Къде да отидем на дълъг уикенд в Европа? - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде да отидем на дълъг уикенд в Европа?
Автор: Александра Любова
Къде да отидем на дълъг уикенд в Европа?
Снимка: pixabay

Какво по-хубаво от една дълга уикенд почивка, която да съчетаем с разходка, да посетим някои интересни забележителности и да сменим обстановката за момент?

Ще ви дадем интересни предложения за места в Европа, които ще внесат разнообразие и ще оставят хубави спомени и интересни снимки. Можете да изберете някои от полетите на WizzAir, а с иновативната кредитна карта DSK-WizzAir ще трупате точки, които да използвате за отстъпки за следващи дестинации. Европа крие страхотни места, които само чакат да бъдат посетени. Какво чакате?

1. Париж - как да не го споменем? Толкова романтичен, красив, пълен със забележителности, страхотни места да изпиете чаша вино, кафе или да похапнете приятно на фона на невероятна гледка.

При споменаването на Париж в главата на всеки човек изникват множество асоциации. Да, повечето от тях са за Айфеловата кулаЛувъра, Мона Лиза, Шанз-Елизе, дори така популярните сега макарони. Няма как да не споменем думи като романтика, любов, естетика и вкус. Невъзможно е да останете безразлични към този град, както и да не се влюбите в него. И това е любов за цял живот!

Най-добрият начин да разгледате Париж е с разходка пеша. Не е нужно да имате организирани екскурзии и гидове. Отпуснете се и тръгнете по парижките улици. Дори да сте сами, в този град няма как да се чувствате самотни. Това е едно изживяване, което завладява духа и сякаш от стъпването там влизате в една приказка, която продължава през целия престой. Духът на Париж се усеща във всичко - в усмихнатите и вежливи хора по улиците и магазините, които винаги са добре настроени и биха отговорили на всякакви ваши питания, в топлите кроасани за закуска, в любопитните погледи на посетителите, в спиращата дъха архитектура, в малките кафенета, в плуващите патета в езерцата, във влюбените двойки, снимащи се на фона на Айфеловата кула, в Моста на влюбените, където десетки хиляди "заключват" своята любов и се надяват на вечно щастие.

Какво изживяване е Лувърът - колко часове могат да минат в него без да усетите, разглеждайки захласнати. Да изкачите Айфеловата кула и да видите гледките, които се разкриват от там. Разходка по Шанз Елизе ще ви изкуши с хиляди кулинарни и модни шедьоври. Триумфалната арка ще ви срещне още веднъж с красивите архитектурни постижения. Музеи като Орсе, Кюри и този на восъчните фигури, са от задължителните места за посещение. Там ще видите и разберете много неща за историята на ФранцияДисниленд е прекрасно място за забавление на малки и големи. Парижките катакомби на свой ред са нещо, което не е по вкуса на всеки, но би заинтригувало много хора.

Ще ви направи впечатление колко много растителност, зеленина и паркове има в Париж. Местните и посетителите се наслаждават на дълги разходки из улиците на града. Ще срещнете много хора с велосипеди, ролери или просто тичащи... Прави впечатление, че има много активно спортуващи. Какво по-хубаво от това да се раздвижите за здраве между красиви цветя и множество дръвчета, вдишвайки техния свеж аромат.

Нощният живот тук ще бъде забавление за всеки - от тези, които искат да изпият прохладна напитка на не много шумно място, почивайки си, до най-лудите и готови за бурна вечер и купон до зори.

Париж - вдъхновение за всеки. Този град ще ви накара със сигурност да намерите нещо, което да ви хареса. Отдайте се на приключението Париж и му се насладете с цялото си сърце!

2. Малта и разбира се остров Гозо -  Ароматът на хубаво кафе и лекият бриз, носещ уханието на Средиземно море, ще бъдат с вас през цялото време от кацането до края на екскурзията.

Малта се състои от 5 острова - 3 от които са обитаеми, а именно Малта, Гозо и Комино. Столицата - Валета, се намира на най-големия от тях, а именно Малта. Островът е с площ от 150 кв. км и притежава забележителна история, която ни връща чак 3800 г. пр. Хр. Най-известният исторически период е през 16-ти век - на острова идват рицарите от Ордена на Св.Йоан от Йерусалим. Следва конфликтът с Османската империя, после Малта попада в британски ръце. Държавата получава своята независимост като награда за храбростта на жителите, оцелели след тежките бомбандировки от Втората световна война. Всички тези исторически факти са се отразили на сегашния дух и харизма на мястото. Историята на града е пропита в малките тесни и криволичещи улички, във всеки камък и дори сякаш вятърът напомня за миналите събития.

Полетът до Малта е близо два часа, което прави дестинацията много достъпна дори за кратък престой от време. Друга предпоставка, която улеснява вашето пребиваване е, че английският език е официален и незнанието на малтийски няма да затрудни нито вас, нито жителите.

Придвижването в Малта, както за любителите на разходките, така и за хора, които не обичат дългите преходи, най-добре и най-лесно става пеша. Забележителностите са близо една до друга и ако използвате автобус или кола, това само ще ви забави. Уличките са тесни, малки и криволичещи, а движението е обратно на нашето и бихте спестили много нерви и усилия, ако се насладите на разходката пеша. Така ще усетите и духа на мястото. Лекият бриз носи аромата на море, а заведенията изобилстват от хубава храна и кафени напитки.

Всички най-големи забележителности на Валета се намират зад огромните и добре запазени стени в оградената част на града. Ще се почувствате съвсем малки пред Градската порта, а влизайки вътре, ще имате възможността да се вгледате в хоризонта и да бъдете зашеметени от разкошната гледка. Зад огромните стени ще се натъкнете на Кралския площад, красивите градини - Барака, гледка към пристанището, Националния археологически музей, катедралата "Св. Йоан" (където са погребани много от рицарите на Малта), Двореца на великия магистър (бил резиденция на рицарите), Националния военен музей и това са само нещата, за които се сещам веднага. Въпреки че размерите на Малта не са гигантски и поне на мен ми се стори на пръв поглед, че мога да обиколя всичко на един дъх, се оказа, че доста съм се излъгала и за да разгледам всичко изброено, и да направя разходката си приятна ми отне няколко дни. Кафенетата и ресторантите са разположени на такива места, че винаги гледката им е красива и емоционална. Така почивките между обиколките из града стават желани и всеки път различни.

За любителите на гмуркането пътуването до Малта би било сбъдната мечта. Районът е един от най-добрите в Средиземноморския регион. Наличието на множество подводни пещери, рифове и потънали кораби, го прави едно истинско преживяване.

Нощният живот е бурен и наличието на толкова много заведения го прави идеален за този тип развлечения. Ако търсите някое по-спокойно място, на което наистина можете да си отдъхнете, то тогава се насочете към остров Гозо.

3. Берлин - Когато става въпрос за пътешествия в Европа, няма как на човек да не му мине през ума да посети столицата на Германия.

Този град побира в себе си толкова стереотипи, че когато го посетите, веднага правите бързи съпоставки между това, което сте очаквали и което наистина сте видели.

Не са много градовете, които са претърпели толкова много промени и то в последните години, както Берлин. Двете части на града отново са станали едно цяло след събарянето на Берлинската стена. Трудно ще забележите следи от разделението му, но почти всеки се опитва да наблюдава и открива разликите. Безспорно това е една от най-интересните столици в Европа. Въпреки разрушенията през Втората световна война, днес германската столица е пример за успешно възстановяване и крие в себе си много интересни забележителности.

Берлин е мултикултурна смесица от различни етноси, нрави и порядки. Там може да видите както стари сгради, така и модерни съоръжения, забавления за всички възрасти, разходки из зелени оазиси, изкуство, спорт, шопинг и какво ли не.

Германската столица е основен културен център на страната, което личи от множеството изложби и представления, които се провеждат в многобройните сцени, музеи и галерии.

Забележителностите на Берлин са толкова много, че колкото и пъти да го посещавате, ще намирате различни неща, които да разгледате и престоят ви да бъде винаги интересен и запомнящ се. От историческа гледна точка градът е особено интересен за своите гости. През годините той е претърпявал толкова промени, управляващите са добавяли нови щрихи  към неговия облик и сега той е място, на което всеки човек, независимо от вкусовите му предпочитания, може да намери нещо, което да го плени.

Берлин е град, запазил култура, традиции и наследство, свързано с историята и настоящето на Германия. Възможността да преживееш на живо всичко, което си учил и чел, да се потопиш в атмосферата на този известен туристически център, смесвайки се с посетители от цял свят, е незабравимо изживяване.

В Берлин задължително трябва да се разходите по известната улица „Унтер ден Линден“ и да посетите емблематичните забележителности – Александерплац и Музея на Стената. Насладете се на берлинския мултикултурен живот - смес от исторически събития и съвременна арт среда.

Нещата, които не трябва да пропускате са: Берлинската стена, сградата на Райхстага, площад "Потсдамер", Бранденбургската врата, дворецът Шарлотенбург, Островът на музеите, Природонаучният музей и още много други. Подробно описание за всеки един от обектите, работно време и интересни факти ще намерите тук.

Не пропускайте да направите това забележително пътуване до Берлин. Няма да останете разочаровани! Разходката из града, шопингът, визуализацията на исторически събития и факти, посещението на много забележителности - няма как да не намерите нещо за вас и вашия вкус!

4. Рим - Това е от онези дестинации, които винаги ни изненадват и разкриват по нещо ново.

Къде да отидем на дълъг уикенд в Европа?

Рим е една от топ дестинациите в света. Той винаги е бил сред най-величествените и романтични градове. Съществувa от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Пaпската област, Италианското кралство и Италианската република (съвременнa Италия). Основан на седем хълма - Капитолий, Палатин, Квиринал, Виминал, Есквилин, Целий и Авентин, Рим ще ви плени с неподражаемата си атмосфера.

Разходете се из тесните улици на най-емблематичния квартал -  Трастевере. Той е разположен от дясната страна на река Тибър, а името му буквално означава "отвъд Тибър". В квартала има много кафенета, ресторанти, магазинчета и винаги е пълен с хора. Вечерно време събира местни и пътешественици на по чаша вино. Не пропускайте и базиликата "Свети Петър" и Пантеона. Най-забележителната част от него е куполът, който е наричан още "окото на Пантеона". Диаметърът му е цели 43 метра. Интересен факт е, че разстоянието от пода до върха на купола също е 43 метра.

Ако искате малко спокойствие, можете да си отдъхнете в Градините на Вила Боргезе. Накрая не забравяйте да хвърлете монета във Фонтана ди Треви. Той е един от най-известните в цял свят. Намира се в сърцето на Рим. В центъра му е фигурата на бог Нептун. Той е заобиколен от двете си страни с по една женска фигура, които символизират здраве и изобилие. Легендите разказват, че ако метнете монета във фонтана, някой ден ще се върнете в Рим. 

За нищо на света не пропускайте Ватикана, докато сте в Рим. Тя е най-малката независима страна в света. Разположена е на хълма на Монте Ватикано, в западната част на италианската столица. Най-популярните забележителности са: базиликата Св.Петър и Сикстинската капела - истински шедьоври на Ботичели, Бернини и Микеланджело. Ако имате късмет и търпение, можете да видите и папата. След това спокойно кажете "довиждане" на Вечния град!

Къде да отидем на дълъг уикенд в Европа?

5. Барселона - всяка година милиони хора по света се срещат с 2000-годишната история на града. Сред любимите неща за туристите там са: пазаруването по оживените му улици, разходката във великолепния парк Гюел, да изследват модерното изкуство, да правят снимки на статуята на Колумб или да се радват на животните в Аквариума и зоологическата градина.

Къде да отидем на дълъг уикенд в Европа?

Барселона е едно от местата, на които няма как да отделите няколко дни и да очаквате, че ще го обиколите от край до край и ще посетите всичко вълнуващо и красиво. Градът ще ви привлича отново и отново, и всеки път ще имате възможността да се насладите на различни красоти.

Ето някои от местата, които да видите:

Базиликата Саграда Фамилия („Светото семейство”,Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família) е символ на града. Саграда Фамилия изобразява раждането, живота и смъртта на Христос. Във всяка част от дизайна й се крие християнски символизъм. Строежът й продължава и днес. Съществува легенда, че ако мъж и жена пият от чешмата до храма, ще бъдат заедно завинаги.

Паркът Гюел (Parc Güell) е истинска разходка в страната на чудесата! Проектиран е от известния испански архитект Антoни Гауди. Всяка сграда, статуя или фигурка тук, има мозаечна структура и е изградена от малки цветни плочки. Къщите са с необичайна архитектура, а в една от тях е живял самият Гауди. Станете герои от приказката Гюел! 

Ла Рамбла (Las Ramblas) е пъстра пешеходна улица с много дървета по нея. Магазинчета, кафенета и улични музиканти създават уютна атмосфера под слънчевите лъчи. Ла Рамбла свързва площад Каталуния с крайбрежната алея, където е статуята на Колумб. Пазете вещите си, докато се разхождате, и бъдете нащрек, защото по улицата дебнат много джебчии.

Статуята на Колумб - Внушителният монумент на Христофор Колумб (Monumento a Colón) е в средата на кръгово кръстовище в близост до пристанището на Барселона. Върху 60-метрова колона, украсена с орнаменти, е самата фигура на Колумб, който сочи към морето. Има вътрешен асансьор, отвеждащ до върха на монумента, откъдето се разкриват прекрасни гледки.

Ноу Камп (Камп Ноу) - Мечтата на всеки футболен фен – легендарният 5-звезден стадион Ноу Камп (Camp Nou)! Той е най-големият в Европа – побира 98 787души. Тук има музей на футболния клуб Барселона, чиято собственост е стадионът. В музея можете да видите всички футболни трофеи, а интерактивен екран показва ключови играчи от настоящето и миналото на отбора, както и важните моменти от неговата история.

В Музея на Пикасо (Museu Picasso de Barcelona) е целият живот на гения, събран в творбите му – от ранните ученически години до зряла възраст. Експозицията съдържа най-голямата колекция от негови произведения: картини, гравюри, керамики и дори детските му скици.

Къщата Батло (Casa Batlló) е най-красивото произведение на великия Гауди. Тя изглежда нереално, сякаш кацнала в центъра на Барселона от далечен приказен свят. Всичко в нея е уникално: фасадата с цветни елементи, покривът с форма на животински гръб, прозорците с цветни стъкла, през които светлината си играе, терасите, наподобяващи маски, вълнообразните стени… Причудливост и вълшебство, една феерия от светлина и цветове, която ще ви омагьоса!

Зоопаркът на Барселона (Zoo de Barcelona) – понита, горили, лъвове, тигри, зебри, хипопотами, всякакви видове птици. Няколко пъти на ден се организира шоу с делфини. Когато се приближат до стъклото на делфинариума, те сякаш ви се усмихват. Изключително поддържан зоопарк с разнообразни животни.

Аквариумът на Барселона (L'Aquarium Barcelona) е един от най-големите в Европа и има около 11 000 водни животни от различни части на света: от Карибите, от Средиземно море, от Червено море, от Амазонка и от Големия бариерен риф в Австралия. Най-впечатляващ е стъкленият тунел, където навсякъде около вас плуват акули, скатове, змиорки. Смелчагите могат и да поплуват с акулите.

Музеят на странните изобретения - Хрумвала ли ви е някога идея за абсурдно, смешно или напълно безполезно изобретение? След като посетите този музей, почти сигурно е, че ще се захванете с реализирането й. Още повече след като установите, че за да стигнете до долния етаж, трябва... да се спуснете по гигантска метална пързалка. Защото Музеят за идеи и изобретения в Барселона (или Miba Museum) е точно това – колекция от нестандартни идеи от целия свят, превърнати в реалност.

Площад Каталуния (Plaça Catalunya) е централният площад на Барселона. Заслужава си да видите скулптурите и фонтаните тук. Седнете на някоя пейка и се насладете на жужащите тълпи, сградите, шумящата вода и многото гълъби. Спрете за малко и чуйте как пулсира сърцето на Барселона!

Магазини в Барселона - В мола в близост до пристанището на Барселона (Moll d'Espanya del Port Vell) можете да намерите магазини и бутици на различни испански и чуждестранни дизайнери. В града има и много големи универсални магазини, където можете да намерите всичко необходимо под един покрив. Два от най-големите са El Corte Ingles и Fnac. Пазарът Букерия (Mercat de La Boqueria) на улица ”Ла Рамбла” е добро начало на кулинарното ви пътешествие в Барселона. Многобройните сергии за зеленчуци, риба, плодове, сушен бут, вино и какво ли още не си струва да бъдат разгледани и… опитани! Испанците вечерят най-късно от всички европейци – около 9 часа вечерта, а през най-горещите дни на лятото - дори към полунощ.

Къде да отидем на дълъг уикенд в Европа?

Искате да разнообразите ежедневието и да посетите някой от страхотните градове, които крие Европа? Доверете се на кредитна карта DSK-WizzAirС нея трупате точки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и при покупка на услуги от сайта на WizzAir.

Ако пък случайно полетът ви закъснее с повече от час, не се безпокойте. Услугата Flight Delay Pass осигурява безплатен достъп до lounge зоните на летищата за всеки картодържател на DSK-WizzAir и един негов придружител.

Единственото, което е необходимо да направите, е да се регистрирате на сайта на Flight Delay Pass поне 6 часа преди полета си. В случай, че бъде обявено закъснение на вашия полет, ще получите пропуск за вас и вашия придружител чрез имейл или SMS.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин