гробище

10 безплатни неща за правене в Прага (част 1)
Снимка: pixabay

Малко болезнено посещение, но си струва зловещото усещане, което ще получите, когато преминавате по пътя през надгробните паметници. Гробището датира от 15-ти век и е дом на 1000 мъртви тела, лежащи слой върху слой един върху друг. Гробището се намира в еврейския квартал на града, който някога е представлявал не повече от гето преди стените да бъдат съборени през 18 век. Внимавайте за чешкия романист, гроба на Франц Кафка сред хаоса.

Почувствайте Йозефов, старото еврейско гето, преди да напуснете този район на града. Почти можете да усетите историята във всяко кътче и има няколко синагоги, които си струват да посетите. Йозевоф е единственият централен европейски еврейски градски квартал, оцелял след холокоста.

5. Оставете своя знак

10 безплатни неща за правене в Прага (част 1)
Снимка: pixabay

След като Джон Ленън е убит през 1980 г., на тази стена започват да се появяват графити за него като протест срещу комунистическия режим, който все още управлявал Чехословакия, забранявайки западната поп музика. Правителството боядисва стената много пъти, но графитите и драсканиците на мира продължават да се връщат. След падането на комунизма през 1989 г. стената остава сама и сега е прогресивно и развиващо се произведение на изкуството.

Стената на Ленън не е само спомен за самия човек, но представлява свобода на словото и място за изразяване на всякакви надежди и мечти. Някои казват, че постоянното развитие и постоянството на мирните лозунги на стената допринесли за ненасилствената кадифена революция. Чувствайте се свободни да допринесете за този постоянно променящ се спокоен шедьовър.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин