Мадарски конник - единствения скален релеф в Европа от Ранното средновековие - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мадарски конник - единствения скален релеф в Европа от Ранното средновековие
Автор: Александра Любова

Мадарският конник е средновековен барелеф, изсечен в скалите и се намира на около 15 км от град Шумен.

Това е единствения скален релеф в Европа от периода на ранното средновековие и е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. За първи път е открит и описан за съвременната история през 1872 г.

Скалният барелеф е изсечен през VIIIв. сл.Хр. върху отвесна скала с височина 23 м. Стръмните стъпала, разположени в ляво от него, водят към "Мадарското плато". Изобразени са конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. Надписите ни запознават с важни сведения за българската история. Има предположения, че надписът може да стои във връзка с името на хан Аспарух. Интересен и важен е надписът на хан Омуртаг, открит при езическото светилище в подножието на Мадарския конник - единствено в него е съхранено директно споменаване за върховния бог на прабългарите Тангра.

Конникът е в ход надясно. Размерът му е близък до реалната големина и има връхна дреха до коленете. С лявата си ръка държи юздите на коня, който е възседнал, а с дясната ръка хвърля късо копие върху поваления под предните крака на коня, лъв. Зад гърба на конника личи високо облегало на седло от източен кавказки тип. Десният крак на ездача е пъхнат в стреме, а на гърба си конникът носи калъф за лък. Върху забитото в лъва копие личи знаменце, а зад коня има тичащо ловно куче. Отдясно, над нивото на главата на коня, е изобразен орел с разперени криле. Композицията символизира победа над врага. Тя напомня за  триумфалните сцени в релефната пластика на иранския изток и античните художествени традиции на тракийски конник.

Археологическият резерват има различно работно време, но работи всеки ден през цялата година. От 1 ноември до 31 март е отворен между 8:30 и 17:00 часа, а от 1 април до 31 октомври - 8:30 и 20:00 часа. Входната такса е 5лв. Има намаления за ученици, студенти и хора с увреждания - 2лв. За екскурзовод на български език ще трябва да заплтати 5лв, а за английски и немски - 10лв.

Мадарският конник е в 100-те национални туристически обекта. Той е важно културно наследство на страната. Обявен е за глобален символ на България. На него е именуван и третия по старшинство в наградната система на републиката орден, а именно орден "Мадарски конник". С него се награждават български и чужди граждани, които имат особено големи заслуги за установяването, укрепването и развитието на двустранни отношения с Република България.

Не пропускайте да видите с очите си този важен културен обект. Намира се в близост до град Шумен и до средновековните столици Плиска и Преслав, така че винаги може да съчетаете своето пътуване и да го направите приятно и разнообразно. Всеки истински пътешественик трябва да посети поне веднъж тези места. Гледката, която се разкрива от конника е незабравима, а нещата, които ще научите ще обогатят по интересен начин знанията ви за родината.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин