10 идеи за нестандартна сватба в България - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 идеи за нестандартна сватба в България
Автор: Мария Ангелова
10 идеи за нестандартна сватба в България
Снимка: Thinkstock/Guliver

Привържениците на сватбите в България стават все по-малко, а и тези, които решават да сключат брак, избират все по-нестандартни идеи за своя специален ден.

Да кажеш „Да!“ на някое красиво, историческо място, под небето, под водата, на сцена от римско време или на десетки метри под земята... Не е невъзможно! Вижте кои са 10 от най-емблематичните места в България, където се правят сватби извън ритуалната зала.

Ягодинската пещера

На 120 м под земята температурата е постоянна, лятото е прохладно, осветлението е приглушено... Е, влажността не е най-добрият приятел на прическата на булката, но това не е болка за умиране, когато сте решили да се ожените в Ягодинската пещера. Тук необичаен е само декорът от сталактити и други пещерни образувания – булката и младоженецът са облечени в официални дрехи, гостите – също. Според поверието, ако сключите брак в подземната зала на пещерата, ще бъдете заедно завинаги. Пещерата е популярно място за бракосъчетания и сред чужденците.

Пещерата Съева дупка

Още една пещера, която е достоен декор за всяко сватбено тържество. Освен че се намира близо до София, една от най-красивите пещери в България често се превръща в ритуална зала. В пещерата също така се правят и кръщенета и концерти.

Шуменското плато и Голямата пещера в Мадара

От 2009 г. в Голямата пещера в резерват Мадара е и ритуална зала за влюбени. Пещерата се използва и за концерти, което означава, че поне за едно нещо няма да се тревожите – за акустиката по време на ритуала.

Шуменското плато при паметника „Създатели на Българската държава“ също е любима дестинация за сватби под небето. Предимството на тези две места е, че гостите могат да се радват на невероятни гледки отвисоко.

На морския бряг

Градовете, хотелите и ресторантите по морето често предлагат изнесен ритуал на брега. На някои места, като Лозенец, има параклиси с гледка към морето. Не е нужно да ходите до Карибите, за да имате романтична сватба на брега!

Или под морското равнище...

В България вече можете да си направите и подводна сватба. Младоженецът е в официален черен водолазен костюм, а булката може да е в изискан бял бански с воал. Шампанското се отваря под вода.

Античната Вила Армира

След като бяха направени някои довършителни работи по античната Вила Армира край Ивайловград, на нея вече ще се организират и сватби. Първата двойка сключи брак край белите парапети на вътрешния двор на вилата на 3 март.

Крепостта Баба Вида - Видин

Крепостта Баба Вида някога е била замък. Да се ожените в някогашен замък е нестандартно решение, още повече, че България не разполага с особено много. Друго предимство на крепостта е, че имате гледка към Дунав и можете да добавите разходка с лодка към празненството.

Крепостта Царевец във Велико Търново

От 2007 г. на крепостта Царевец във Велико Търново също се провеждат сватбени ритуали. Това е и едно от най-скъпите места за изнесен сватбен ритуал в България. За сметка на това ритуалът е изключително пищен – стражи посрещат сватбарите при официалния вход на крепостта, след което ги отвеждат до площадката пред Патриаршията, където се извършва самото бракосъчетание.

Параклисът „Света Троица“ при хижа „Ехо“

Какво по-хубаво място да се вречете във вечна любов от планината? Тук въздухът е чист, тревата не е на чимове, а вместо оркестър имате птици. Сред спокойствието на Стара планина със сигурност ще имате една по-различна сватба. Параклисът „Света Троица“ край хижа „Ехо“ се намира на 1700 м надморска височина и е осветен през 2005 г. Всяко лято по няколко двойки го използват за своята сватба на открито.

Античният театър в Пловдив

Още едно живописно място за сватба – Античният театър в Пловдив. Вие ставате главни герои вприказката, която се играе на тази хилядолетна сцена. Бонус е късната сватба, защото от театъра имате чудесна гледка към Пловдив по здрач.

Всичко на тема сватба ще откриете при Jenite.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин