10 фотографски съвета за начинаещи - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 фотографски съвета за начинаещи
Автор: Peika.bg
10 фотографски съвета за начинаещи

Не е нужно да сте професионален фотограф, за да имате хубави снимки. Ето десет фотографски съвета за начинаещи.

Само една крачка...

Понякога са нужни само няколко крачки по-близо или по-назад, за да изглежда кадърът ви добре. Например, може би е достатъчно да отидете на отсрещния тротоар, за да поберете в кадър върха на кулата на катедралата. Когато можете да се доближите, вместо да ползвайте увеличението (zoom) на фотоапарата си, по-добре се доближете – качеството на снимката ще е по-добро.

Не оставяйте сградите без основи

Не оставяйте сградите, които снимате, да "плават във въздуха", като най-безогледно орежете основите им от кадъра. По-добре отрежете част от покрива, ако е наложително нещо да се реже. Друг вариант е да снимате само детайл – примерно, прозорец с орнаменти.

Хоризонтът

Не е задължително хоризонтът в снимката ви да е по средата. Даже е препоръчително да го преместите малко по-нагоре или малко по-надолу в кадъра и ще видите колко по-добре изглежда резултатът – особено при снимки от типа море+небе. Старайте се и хоризонтът да е наистина хоризонтален, а не морето ви да изтича наляво или надясно.

Слънцето зад гърба

Старо правило е, че когато снимате в слънчев ден, слънцето трябва да е зад гърба на фотографа. Така ще избегнете кадри, в които небето блести, истинските цветове не си личат, а обектите, които снимате, са забулени в мрак.

Светкавицата

Ако вашите приятели изглеждат като Каспър, когато ги снимате със светкавица, вероятно сте твърде близо. Отдалечете се малко и лицата няма да са бели.

Когато снимате залез, изключете светкавицата, за да не стане снимката твърде тъмна.

Треперещи ръце

Ако ръцете ви треперят, докато снимате, и всичките ви снимки са размазани, обмислете възможността да си вземете статив. Не е нужно да е скъп, ще забележите разликата веднага. Друга възможност е да поставите фотоапарата си на равна гладка повърхност, но невинаги има такова подходящо място.

Учете се от най-добрите

Можете да научите много, като разгледате снимки на професионални фотографи и да се замислите какво ви харесва в техните снимки, а липсва във вашите.

Използвайте въображението си

За да имате интересни кадри, използвайте въображението си и всяка възможност от околната среда. Например, прозорци, клони и подобни бихте могли да ползвате за рамка на друг, по-скучен пейзаж като равна поляна или безкрайно море.

Уверете се и че във фона, на който снимате, няма дървета, тераси и други обекти, които биха изглеждали все едно „израстват“ от главата на човека на снимката.

Не излизайте без фотоапарата си

Най-страхотните кадри почти винаги се случват неочаквано и непланирано, така че не излизайте без фотоапарата в джоба си. Както и без резервните батерии. Това може да ви звучи много очевидно до мига, в който батерията ви падне, а вие сте с празни джобове.

Не мърдайте

Това е може би най-простото и най-важното от всички правила. След като натиснете копчето за снимане, задръжте пръста си на него още секунда след това. Често в бързането си, мръдвате в последния момент и чак след това виждате, че снимката не е на фокус.

 

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин