Германия: Ръководство за добри обноски - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Германия: Ръководство за добри обноски
Автор: Иванка Могилска

Вие знаете за немците всичко, което ви трябва, за да не ги харесате. На всичкото отгоре ви предстои пътуване в Германия! Запознайте се с правилата за стил и етикет в тази страна и се опитайте да гледате нещата през очите на един истински германец. Това ще помогне на вас да харесате местните жители, а на тях да не ви възприемат като креслива, голяма, бяла птица.

Поздрави

Немците предпочитат да се ръкуват вместо да се прегръщат и целуват с познатите си. Ще ви се зарадват много, ако имате здраво ръкостискане (естествено, не тип „чупя пръсти”), усмихвате се и гледате човека срещу вас в очите. Ръкувайте се и за „здравей” и за „довиждане”.

Закъснение за среща

Това е страхотна обида. Ако не ви бива много в пристигането навреме, поставете си за цел да отидете на уговореното място 10 минути по-рано. И видите ли, че закъснявате, непременно се обадете по телефона. За германците точността е особено важна.

На „ти” или на „Ви”

Обикновено, когато сте в младежка компания и то, за да се забавлявате, а не по работа, спокойно можете да минете на малки имена. Ако не сте сигурни как е най-уместно да се обърнете към някого, най-добре ще направите да го попитате. Човекът отсреща определено ще го оцени.

Когато ви поканят на гости

Купете цветя за домакинята, появете се точно в уречения час и не забравяйте да махнете амбалажната хартия, с която е увит букетът, преди да го поднесете.

Пиене и тостове

Бирата и виното са нормална част от обяда и вечерята. Добре е да помните, че в Германия пиенето на алкохол – бира и вино – е разрешено след 16-годишна възраст. Ако някой не желае да пие, не настоявайте. Това не означава, че е срамежлив или твърде учтив, а че наистина не му се пие.

Независимо дали сте на гости или сте излезли с приятели на ресторант, не бива да пиете или да се храните преди да сервират на всеки, който седи на масата. Най-добре е да изчакате домакинът да започне. (Когато приключите с храненето, не оставяйте ножа и вилицата кръстосани в чинията, а ги поставете от дясната й страна.)

В ежедневието тостове обикновено се вдигат преди да започнете да се храните. При по-специални случаи това се прави доста по-често.

Телефониране

Етикетът тук е като навсякъде другаде – не притеснявайте хората след 22:00 часа. Това, което е различно, е че едва ли някой ще ви вдигне телефона в офиса след 17:00 часа, а в петък след 16:00 часа.

Ползване на сауни и басейни

Германците са доста разкрепостени по отношение на голотата. Направо ще ви изненадат. В повечето сауни и басейни спокойно можете да влезете без бански. В някои обществени паркове, в определени часове, можете да се припичате голи на слънцето без на никой да му прави впечатление. Въобще, в Германия голотата се приема за нещо естествено.

 

Пристигнете ли в тази оскъдна на слънце страна, дръжте се като местен жител и много бързо ще се почувствате наистина такъв – обграден с приятели, спокоен и весел.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин