10 езика, които скоро няма да съществуват - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 езика, които скоро няма да съществуват
10 езика, които скоро няма да съществуват
Снимка: Justin Vidamo

Езиците по света загиват по-бързо откогато и да било преди. Според изчисления на ООН до 2100 г. ще са изчезнали близо половината от 6700-те езика, които се говорят сега на Земята.

А много от тях дори все още не са изследвани. Всеки изчезнал език е огромна загуба за човечеството. Защото се губят не само думи, но и цяла една култура.

През 2010 г. на 85-годишна възраст починал Боа Старши, последният човек, за който е майчин езикът Бо, от района на Бенгалския залив на Андаманските острови. Андаманските езици са едни от най-древните на Земята и имат повече от 70 000-годишна история. Със смъртта на Боа и езикът Бо е обявен за мъртъв.

Ето кои са най-застрашените от изчезване езици.

Аборигенски езици

Според австралийските власти при пристигането на белите заселници в края на 18-и век, са съществували около 250 местни аборигенски езика. Днес повече от половината са изчезнали. В най-голяма опасност са езикът Магати Ке с трима живи носители, както и Амурдаг, с един.

Калауая

С разпространението на испанския и португалския език в Южна Америка, местните езици постепенно замират. Племето Калауая живее в Андите в Боливия от времето на инките насам. Представителите на това племе са прочути лечители, като в тайния си език пазят информация за хиляди лечебни треви. Езикът се предава от поколение на поколение, като днес по-малко от 100 души го говорят.

Чипая

Езикът Чипая също страда от разпространението на испанския. Между 1000 и 1500 души днес го говорят в южните планински райони на Боливия.

Силец ди-ни

Този език на местното индианско население се е говорел в щата Орегон, САЩ. Днес само един носител на езика е останал жив. Според последните новини в няколко училища в района езикът силец ди-ни отскоро се изучава два пъти седмично в опит децата да не бъдат изцяло откъснати от родния си език.

Медни алеутски

Медни алеутски е език, който се говори в някои райони на Сибир – предимно Алеутските острови. При възникването на езика са се смесили руски и алеутски. Само петима души говорят медни алеутски днес.

Тофа

Хората, говорещи езика тофа, са били ловци и събирачи, които освен това са имали и стада с елени. Те използват особени поредици от думи, които в други езици се превеждат само с една дума. Около 30 души в Централен Сибир все още говорят тофа.

Ючи

Ючи е език на местното индианско население в щата Оклахома. Езикът се е говорел много, но в началото на миналия век учениците са били наказвани, ако говорят в училище на език, различен от английския. Така се е достигнало до днешната ситуация, в която едва петима представители на племето ючи владеят езика на дедите си.

Ирландски

Повечето ирландци говорят английски език, въпреки че ирландският е първи официален език в страната. Изучаването на езика е задължително в много ирландски училища, но тъй като не се говори в семействата, се смята за застрашен език.

!Кунг

Племето !Кунг в Ботсвана и Намибия започват да губят езика си, когато преминават от лов и събирачество към животновъдство и земеделие. Новата среда изисква и комуникация на други езици. Тъй като езикът няма писменост, спасяването му е още по-трудно.

Айну

На японския остров Хокайдо между 15 и 40 от общо 30 000 души говорят езика айну. Отмирането на езика се дължи на японските закони, стимулиращи говоренето на японски, а не на други езици.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Истинският Типун, 12.09.2013 | 09:36
Мен лично най-много ме трогна историята за езика Бо. Тайничко се надявам да е останал поне един човечец на клетата ни планета, който свободно може да говори езика Бо.
Абонирайте се за нашия бюлетин