Берлин - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Берлин - забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

На пръв поглед Берлин изглежда като ултрамодерна парти дестинация, отдавна загърбила миналото на разделеното си съществуване. Нощните птици ще се почувстват като у дома си сред многобройните неонови заведения, почитателите на архитектурата и дизайна ще открият ателиета и галерии по свой вкус. Истината обаче е, че в германската столица вие живеете в историята. Всъщност съчетанието от двете може да бъде перфектно.

Ето кои са някои от най-важните забележителности на Берлин, за които със сигурност няма да ви стигне един уикенд:

Берлинската стена (Berliner Mauer) – Участъци от нея все още са запазени, за да напомнят за минало, което не трябва да се повтаря. Част от стената можете да видите на площад „Потсдамер”, а до река Шпрее в Източната част стената е изрисувана с много послания от съвременни художници и този й участък е известен като „Галерията”.

Музеят на Стената (Mauermuseum) – Тук са документирани събитията, довели до изграждането и падането на Берлинската стена и опитите на берлинчани да преминат отвъд нея. Днес в зоната, където опитващите се да я преминат са били застрелвани, можете да се разходите необезпокоявани и да преосмислите значението на свободата. Музеят е отворен всеки ден (дори и на празници) от 9 до 22 часа. Входът е 12,50 евро

Сградата на Райхстага – Тук заседава парламентът или Бундестага на Германия. От купола на сградата се разкрива красива гледка към града, а вътре зад стъклените му стени ще видите фотографска изложба, разказваща историята на Райхстага. Научете любопитни факти за Райхстага.

Площад „Потсдамер” (Potsdamer Platz) – Един от най-известните площади в центъра на Берлин. Носи името на намиращият се близо град Потсдам. До 1989 г. Берлинската стена е минавала през площада, но след събарянето й, много нови сгради са построени в открилото се пространство. Днес площадът е известен с театрите, кината, модерните търговски сгради и небостъргачите си.

Колхоф Тауър (Kollhoff-Tower) – Това е един от небостъргачите на площад „Потсдамер”, предлагащ прекрасна гледка към Берлин от панорамните си тераси „Панорама Пункт”, разположени на 24-я и 25-я етаж. До тях се стига с най-бързия асансьор в Европа, който се движи с 9 м в секунда. Стигнете ли горе, можете да се насладите на невероятната гледка с коктейл в ръка.

Бранденбургската врата – Нейният образ навярно веднага изниква в съзнанието ви, когато се сетите за Берлин. Построена е през 1788 г. като официален вход на града. На върха й е скулптурата на колесницата с четири коня, водена от римската богиня на победата Виктория. Монументът изглежда внушително и през нощта, когато е ярко осветен. Открийте още любопитни факти за Бранденбургската врата.

Телевизионната кула (Fernsehturm) – От нея при хубаво време можете да се насладите на красива гледка на 40 км от Берлин, но е добре да я посетите или рано сутрин, или късно вечерта, защото опашката пред асансьора, с който ще се изкачите до върха, е много голяма през деня.

Булевард „Унтер ден линден” (Unter den linden) – Или в превод „Под липите”, защото над пешеходната зона се образува тунел от клоните на липовите дървета от двете страни и по целия булевард се усеща техният аромат – природна идилия в градска среда. Булевардът стига до Бранденбургската врата и пресича река Шпрее при Берлинската катедрала.

Берлинската катедрала – Куполът й е висок 114 м и е украсен с цветни витражи. Можете да се изкачите и да се полюбувате на красиви гледки към Берлин. Интериорът е впечатляващ, в бароков стил. Вътре ще видите внушителен орган. Пред катедралата има градина с фонтан, където можете да си починете. Научете още за Берлинската катедрала.

Площад „Александър” (Alexanderplatz) – Бъдете истински берлинчанин и си уредете среща пред фонтана или часовника на площада. Тук се намира и телевизионната кула. Часовникът показва часа във всеки часови пояс в света. Конструкцията му е специфична и не прилича на обикновен часовник. Над него отдалеч се вижда модел на Слънчевата система. Построен е през 1969 г. На площада има модерни търговски центрове, магазини, кафенета и ресторанти.

Дворецът Шарлотенбург – Това е най-големият дворец в Берлин. Построен е през XVII век от краля на Прусия Фредерик III като лятна резиденция за неговата съпруга Софи Шарлот. Вътре сред огромните бални зали и стаи ще видите мебели, картини, порцеланови колекции на кралската фамилия. Не пропускайте и да се разходите в голямата градина на двореца. Научете и за бароковите вечери в замъка Шарлотенбург.

Островът на музеите (Museumsinsel) – Минете ли по моста на река Шпрее, ще се озовете на този малък остров в центъра на Берлин. Тук се намират няколко музея, Берлинската катедрала и красиви градини, където да си отдъхнете след дългата музейна обиколка.

Старият музей (Altes Museum) – Това е един от музеите на Острова. В него се съхранява колекция на Пруското кралско семейство. Сградата е проектирана в неокласически стил от архитекта Карл Фридрих Шинкел. За нея той се вдъхновява от античната и класическа гръцка архитектура.

Природонаучният музей (Museum für Naturkunde) – Динозаври, вкаменелости, стъкленици, съхраняващи хиляди видове риба. Тук ще научите за различните методи на препариране и съхранение, ще видите изложба, посветена на космоса и Слънчевата система, и ще разберете подробно как е устроена нашата планета. Още в първата зала на музея ще бъдете впечатлени от трите огромни скелета на динозаври. Ще видите макети на планетите и на земната кора.

Сафари с трабант – Превърналата се в емблематична марка Трабант не е изчезнала от улиците на Берлин, а напротив – превърнала се е в интересно превозно средство, което можете да наемете. Разходка из Берлин в боядисан в розово, тигрово – това е екзотика! Научете още за сафарито с трабант.

Музеят на музикалните инструменти (Musikinstrumenten Museum) – Тук ще видите над 3500 инструмента от XVI век до наши дни. Освен това можете и да чуете как звучат повечето от тях от специални аудио записи, включени в експозициите.

Подземен Берлин – Има няколко забележителности, които са под нивото на улицата в Берлин – нощна разходка в метрото в открита мотриса, бункер, бирария, стая на ужаса – вижте кои са подземните забележителности на Берлин.

Шантавите музеи на Берлин – не всички музеи в Берлин са сериозни. Има някои, чието съществуване ще ви учуди, усмихне и представи различна перспектива към града. Музей на кърито и вурста, Музей на нечуваните неща, Музей на буквите, Музей на захарта... Научете повече за странните музеи в Берлин.

Тиргартен (Tiergarten) – Най-големият градски парк в Берлин – цели 520 декара! Тук се намира Берлинският зоопарк, резиденцията на президента, площад „Потсдамер”, Колоната на победата (Siegessäule). Можете да си устроите пикник, да потичате, да карате ролери или просто да се разходите сред зеленината, цветните алеи и красивите фонтани.

Берлинският зоопарк (Zoologischer Garten Berlin) – Той е един от най-големите в света с около 15 000 животни! Жирафи, слонове, панди, хипопотами, гигантски костенурки, лъвове и какви ли не животни още. Дори можете да докоснете някои от тях, като пингвините например. Отваря врати през 1844 г., което го прави най-старият зоопарк в Германия.

Еврейският музей – Представя историята на евреите в Германия от средните векове до наши дни и то по интересен начин. Интерактивни екрани, игри, които ви разкриват любопитни факти, малки чекмеджета, в които са скрити традиционни или религиозни предмети, както и снимки, рисунки, предмети на изкуството и от всекидневието, филми и аудио информация. Сградата на музея е архитектурен шедьовър с разчупени зигзагообразни форми.

Площад Гендарменмаркт (Gendarmenmarkt) – Тук са Германската катедрала (Deutscher Dom), Френската катедрала (Franzosischer Dom) и Концертната зала (Konzerthaus), които оформят архитектурния облик на площада. В Германската катедрала ще научите много за немската демокрация, а във Френската ще разберете за хугенотите, които потърсили убежище в Берлин. Концертната зала е дом на Берлинския симфоничен оркестър. Построена е на мястото на някогашния Национален театър, който бил разрушен във войната.

Комплексът на дворовете (Hackesche Höfe) – Това е комплекс от 8 възстановени редки немски сгради и прилежащите им дворове, които са свързани помежду си. Днес те са модернизирани и са център както за забавления и култура, така и за живеене и бизнес. В тях има много заведения, магазини, ресторанти, киносалони, галерии, жилища и бизнес институции. Уебсайт: www.hackesche-hoefe.com

Колоната на победата (Siegessäule) – Намира се в района на Тиргартен. Висока е 67 м. На върха й има златна статуя, която всички наричат „златният ангел”, въпреки, че не е точно ангел, но е с големи златни криле. Тя тежи 35 тона. Горе има наблюдателница, до която се стига по няколко десетки стъпала и от там се разкрива красива гледка към Тиргартен.

Червеното кметство (Rotes Rathaus) – Името идва от червените тухли, от които е изградена сградата. На върха на часовниковата му кула се развява флаг с берлинската мечка-символ на града. Пред входа на Червеното кметство се намира фонтанът на Нептун.

Коледен пунш – Искате ли да се сгреете, докато се разхождате в снега? Когато сте в Берлин през декември, не пропускайте да опитате тази традиционна напитка, която тук се продава навсякъде по украсените коледни улици и базари. Червено вино, ром, портокалов сок, карамфил, канела и черен чай ще оставят в спомените ви истинският аромат на Коледа.

Щолен (Stollen) – Ако сте в коледен Берлин, този традиционен немски сладкиш е навсякъде! Напомня на родния козунак, но съдържа много сушени плодове, ядки и ароматни подправки.

Супа Леберкьодел (Leberködelsuppe) – Това е една от най-известните супи в Германия: бистър телешки бульон с нудъли от телешки дроб. Не я чакайте да изстине!

Шопинг в БерлинПо улица „Курфюрстендам” (Kurfürstendamm) или само „Кудам” (Ku'damm) има много магазини за дрехи, сувенири, обувки, играчки, бижута. На улица Бергманщрасе (Bergmannstraße) в района на Кройцберг ще намерите всякакви магазини, като впечатление ще ви направят многото арт магазини. KaDeWe (Kaufhaus des Westens) е най-големият универсален магазин в континентална Европа и в него има по нещо за всеки. Галерии „Лафайет” – В Берлин е единственият клон на парижкия универсален магазин извън Франция. Тук има магазини на световноизвестни дизайнери, парфюми, козметика, хипермаркет. Вижте и къде можете да откриете винтидж магазини в Берлин.

Нощен живот в Берлин – Най-добрите места за забавление са районите на кварталите „Мите” (Mitte) и „Пренцлауер берг” (Prenzlauer Berg). На улица Бергманщрасе (Bergmannstraße) в района на Кройцберг има много заведения, барове, дискотеки. Тук е известният клуб за джаз и блус „Йоркшльосен” (Yorckschlösschen Club). По бреговете на река Шпрее има плажни барове, ресторанти и клубове, предлагащи и красиви гледки към реката, освен забавление.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин