Райхстага: Любопитни факти - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Райхстага: Любопитни факти
Автор: Peika.bg

Обикновено свързваме Райхстага с двама българи: Георги Димитров и Христо Явашев. Ето още няколко любопитни факта, с които да се подготвите преди да се отправите към купола на прочутата сграда:

* Сградата на Райхстага е строена в периода 1884-1894 г. по планове на Пол Уолът. Причината е обявяването на Германската империя през 1871 г. и обявяването на Берлин за столица. Новият парламент се нуждаел и от ново седалище.

* Надпис в горната част на сградата гласи „На немския народ“ (“Dem Deutschen Volke”). Надписът е поставен за първи път през 1916 г. По време на Втората световна война Райхстагът понесъл големи поражения и не бил в състояние да бъде използван повече. През 1957 г. куполът бил взривен контролирано. Реконструкцията започнала през януари 1957 г. от Пол Баумгартен. Той остъклил пленарната зала и възстановил сградата в предишния ѝ блясък.

* Стъкленият купол тежи 800 тона и е направен от стъкло и стомана. Диаметърът му е 40 м, височината 23,5 м. От вътрешната му страна се вият две спираловидни пътеки до платформата в най-високата част и обратно надолу до терасата на покрива.

* Вечерта на 27 февруари 1918 г. Райхстагът е подпален. Напълно разрушени са пленарната зала и куполът. В подпалването има и българска следа – Георги Димитров и още двама български и няколко други комунисти са обвинени за палежа. По-късно те са оправдани. Днес се смята, че виновник за палежа е холандският комунист Маринус ван дер Любе.

* През лятото на 1995 г. Райхстагът се прочува в света с една акция, която няма нищо общо с политиката. Българският художник Христо Явашев и съпругата му за две седмици опаковат цялата сграда със сребриста огнеупорна тъкан с площ около 100 000 кв.м. Покритият Райхстаг привлича милиони посетители, а безбройните снимки на този проект му носят международна популярност.

* Куполът на Райхстага е отворен за посещения. Визитата е безплатна, но трябва задължително да направите предварителна резервация тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин