5 най-вълшебни места в Прага - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 най-вълшебни места в Прага
Автор: Peika.bg
5 най-вълшебни места в Прага

Ако някога сте били в Прага, ще знаете какво да очаквате. Красива и живописна архитектура, с намек за барокови и готик стилове. Много туристи и бира, която е наистина по-евтина от водата.

Прага обаче не е само това. Тя е много повече от Чарлз бридж, астрономически часовник или Вацлавски площад. В центъра на града има много градини и паркове, които са напълно туристически. В този централен европейски град има страхотни художествени паметници и други скрити скъпоценни камъни.

1. Лебедите на Карловия мост

5 най-вълшебни места в Прага
Снимка: Pinterest

Карлов мост определено е една от първите гледки, които пътниците всъщност виждат, когато идват да посетят Прага.

Той се издига над река Вълтава и свързва “Старе место” със замъка Храдчани. Дълъг е 516 м и е широк 10 м. Строежът му завършва в началото на XV век. Изграден е в готически стил и е украсен със статуи на светци. Има две кули откъм “Мала страна” и една откъм “Старе место”. През деня по моста ще срещнете много музиканти, под чийто съпровод можете да потанцувате – романтичен танц за влюбени или щури ритми за приятели, има за всички. 

Това, което е наистина вълшебно, са местните продавачи, които продават изкуството си, предлагат да направят карикатура на вас, продават ръчно изработени бижута или други сувенири.

Наблизо се намира прекрасен малък парк с десетки лебеди. Можете да им донесете храна, но първо разберете коя е подходяща.

2. Астрономически часовник на Прага

5 най-вълшебни места в Прага
Снимка: Pinterest

Астрономическият часовник е една от най-известните забележителности в Прага. Има много легенди около неговия произход.

Той не показва само точно време. Представя движението на Слънцето и планетите, както и разположението на зодиакалните съзвездия, а на всеки кръгъл час можете да видите “разходката на апостолите”. Тогава часовникът оживява. Фигурите на апостолите и някои от скулптурите се раздвижват на фона на спокойна музика. Намира се в центъра на Стария град.

СЪВЕТ: Вижте астрономическия часовник в Прага рано сутринта. Ще намерите само фотографи, хора на изкуството и наскоро омъжени двойки, които правят снимки.

3. Катедралата "Свети Вит"

5 най-вълшебни места в Прага
Снимка: Pinterest

Тази катедрала се намира точно на върха на хълма, водещ до Пражкия замък. Това е една от най-известните сгради в Прага и много туристи я посещават. Катедралата Свети Вит обаче е по-малко претъпкана от зоната около астрономическия часовник. 

Това е една от най-големите и значими готически катедрали в света. Строена е в продъление на шест века. Украсена е с много витражи и стенописи. Тя е символ на Чехия. В криптата й са погребани чешките крале. Намира се в комплекса на замъка Храдчани. 

Катедралата Свети Вит е част от най-вълшебните места в Прага, както и астрономически часовник.

4. Танцуваща Къща

5 най-вълшебни места в Прага
Снимка: Pinterest

Тя наистина се движи! Специфичната й конструкция напомня танцуваща двойка и е вдъхновена от танцьорите Джинджър и Фред от едноимения филм на Фелини. Изградена е от стъкло, бетон и неръждаема стомана. Тя всъщност е офис сграда, а на последния й етаж се намира един от най-скъпите ресторанти в града – "Перлата на Прага" (La Perle de Prague). 

Въпреки че може да намерите Танцуващата къща в Прага интересна отвън, винаги има някакъв вид художествена изложба вътре. 

Има и много други галерии, разположени наблизо, и те имат много известни картини или друг вид изкуство. 

5. Ботаническа градина

5 най-вълшебни места в Прага
Снимка: Pinterest

Ботаническата градина и зоопарк са много популярни за посещение от семейства с деца в Прага. Те са много по-спокойни.

Ботаническата градина е вълшебна, с много място за сядане и почивка. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин