5 странни музея в Берлин - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 странни музея в Берлин

Музеят на Пергамон и старата национална галерия, „Чекпойнт Чарли” и Еврейският музей – в Берлин има повече от 170 музея, много от които са познати по целия свят. По-малките, понякога чудновати къщички също си заслужават посещението. Кратък обзор на музейната сцена доказва това.

>

>

1. Музеят на медицинската история

Растящи тумори, странно деформирани бъбреци или ембриони със заболявания, които ги карат да изглеждат като циклопи – гледка, която влиза под кожата на посетителя в истинския смисъл на думата. Но това, което Музеят на медицинската история в Берлин показва, е не само страховит, а също и културно-исторически поглед върху повече от 300-годишната история на медицината. Обширната колекция от над 750 експоната показва ясно как се е променила представата за човешкото тяло през вековете и съответно как се е променила и медицината. Обиколката продължава през Берлински анатомичен театър и води до зала за аутопсия. На когото все пак му е останал апетит, не трябва да се колебае да отиде до будката за закуски. Тя обаче се намира на друго място: в Музея на кърито и вурста.

2. Германският музей на кърито и вурста

Недалеч от „Чекпойнт Чарли” в Музея на кърито и вурста се прекланят пред кулинарния символ на столицата. Заради което изложбата е по-скоро преживяване, отколкото просто музейна изложба. А близо до вече споменатата будка за закуски има триизмерен план на будките за бързо хранене в Берлин. В камерата за подправки се разкрива тайната на кърито. Наоколо се носят екзотични миризми. А в близката кухня за експерименти на откривателката на вурста с къри Херта Хойвер се обяснява как се прави нейният „чилъп” сос. Който има нужда от почивка, може да се отпусне на вурст-дивана.

3. Музеят на захарта

След това обаче отиваме към Музея на захарта, който разяснява всички въпроси около белите кристали. Музеят, който е на повече от 100 години, показва, че историята на захарта съвсем не е сладка. В Европа има захар от много време само защото е имало също и колониализъм и търговия с роби. Разбира се, изложбата дава яснота и по въпроса за всекидневната консумация на захар в модерния свят, а поставя също и въпроса как би изглеждал светът без захар.

4. Музеят на нечуваните неща

Следващият музей е посветен на друга идея: Музеят на нечуваните неща. В него има най-вече дребни неща, на които просто не се обръща внимание, а те самите стоят в началото на някоя голяма история. Истории, които от време на време могат да бъдат и малко прекалени. А въпросният предмет бива поставен под по-добра светлина. Например, листчето хартия с прогорена в средата му дупка. Това вече не е просто старо листче хартия, разяснява информационното табло в музея, ами моментът на някое внезапно хрумване. Експонатът уж ни връща към кьолнския невролог д-р Хелмут Дрьоф, който открил в края на 19 век „електрограф на внезапното хрумване”, за да измерва с него енергията, която се освобождава когато на човек му хрумне нещо. Ясно, нали?

5. Музеят на буквите

В залите на музея на буквите ви очакват чистите факти – дори когато става въпрос за най-малкото нещо, всичко се свежда до буквите. Изненадващото в музея е това, че буквите сами по себе си не са нищо повече. Извадени от всекидневната си употреба, те вече не носят никаква информация. Вместо това са просто това, което са: букви, с особена типографска красота.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин