Първата столица на България - Плиска - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Първата столица на България - Плиска
Автор: Александра Любова

Плиска е първата столица на България от 681г. до 893г. Основните реставрирани постройки се намират на около 3 км от днешния град Плиска. Останките от средновековния град заемат площ от около 23 км².

Целият град е бил обкръжен с вал и ров пълен с вода. Широчината му е била 10м, дълбочината 7м, а дължината се простирала на над 25км. Зад него започвал външния град, в който са живеели занаятчии и селяни, а в центъра - ханското селище с малък дворец и масивни отбранителни стени, наречен Цитаделата, голям дворец и базилика.

Първият дворец в Плиска е бил дървен, което личи от откритите при разкопките дупки от набити в земята колове. Първият каменен дворец е построен при хан Крум. В музея е изложена възстановка на двореца.

Националния историко-археологически резерват Плиска е част от 100-те национални исторически обекта. До 893г. Плиска е един от най-богатите и големи градове в Европа и света. Тя има забележителна архитектура. Типично за народ, идващ от степите, българите строят столицата насред полето, като използват това, че е обрагдено от височини като естествена преграда пред врага. Освен това са построени 3 отбранителни пояса. Първият е дълбокият земен ров, който огражда външния град. Вторият е направен от огромни каменни блокове, образуващи висока около 12м крепостна стена. На всяка стена има по 2 кули и 1 врата. Главният вход е на източната крепостна стена. Третият пояс е тухлено укрепление, което защитава Цитаделата. Градът е бил огромен за тогавашните времена. Той се е простирал на площ над 24 кв.км. Дворецът на хан Крум също е забележителен паметник и с гигантски размери - над 500кв.м.

Във вътрешния град най-добре запазената сграда е Големият дворец. Във Външният град са открити останките на много жилища, квартални църкви, работилници и стопански сгради. На 1,5км от източната порта на Вътрешния град се намира Голямата базилика - най-големият християнски храм за почти цяла Европа от времето на покръстването на българите.

Разкритите останки са консервирани и са обособени като музей на открито, който може да бъде посетен и в неработно време. Находки от резервата са изложени в музейната експозиция и са свързани най-вече с бита, материалната и духовна култура на жителите на старата столица.

Традиционно в националния историко-археологически резерват „Плиска“ се провежда Летният археологически семинар, в който ученици от средни училища в България правят разкопки заедно с археолозите и слушат лекциите на известни български историци. Летният археологически семинар през 2007 г. е под патронажа на президента на България.

Работното време за посещение на музея в Плиска е: между април и октомври - от 08:30 до 19:00ч., без почивен ден и между ноември и март - от 08:30 до 17:00ч., почивен ден - 1 януари. Входните такси са 4лв, като има намаления за учащи и хора с увреждания и за тях таксата е 1лв. При желание за беседа на български - 5лв, на английски или немски - 10лв. Заснемането с фотоапарат - 1лв, а снимането с камера - 2лв.

Посещението на първата българска столица си заслужава. Това е част от нещата, които всеки българин и пътешественик трябва да види. Съчетанието между приятна разходка и връщането назад във времето до дълбоките корени на държавата ни, предизвиква голям интерес от страна на туристите. В този забележителен средновековен град реставрациите продължават. Разходете се крепостта, музея и Голямата базилика, няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин