Едноседмично пътуване в Североизточна България - 7 дестинации - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Едноседмично пътуване в Североизточна България - 7 дестинации
Автор: Александра Любова

Какво по-хубаво от обиколка из България, която да съчетава приятни разходки, вкусно хапване и опознаване на забележителности.

Маршрутът, който сме избрали може да променяте по свой собствен избор като добавяте или изключвате, която от дестинациите желаете.

Нашият преход започва с първа дестинация Шумен и разходка до Мадарския конник. Сам по себе си Шумен е страхотен град, в който има какво да се види и какви забележителности да се посетят. Можете да видите: музей на Шуменския гарнизон, къща-музей "Панайот Волов", къща-музей "Добри Войников", паметник "Създатели на българската държава", астрономическа обсерватория към шуменския университет, томбул джамия "Шериф Халил паша", пещера Зандана, шуменска крепост. За по-подробна информация на всяка една от забележителностите вижте тук.

След разходката в Шумен, която може да продължи доста дълго, имайки предвид колко много неща може да се видят там, се отбиваме до Мадарския конник. Нещо, което всеки пътешественик и дори всеки българин трябва да види поне веднъж в живота. Мадарският конник е средновековен барелеф, изсечен в скалите и се намира на около 15 км от град Шумен. Това е единствения скален релеф в Европа от периода на ранното средновековие и е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. За първи път е открит и описан за съвременната история през 1872 г. Мадарският конник е в 100-те национални туристически обекта. Той е важно културно наследство на страната. Обявен е за глобален символ на България. Гледката, която се разкрива от конника е незабравима, а нещата, които ще научите ще обогатят по интересен начин знанията ви за родината. За повече информация за самия обект, работно време и друго вижте тук.

За втори ден сме подбрали среща с първата столица на България - Плиска. Разстоянието, което ги дели е по-малко от половин час. Плиска е първата столица на България от 681г. до 893г. Основните реставрирани постройки се намират на около 3 км от днешния град Плиска. Останките от средновековния град заемат площ от около 23 км².

Националния историко-археологически резерват Плиска е част от 100-те национални исторически обекта. До 893г. Плиска е един от най-богатите и големи градове в Европа и света. Тя има забележителна архитектура. Типично за народ, идващ от степите, българите строят столицата насред полето, като използват това, че е обрагдено от височини като естествена преграда пред врага.

Във вътрешния град най-добре запазената сграда е Големият дворец. Във Външният град са открити останките на много жилища, квартални църкви, работилници и стопански сгради. На 1,5км от източната порта на Вътрешния град се намира Голямата базилика - най-големият християнски храм за почти цяла Европа от времето на покръстването на българите. За повече информация за цени, работно време и любопитни факти вижте тук.

Разкритите останки са консервирани и са обособени като музей на открито, който може да бъде посетен и в неработно време. Находки от резервата са изложени в музейната експозиция и са свързани най-вече с бита, материалната и духовна култура на жителите на старата столица.

Третият ден от нашето пътешествие ни отвежда до красивата Варна. Пътят от Шумен до Варна е около един час. Така разходката из страната няма да се превърне в досадно пътуване и прекарване на цялото време в колата. Един ден плаж, разходка по брега на морето, посещение на морската градина, етнографския музей, планетариума, военноморския музей, делфинариума. Не е задължително да препускате и да се стремите да обиколите всичко наведнъж. Целта на разходката е да бъде приятна и да й се наслаждавате. Ние ви даваме примерни варианти за местата, които можете да посетите, а вие сами ще прецените на кои от тях не сте били до сега и кои ще ви бъде най-интересно да видите. За повече информация относно местата, които можете да посетите във Варна вижте тук.

Четвъртият ден и приключенията не свършват. Време е за още една морска дестинация, нали все пак е лято! Ще отскочим до крепостта в Бяла. Отново престоя в колата няма да е дълъг, а именно по-малко от час.

Бяла е един от предпочитаните курорти за лятна почивка за тези, които търсят именно "почивка", спокойствие и спомена от ваканциите едно време, когато нямаше огромни хотелски комплекси през няколко метра, плажовете не бяха застроени и вечер се чуваше шума на морето и усещахме неговия аромат. Сравнително наскоро отворена ( 2014г.), античната крепост на нос Свети Атанас в Бяла е нещо различно и интересно за посещение. До преди няколко години древен пристанищен град се е криел на това място на метър и половина под земята. При разкопките са открити пещи за производство на керамични съдове, религиозни сгради, древни винарни, обществена баня, различни сгради и дори цели улици. Ще добиете реална представа как са живеели предците ни по тези земи. Освен автентичните каменни плочи и сгради, са добавени и рисунки, които показват сцени от някогашния живот. Атмосферата там ви пренася векове назад във времето и ви разказва една различна приказка със своя интересен исторически характер. За цени, работно време и повече информация за крепостта вижте тук.

Петата дестинация е заливът Болата. Болата е местност, която е разположена върху едноименния залив и е част от резерват Калиакра. Мястото заема съвсем малка плош, но омайва с приказна природа и неземна красота. Някак напомня за България - малка, но криеща в себе си безкрайни красоти и природни феномени.

Местността е влажна зона и е от огромно значение за някои редки растителни и животински видове. Пясъчният плаж е от естествен произход и е уникален за скалните брегове в района. Мъничка река образува тясна клисура и се влива в езерото/блатото Болата. Огромни масиви от тръстика са полазили наоколо. Скалите са варовикови и имат червеникав цвят, който се дължи на железните окиси в глината, която запълва пукнатините им. Заливът е част от защитената зона "Комплекс Калиакра".

Мястото е вдъхновяващо, недокоснато и девствено. Тук можете да се насладите на истинската красота на природата в най-пълния й вид. Шумът на морето, лекият полъх на вятъра, който люлее тръстиката. Морските песни на птиците, които сякаш разказват много истории от изминали лета.

Не пропускайте да посетите това приказно кътче на природата. Неслучайно го наричат "Перлата на Северното черноморие". Морската вода е кристално чиста, а в допълнение е обрадена от приятен фин пясък. Гледките, които се разкриват от там са мечта за фотографи и за всеки, който иска да запечата морски красоти в архива си. Ако не сте се гмуркали до сега или напротив - любители на гмуркането - тук е мястото! Да видиш с очите си това място е като да четеш приказка - живописно, красиво, интересно, мистериозно... За повече информация за заливът Болата вижте тук.

Не си мислете, че последните дни ще скучаете. За шести ден сме избрали посещението на Силистра. Пътят е малко по-дълъг, но не и чак отегчителен - близо 2 часа. Силистра е пристанищен град на река Дунав, разположен в Североизточна България. Градът има богата история и интересни забележителности. Най- известни от тях са късноантичната римска гробница и турската крепост Меджижи Табия.

Историята на пристанищния град е дълга и интересна. Градът помни и е събрал в себе си много и различни истории и факти. За това подсказват и множеството музеи, крепости, базилики, колони, паметници, резервати и какво ли още не.

Посещавайки Силистра има какво ново да научите и да видите. Пример за това е и Меджиди Табия - единствената напълно съхранена в интериор и екстериор крепост от османската епоха в България. Тя е част от осмаската фортификационна система, използвана по време на Кримската война и Руско-турската война. Отличава се като най-запазеното от шестте съоръжения в системата. Меджиди Табия има формата на шестоъгълник и достига височина от 8м. Намиращият се до крепостта ров е служел за препятствие и маскировка.

Дунавският парк в град Силистра е първият обществен парк в страната. Основан е през 1895г. и в началото е служел като зеленчукова градина. Обгърнат в зеленина и със страхотна гледка към Дунава, той е прекрасно място за отдих и разходка, както и за безгрижни игри на малки деца. Там могат да бъдат видяни дървесни видове, които са уникални по рода си и са защитени. Дори в големите горещини короните на дърветата все ще са хвърлили своята дебела сянка на някоя пейка, така че да направят престоя ви там приятен и с положителни емоции.

Този прекрасен град крие в себе си много история и красиви гледки към Дунава. Залезите там са изключително подходящи за една романтична разходка или защо не за една красива снимка. Повече информация намерете тук.

Краят на пътешествието за нас преминава през Тутракан. Час, час и няколко минути ни дели от последната дестинация. Тутракан е град в област Силистра. Разположен е по брега на река Дунав. Пристанището му улеснява комуникациите и определя значимото място, което е заемал в своето историческо развитие и сега.

Тутракан е древно селище с много богата история. Животът тук винаги е бил обвързан с река Дунав, риболова и лодкарството. Само до преди век града е бил от основните риболовни центрове по цялото протежение на реката. В началото на 20в. е имало над 5 000 рибари и 1 000 лодки. Войните и Румънската окупация на Добруджа оказват голямо внимание и намаляват този брой драстично, но дори днес се е запазила голяма рибарска общност. Още много интересни факти може да разберете като посетите етнографския музей "Дунавски риболов и лодкостроене".

Мястото, на което можете да научите още и да усетите духа на старите времена е "Рибарската махала". В квартала са възстановени някои от старите рибарски къщи. Там могат да бъдат разгледани експонати, свързани с производството на рибарски мрежи, лодки и вино. В две от реставрираните къщи се предлага настаняване, като трябва да се свържете с местния музей. Можете да се насладите на разходката в махалата между скромните рибарски къщи, да си купите прясна риба или да похапнете вкусна рибена чорба, която е специалитет за района.

Разходките из града са приятни и Тутракан се превръща във все по-привлекателен център за туристи. Градът е разположен удобно, пътищата са добри, а времето за посещение е подходящо почти през цялата година. Повечето хора идват в града заради славната история, но много бързо са привлечени и се потапят в днешния начин на живот. Можете да видите местните кулинарни традиции. Можете да постоите до местния казан и да видите как се вари ракия. Ще научите и прекрасни начини за приготвяне на рибена чорба. На края на деня изпратете слънцето, излезте на брега и гледайте залеза - преживяването си заслужава. Залезите са красиви и с цветовете си разказват различни любовни истории. За повече информация вижте тук.

Е, пътешественици, тук свършва нашата едноседмична разходка из Североизточна България. Кога ще започне вашата?

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин