Разходка в Лувъра - танц на съзнанието (снимки) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разходка в Лувъра - танц на съзнанието (снимки)
Автор: Александра Любова

Париж - град, извезан от обещания за вечна любов и романтични разходки по калдъръмените улици.

Едно от най-емблематичните места за града е Лувъра. Той пази дълга и интересна история, в която ще се потопите изцяло при посещението му.

Някога Лувъра е бил най-големият дворец в света, а сега се е превърнал в една от най-известните галерии. Нарежда се на челни позиции по посещаемост и определено има защо. Площта му е 73 000 кв.м. Над 35 000 произведения на изкуството са изложени там и всеки ден събират погледите на хиляди туристи. Шедьоври на великите Леонардо да Винчи и Делакроа красят стените на музея. Най-известната в световен мащаб картина - "Мона Лиза", както и най-голямата картина, отново могат да бъдат разгледани там.

Самата сграда отвън буди възхищение. Стъклената пирамида е част от красивите неща, които всеки човек трябва да зърне поне веднъж в живота. И тук роматичната атмосфера е пресъздадена, архитектурата е смайваща, а самата разходка в музея е танц на съзнанието в различни епохи и светове.

Историята на Лувъра започва от Средновековието. През далечната 1190 г. построява построява първия замък на това място. Сградата е била създадена като укрепление на Париж от вражески набези. Останки от укреплението могат да бъдат видяни и днес под залата на Кариатидите.

През следващия век се издига огромна крепост, която отново служи за укрепление и има за цел да предпазва най-слабата част на града. По-нататък в годините обаче Лувъра спира да бъде използва за военни цели. Причина за това е и изграждането на крепостна стена, която обхваща доста голяма част от столицата. Карл V прави преустройство и превръща мястото в своя резиденция, като пренася прочутата си библиотека в една от кулите. Франсоа I пък разпорежда да се разрушат главната кула и предните укрепления и да се създадат на тяхно място градини. През 1546 г. започва строителството на модерен дворец върху основите на крепостта. С избухването на Френската револция, мястото се превръща в национален музей, известен по онова време като Френския музей.

При Наполеон I, Лувърът е преименуван на "Музея на Наполеон"

В отдалеченото крило "Ришельо" можете да видите гостната на Наполеон III и да видите как е изглеждала сградата повреме на този френски владетел. Той е използвал музея за държавни функции. 

За да придобие днешния си вид, Лувъра претърпява множество структурни промени. През вековете е усъвършенстван и извайван десетки пъти от редица именити художници, архитекти и занаятчии.

Днес Лувъра притежава 400 000 експонати, като около 35 000 от тях са изложени. Основните раздели на музея са 8 - египетски антики; антики от Близкия изток; гръцки, етруски и римски антики; ислямско изкуство; скулптури; декоративно изкуство; картини; печатни издания и графични композиции.

Отделете повече време за вашата емблематична разходка в Лувъра. Няма как да успеете да видите всичко в рамките на няколко часа, а и опашките от посетители не са малки. Вътре можете да се насладите на приказна разходка през вековете и да видите с очите си различни и интересни експонати. Ще срещнете много хора, които рисуват красиви скулптури, пресъздават част от архитектурата или някои от известните картини.

Разгледайте всяко кътче, защото дори таваните са така изработени, че дълго време ще се взирате и чудите колко ли време и усилия е изисквала направата и изпипването на всеки един детайл.

Музеят работи всеки ден, с изключение на вторник. В сряда и петък е с удължено работно време. За по-подробна информация тук.

Потопете се в духа на Париж. Разгледайте бавно всяко кътче - ще откриете много и интересни неща. Това е едно от местата в столицата, което заслужава голямо внимание. Любувайте се и оставете съзнанието ви да ви отведе на едно незабравимо историческо пътешествие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин