Италия: Пълно ръководство с полезна информация - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Италия: Пълно ръководство с полезна информация
Автор: Мария Ангелова
Италия: Пълно ръководство с полезна информация

Всичко, което трябва да знаете за Италия, преди да отидете там за първи път

Комуникация

Италианците и английският език са толкова логична двойка, колкото слон и мишка. С други думи, очаквайте на зададения от вас на английски въпрос да получите невъзмутим отговор на италиански (без капка съмнение у отсрещната страна, че бихте могли нещо да не разберете). Подгответе се за животозастрашаващо ръкомахане (което със сигурност и вие много скоро ще усвоите) и ако сте много, ама много настоятелни в поддържането на повдигнати вежди и физиономия тип нищо-ама-нищичко-не-разбирам, може да получите някоя благосклонно процедена през зъби дума на английски. С невъобразим италиански акцент.

Пари

Имайте предвид, че някои банкомати не приемат чуждестранни карти. Освен това много от банкоматите, особено в по-малките градове, работят с работното време на банков клон. Това означава, че ако ще теглите пари, е по-добре да го направите преди уикенда.

Работно време

В Централна и Южна Италия магазините и заведенията затварят за 3 или 4 часа на обед. В северните части това важи само за някои магазини. Повечето (освен някои търговски центрове в големите градове) не работят в неделя, тъй че не пропускайте да се запасите с храна в събота. В неделя италианците си почиват, чистят и си ходят на гости, затова не се учудвайте, че нищо не работи, а улиците са празни като след атомен взрив.

Храна

Има няколко държави, от които дори и след 3-дневна екскурзия рискувате да се върнете с няколко килца отгоре. Е, чувствайте се предупредени, че Италия е сред тях. Италианците ядат калорична храна в количества, немислими за редовия турист. Като имате предвид, че предястията са няколко, основното – пица, паста и лазаня, а десертът – сладолед, вече разбирате какво имаме предвид.

Навън можете да ядете в няколко вида заведения (степенувани от най-скъпо към най-евтино): ресторант (ristorante), пицария (pizzeria), тратория (trattoria, нещо като кръчма или непретенциозен ресторант) или тавола калда (tavola calda). Навсякъде се продава пица на парче (pizza d'asporto, pizza al pezzo). От големи тави пица режат правоъгълни парчета, вие казвате колко парчета искате и ви ги претеглят (цената е на грамаж, а не на парче). В по-натоварените заведения от този тип трябва да минете през специален автомат и да си вземете листче с номерче, като чакате вашият номер да светне на таблото над касите.

Когато поискате сметката, освен поръчките си ще видите т.нар. „servizio e coperto" – това, което дължите за обслужване и сервиране. За много чужденци понятието „coperto” е неясно, но най-общо казано, това е сумата, която плащате за това, че седите в заведението, а не ядете на крак. В много кафенета напитките и сладкишите имат по две цени – кафето обикновено е между 1 и 2 евро, ако си го вземете, изпиете го на един дъх на бара (като италианците) и си тръгнете. Ако обаче решите да седнете на масичките на заведението, цените могат да скочат до 4-5 пъти. Заемате ценно туристическо място все пак.

Друго важно нещо е, че водата и хлябът са безплатни, тъй че не връщайте сервитьора.

Кафе

В Италия „кафе“ означава късо и прекъсо еспресо. Буквално на дъното на чашката. Ако кажете „дълго кафе“, това е нещо като „нормално кафе“ в България, но все пак се събира в малка кафеена чаша. Ако искате кафето ви да е над 50 мл, поискайте „кафе американо“. Преглътнете факта, че ще ви погледнат презрително, и се пригответе да получите едно от трите неща – (1) все същото късо кафе, (2) истинско воднисто американско кафе или (3) все същото късо кафе в компанията на каничка гореща вода за разреждане. На какъв барман ще попаднете е въпрос на късмет.

Алкохол

Вечер италианците пият предимно бира и вино. Бутилката вино на масата е почти задължителна на вечеря, а в различните италиански региони се произвеждат най-различни видове, които можете без капка угризение да дегустирате. След вечеря (т.е. към 2-3 през нощта) пият диджестиви в малки чашки.

Транспорт

Ако използвате влак, имайте предвид, че трябва задължително да перфорирате билета си преди качване. Автоматите обикновено са жълти и се намират на пероните. Ако използвате регионални влакове, билетите са валидни определено време, затова ги перфорирайте непосредствено преди качване, за да не се окаже, че сте нередовен пътник.

Системата на градския транспорт е различна в различните градове, но на повечето места трябва да перфорирате билета си в автобуса след качване.

Ако пътувате с автомобил, бързо ще се уверите, че италианците карат бързо, често правят резки маневри и са с една идея по-непредсказуеми от необходимото. Ограничението за алкохол при шофиране е 0,5 промила. Ако ви хванат с повече, ви очакват солени глоби, както и отнемане на книжката. Например, за алкохол в кръвта между 0,5 и 0,8 промила, глобата е от 500 до 2000 евро, а книжката се отнема за от 3 до 6 месеца.

Забележителности и най-добро време

Хич не сме си и помислили да ви казваме какво да видите. Само ще ви подскажем, че на повечето места автентичната италианска атмосфера можете да усетите на разстояние поне един квартал от големите забележителности. На най-известните обекти (като Колизеума и Ватикана) се вият едни опашки – свят да ви се завие. За да ги избегнете, можете да ги посетите извън туристическия сезон, т.е. от ноември до февруари.  

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин