Берлин на 20 хиляди левги под улицата - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Берлин на 20 хиляди левги под улицата
Автор: Peika.bg
Берлин на 20 хиляди левги под улицата

Докато стоите на улицата в Берлин, едва ли се замисляте, че под краката ви има цял един друг свят, който чака да се срещнете. Ако вече сте разгледали основните забележителности или сте били в Берлин десетки пъти, слезте на 20 хиляди левги... така де метра... под улицата и разгледайте многобройните бункери, подземия, тунели и шахти. Приключението ви може понякога да е странно или страшничко, ама нали затова е приключение.

Музей на подземния Берлин

Музеят на подземния Берлин се намира в Бункер на станция на метрото Gesundbrunnen. Ще се разходите на четири нива под земята и ще разберете как са се укривали жителите на града по време на бомбардировките през Втората световна война. Изложени са и модерни археологически разкопки от 20-ти век. За да посетите музея, трябва да се включите в подземен тур с Асоциацията за подземен Берлин. Цената е 10 евро. 

Берлинската стая на ужаса

Берлинската стая на ужаса ще  откриете в запазения надземен бункер до гара Анхалтер (Bahnhof Anhalter). Сградата е запазена в оригиналния си вид – с вратата си, която е дебела 2,13 м. На приземния етаж ще видите открити в бункера предмети на укриващите се, а на горните два етажа можете да наблюдавате средновековни медицински практики и методи за мъчения, както и стая на ужаса. Вход 9,50 евро.

Съвременен бункер

Единственият модерен бункер (строен през 70-те години на миналия век), който можете да видите, се намира в подземието на музея The Story of Berlin на прочутия берлински булевард Курфюрстендам (Kurfürstendamm). При необходимост този бункер и днес може да събере 3500 души. Самият музей също не е за пропускане (макар останалата част от него да не е подземна) – разполага с десетки зали с интерактивни изложби на живота в Берлин от древността до наши дни. Вход 10 евро.

Една бирария с няколко употреби

Асоциацията „Под Берлин също организира подземни турове на германската столица. Една от забележителностите, които можете да посетите, е бирарията „Schultheiss”. Преди около 200 години тук е имало увеселителен парк, който обаче изгорял и на мястото му издигнали пивоварната. По време на Втората световна война помещенията й са използвани за бомбоубежища и за производство на муниции. Преди падането на Берлинската стена вътре са се отглеждали гъби. Днес нито пивоварната, нито разсадника за гъби съществуват, но се е запазила голяма част от старата внушителна архитектура, използвана за офиси и магазини, че дори и за арт събития.

Крайна станция

Дори и да не си падате по страхотиите и бункерите и стаите на ужасите, това не означава, че няма да имате шанс да се потопите в берлинските подземни потайности. Можете да се включите в организираните от Берлинската компания за градски транспорт нощна разходка из берлинското метро... в открит вагон. Обиколката ще ви преведе през тунелите на различните линии и станции, аварийните изходи и обръщалата – там, където мотрисите правят обратен завой и потеглят в обратна посока. Цената е 40 евро, но имайте предвид, че обикновено местата са продадени поне за 6 месеца напред. 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин