Остров Гозо - спомени от древността (снимки) - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Гозо - спомени от древността (снимки)
Автор: Александра Любова

Почивката до Малта е немислима, ако не посетим втория по големина остров на малтийския архипелаг, а именно Гозо.

В сравнение с Малта, той е много по-рядко заселен и по-спокоен. Въпреки това и тук ще намерите приказни гледки и великолепни пейзажи. Върху него са разположени тихи и идилични средновековни градчета със старинна архитектура, много красиви църкви и богата история. Крайбрежието на града е изключително живописно. Известно е с много красиви плажове, чудни скални форми и солниците, които и до днес произвеждат морска сол по най-естествения начин - само благодарение на горещото и силно слънце.

Гозо се намира само на 5 км разстояние от Малта. Единственият транспорт е с ферибот, което прави преживяването още по-интересно и дава възможност да се натъкнете на още по-цветни гледки и да се насладите на кристално чистата вода. Купувайки си кафе на ферибота, неочаквано установих, че това е една от най-хубавите кафени напитки, които съм пила до сега. Може би това не биваше да ме учудва толкова, защото италианците са известни с това, а все пак се намираме на броени километри от там.

Сред главните селища на острова са Виктория - столицата на Гозо, Сан Лавренц - мястото с най-много забележителности (Синята дупка, Вътрешното море, Лазурния прозорец), Надур и други.

Една от първите забележителности, на която посетихме е "Лазурният прозорец". Тълпи от туристи пренебрегваха жаркото слънце и нямаха търпение да направят по някоя и друга снимка там. Сега тези снимки ще останат вечни, защото през март месец 2017г. буря отнесе тази природна забележителност. Днес няма и помен от нея, но това не прави мястото по-малко красиво и не бива да го изпускате като дестинация. Скалният мост бе част от световното наследство на ЮНЕСКО и емблематичен обект за Малта.

Тук се намира и една от най-известните в света сини дупки. Тя е с дълбочина около 15 м. и е свързана с подводен тунел с открито море. В по-голяма част от времето заливът е спокоен и се правят туристически разходки с малки лодки. Гмуркането на тези места е сбъдната мечта за професионалистите и прекрасно изживяване за всеки проявил желание.

Скалистият бряг има лек жълтеникав цвят и причудливи форми. Камъкът е като изваян от времето и е едно от приказните творения на природата.

Гозо има богата антична култура. В древността през този район са минавали едни от най-важните и натоварени морски пътища в света. Легенда разказва, че именно това е остров Огигия, на който Одисей попада след корабокрушение. Нимфата Калипсо спасява живота му и той прекарва 6 години на острова, пленен от красотата ѝ. Като оставим митологията на страна, най-старите следи от човешко присъствие датират от преди около 7000г. След разходка на острова няма как сами да не забележите колко древен е той всъщност и колко много история помни всяка една улица, църква или бряг. Тук ще откриете едни от най-старите сгради и религиозни структури на света - от преди около 5500г.

 След доста дълго любуване на морския бряг се отправяме към Виктория и катедралата "Успение на Дева Мария". Тук се усеща силното влияние на италианския ренесанс, но това не е чудно, заради близкото разстояние със Сицилия - час и половина с ферибот.

Не пропуснахме и Цитаделата. Разходихме се по високите крепостни стени, от където се разкрива внушителна гледка. Всички сгради са сравнително ниски, с плоски покриви и задължителния бледо жълт цвят. Посетихме толкова много църкви, които имаха един дух, но различен характер. Казват, че за престой от 1 година, можеш всеки ден да посещаваш различна черква в Малта. Така че всеки пък, когато идвате тук, ще ви бъде интересно!

Има защо да направите своята екскурзия до Малта и да посетите Гозо. Тук ще намерите едни от най-добрите места за гмуркане и с най-бистра вода. Храната е божествена, а обслужването на много високо ниво. Ще се насладите на приказни истории за рицари и кралства, като минавате по същите стъпки, по които са вървели хора преди цели 7000 г. Ще посетите най-старите църкви в света. Можете да говорите спокойно на английски с хората, защото това е вторият им официален език.

Полетът е 2 часа, а пътят с ферибот много кратък, така че дестинацията е лесна и съвсем достъпна. Гозо е прекрасно място за истинска почивка, а ако бурният нощен живот ви долипсва, Малта е едва на 5 км. Пет дни в годината тук атмосферата се нажежава до червено и броят на туристите скача драстично - по време на карнавала им с маски.

Усетете духа на рицарите и се гмурнете в спомени за отдавна отминали времена. Гозо ви очаква...

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин