Заливът Болата - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Заливът Болата
Автор: Александра Любова

Болата е местност, която е разположена върху едноименния залив и е част от резерват Калиакра.

Мястото заема съвсем малка плош, но омайва с приказна природа и неземна красота. Някак напомня за България - малка, но криеща в себе си безкрайни красоти и природни феномени.

Местността е влажна зона и е от огромно значение за някои редки растителни и животински видове. Пясъчният плаж е от естествен произход и е уникален за скалните брегове в района. Мъничка река образува тясна клисура и се влива в езерото/блатото Болата. Огромни масиви от тръстика са полазили наоколо. Скалите са варовикови и имат червеникав цвят, който се дължи на железните окиси в глината, която запълва пукнатините им. Заливът е част от защитената зона "Комплекс Калиакра".

Мястото е вдъхновяващо, недокоснато и девствено. Тук можете да се насладите на истинската красота на природата в най-пълния й вид. Шумът на морето, лекият полъх на вятъра, който люлее тръстиката. Морските песни на птиците, които сякаш разказват много истории от изминали лета.

 

Над езерото минава Виа Понтика - една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа. Поради това в залива може да се наблюдават гнездящи или преминаващи водолюбиви птици — малък воден бик, малък гмурец, земеродно рибарче, голям корморан, речна рибарка, белоока потапница и други видове патици и гъски.

Пукнатините и нишите са важни местообитания за прилепите и характерните за района степни бозайници белокоремна белозъбка, малка белозъбка, обикновена сива полевка и др. Във водите в близост до залива може да се наблюдава и обикновен делфин.

Със съвсем малка доза късмет ще видите с очите си веселите игри на делфините, което със сигурност ще допълни така или иначе красивата гледка към морския хоризонт и носещата спокойствие и удовлетворение атмосфера.

В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г. пр. Хр., както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа. Открити са още каменни кръгове, жертвени камъни, скални пещери – жилища. Плажът е широко известен и като място за гмуркане. Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива изглед към цялата клисура. Заливът Болата е част от Клуба "Най-красивите заливи в света".

Не пропускайте да посетите това приказно кътче на природата. Неслучайно го наричат "Перлата на Северното черноморие". Морската вода е кристално чиста, а в допълнение е обрадена от приятен фин пясък. Гледките, които се разкриват от там са мечта за фотографи и за всеки, който иска да запечата морски красоти в архива си. Ако не сте се гмуркали до сега или напротив - любители на гмуркането - тук е мястото! Да видиш с очите си това място е като да четеш приказка - живописно, красиво, интересно, мистериозно...

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин