Крепостта в Бяла - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепостта в Бяла
Автор: Александра Любова

Бяла е един от предпочитаните курорти за лятна почивка за тези, които търсят именно "почивка", спокойствие и спомена от ваканциите едно време, когато нямаше огромни хотелски комплекси през няколко метра, плажовете не бяха застроени и вечер се чуваше шума на морето и усещахме неговия аромат.

Сега по черноморието се чуват различни видове музики от главната улица, капанчета, дискотеки, нощни забавления, увеселителни люлки и паркове и се носи аромата на палачинки, гофрети и всякакви пържени "деликатеси". Бяла е един от малкото курорти, които навява спомени за отминалите хубави и спокойни години. Освен морското приключение, което можете да си създадете там, открадвайки няколко дни отпуска, може да посетите и нещо древно и интересно, което да разнообрази плажуването.

Сравнително наскоро отворена ( 2014г.), античната крепост на нос Свети Атанас в Бяла е нещо различно и интересно за посещение. До преди няколко години древен пристанищен град се е криел на това място на метър и половина под земята. При разкопките са открити пещи за производство на керамични съдове, религиозни сгради, древни винарни, обществена баня, различни сгради и дори цели улици.

Ще добиете реална представа как са живеели предците ни по тези земи. Освен автентичните каменни плочи и сгради, са добавени и рисунки, които показват сцени от някогашния живот. Атмосферата там ви пренася векове назад във времето и ви разказва една различна приказка със своя интересен исторически характер.

Крепостта се намира на самия бряг при носа, от където се разкрива спираща дъха гледка към морския хоризонт. Работното време е от 10 ч. до 20 ч., а входът е 5лв, с намаление за пенсионери и учащи - 2лв, а за деца под 7г. - безплатно.

Обектът е с няколко археологически пласта, които датират между IV и VIIв.пр.Хр. През 614 г. крепостта е била опожарена. На мястото са намерени различни археологически находки. Реставрациите са мащабни и разходката до там си струва. Най-впечатляващи са останките от голямата винарна и базиликата с красиви колони и гледка към морската шир. Макар да е възстановена само част от нея, а именно няколко колони, олтарната маса и част от олтара - можете да придобиете представа как е изглеждало мястото в древността и да се насладите на гледката.

За препоръчване е крепостта да се посещава вечер, когато температурите не са в техния пик. Камъните се напичат много и ако се разходите на това място в обедните часове ще ви се струва, че се намирате в сауна.

Направете вашата почивка незабравима и различна като започнете своето пътуване назад във времето из старинните улици на крепостта. Разходката там е чудесно разнообразие и страхотна възможност за научаване на нещо ново и е различно приключение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин