10 факта за Куба, които не знаеш - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 факта за Куба, които не знаеш
Автор: Peika.bg
10 факта за Куба, които не знаеш

Куба е остров с уникални култура, атмосфера и историческо наследство. Привичките на местното население в Куба са доста различни  от това, което познаваме отвън и идеята ни за безкрайни плажове, ретро автомобили, красиви къщи и карнавали. Някои навици на жителите на острова събуждат усмивките на гостите им заради множеството симпатични странности. Затова подготвихме за вас 10 факта за Куба, които най-вероятно не знаете.

Ето ги и тях:

1. El palestino 

Това е аналог на думата „граница“. Това е начинът, по който жителите на Хавана иронично наричат провинциалистите – дошлите от „далеч зад границите“.

2. Прозорците

Така познатите ни прозорци със стъкла, с които толкова сме свикнали, не се срещат много често в обикновените къщи в Куба, особено по крайбрежието. Вместо тях, жителите предпочитат плексиглас, дървени или алуминиеви щори. Причината за това е практичността – особено по време на зимните бури, когато там стъклата често се чупят.

3. Говоренето на „вие”

Кубинците се обръщат един към друг не на „вие“, а на „ти“ – независимо от възрастта и социалното положение. Уважението към събеседника си показват, като използват думата „сеньора“ или „сеньор“.

4. Черната супа

Кубинците готвят традиционна местна черна супа. Специфичния и цвят се дължи на черните зърна на боба.

5. Бананите

Колкото и странно да ви звучи, за кубинците бананите не са само десерт, но и гарнитура за ястия с месо.

6. Ледът

Кубинците са свикнали да се спасяват от жегата с натрошен лед, който се продава като слънчогледови ядки по улиците.

7. Официалното облекло

Кубинците не носят в офисите и в различните учреждения костюми и вратовръзки. Това е характерно обаче за сервитьорите и за останалите, които работят в сферата на услугите. Дрескодът за чиновниците е друг: леки панталони и риза с къс ръкав, които могат да бъдат доста небрежни. Официално ризата като униформа е въведена от Фидел Кастро през 2010 г.

8. Разговорите между непознати

Когато разговаряте с непознат, трябва да поддържате дистанция от около метър и половина. Да се приближите повече от това, е проява на нетактично отношение.

9. Ромът 

Когато отварят бутилка с ром, кубинците изливат малко от нея на земята. Правят го заради разпространеното вярването, че този акт успокоява духовете.

10. Галенето на дървета

За да привлекат пари в джоба си, кубинците галят стволовете на дърветата – някои палми и памучни дървета в Хавана са наречени щастливи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин